Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. júna 2019, 14:58
Čas čítania 7:42
Dominik Vetrák

10 najlepších anime na Netflixe ťa ohúri brilantnou akciou, premysleným príbehom a vtipnými animáciami

10 najlepších anime na Netflixe ťa ohúri brilantnou akciou, premysleným príbehom a vtipnými animáciami
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Netflix oplýva širokým záberom japonských animovaných seriálov. Ktoré sú tie najlepšie?

Na Refresheri sa sem-tam venujeme aj anime, no je toho toľko, že nevieme, kde máme začať. Samostatne sme ti v minulosti odporúčali už Demon SlayerDevilman Crybaby, The Seven Deadly Sins, One Punch Man či Death Note. Všetky tieto anime seriály majú jedného menovateľa – Netflix. 

Rozhodli sme sa preto zavŕtať hlbšie a priniesť výber 10 najlepších anime, ktoré momentálne nájdeš na Netflixe. Program sa rýchlo mení a možno niektorý zo seriálov ani nestihneš dopozerať, no v súčasnosti sa k nim dopracuješ a väčšinou sa nahrádza jeden kvalitný za ďalší výborný seriál, takže sa úplne sťažovať nemôžeme.

Bohužiaľ, katalóg Netflixu je pre každý štát či kontinent iný, a tak si množstvo peciek nepozrieš, jedine s využitím VPN. Aj tak sa však na „našom“ Netflixe dá nájsť množstvo skvelých kúskov.

Odporúčané
Sex, brutálne vraždy, sofistikovaný, ale aj záchodový humor a špičková animácia. Toto je 10 najlepších animovaných seriálov Sex, brutálne vraždy, sofistikovaný, ale aj záchodový humor a špičková animácia. Toto je 10 najlepších animovaných seriálov 8. septembra 2021, 14:30

1. Cowboy Bebop

 Cowboy Bebop sa nedá opísať nijako inak ako jedno z najlepších anime histórie. Prvá polovica anime je plná zábavných, akčných a originálnych stretov lovcov odmien so svetom podsvetia, no a druhá polovica sa už viac venuje postavám, ich emóciám, minulosti a dokonale ťa pohltí.

Sledovať emotívne a perfektne spracované príbehy postáv je v niektorých epizódach fascinujúce. Aj po vyše 20 rokoch ostáva Cowboy Bebop vo svojom žánri nepremožiteľný. Na tú dobu bola úroveň animácie dychberúca a prekvapivo úžasný je aj anglický dabing, takže si seriál môžeš pozrieť aj s ním.

Dej sa zameriava na partiu lovcov odmien na vesmírnej lodi Bebop. Sú nimi parťáci Jet a Spike, ku ktorým sa pridá nespoľahlivá Faye a nakoniec aj pes Ein a hackerský génius v podobe dievčaťa Ed. 

2. One Punch Man

Po 4 rokoch sme sa konečne dočkali 4. série a treba povedať, že to stálo za to. Bohužiaľ, dej sa odohráva naprieč niekoľkými dňami a pomaličky sa už blížime do finále, takže sa 2. séria prakticky sústreďuje na jeden veľký konflikt. 

Dej sa zameriava na Saitamu, hrdinu pre zábavu, ktorý sa poctivým tréningom stal príliš silným. Neexistuje súper, ktorý by ho skolil a prakticky neexistuje nik, kto by vydržal viac ako jednu ranu. Žije vo svete plnom monštier a gigantických hrozieb pre ľudstvo, takže aspoň má čo robiť. Anime oplýva množstvom humoru, úžasnou akciou a niekoľkými skvelými postavami na čele so Saitamom. Zaujme aj organizácia hrdinov a jej postupne odkrývajúca sa štruktúra. 

 


3. Your Lie in April

Zabudni na akciu a fantasy svety. Anime ťa taktiež dokáže chytiť za srdce. Presne to je aj prípad Your Lie in April. V príbehu spoznáme nadaného klaviristu Kouseia Arimu. Stroj za klavírom, ktorého jeho chorá matka trénovala až za prah krvi. Keď však zomrela, Arima nebol schopný znova hrať. Tak tomu bolo dlhé roky, až do jeho života prišlo dievča, ktoré ho celý obrátilo naruby. Ani ona však nemusí byť dostatočne silným svetlom v tme. 

Your Lie in April je depresívne, častokrát očarujúce, citlivé a na konci nesmierne emotívne zobrazenie príbehu o strate, láske a živote ako takom. Postavy sú uveriteľné a sympatické, a aj keď záver odhadneš relatívne skoro, nič to nemení na tom, že je celkom zdrvujúci. Pripočítaj si k tomu nádherné tóny klasickej hudby a môžeš si byť istý, že si toto anime zamiluješ. 


4. Death Note

Geniálne napísaný súboj L a Kiru vzbudil vášeň a napätie v miliónoch divákov po celom svete. Napriek tomu, že sa bavíme o príbehu starom 13 rokov, silno rezonuje dodnes a ešte dlho bude. Sledujeme v ňom študenta menom Light Yagami. Znudený životom a znechutený spoločnosťou sa dostáva k Death Note, zápisníku smrti. 40 sekúnd po tom, čo doň napíše meno hocikoho, daný človek umiera. 

Z Lighta sa stane veľmi inteligentný zločinec a kat všetkých zlých ľudí. Ešte predtým však urobí pár chýb, ktoré dovolia geniálnemu detektívovi menom L dostať sa k nemu bližšie. Nasleduje hra mačky s myšou, kedy sa pred tvojimi očami častokrát mení pozícia jedného a druhého. Priprav sa na majstrovské napätie, prekvapivé zvraty a skvelo napísaný príbeh s postavami. Škoda toho pokračovania s N, ale od prvej epizódy je to až po koniec súboja Kiry a L vynikajúce. 


5. Neon Genesis Evangelion

Zrejme najfilozofickejšie anime, ak nie jeden z najfilozofickejších seriálov vôbec. Zároveň je však plné megalomanskej akcie. Ak ťa omrzelo Pacific Rim, no rád by si sa pozrel na gigantických robotov bojujúcich s neznámymi telesami ohrozujúcimi život na planéte, toto je presne pre teba.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Neon Genesis Evangelion je už takmer 25 ročné anime, ktoré si doteraz drží status jedného z najlepších počinov vo svojom obore. Už v prvej epizóde sa dozvieš, že neznámy Angels ohrozujú Zem a stihli spôsobiť katastrofálne škody na planéte, ako aj na životoch jej organizmov.


Po dlhých rokoch sa ľudstvu podarilo vytvoriť obrovské stroje, ktoré ich majú ochrániť pred budúcimi útokmi. Tie aj dorazia a jedinou nádejou, ako Angels poraziť, sú 14-roční študenti. Len oni sú vhodní pre pilotovanie robotov – Eva monštier. Veci však nie sú v skutočnosti také, ako sa na prvý pohľad zdajú. Tajomná organizácia Nerv schováva tajomstvá o pôvode monštier aj svojich robotoch a na pozadí prežitia ľudstva sa odohrávajú mnohé iné tajné experimenty.

 
Pripočítaj si k tomu vynikajúce postavy, nápadité akčné scény a množstvo originálnych štýlov nepriateľov, s akými sa musia hrdinovia vysporiadať. Anime sa však vo veľkom zameriava aj na ľudské vzťahy, výchovu detí, ich psychiku a vnímanie sveta. Postavy si hneď obľúbiš, čo pomôže v sledovaní ich útrap a psychického rozpoloženia. Neon Genesis Evangelion obstojí ako vynikajúce anime aj štvrťstoročia po vydaní. Má len 26 epizód so sprievodnými celovečerákmi. Priprav sa však, že si pri ňom pekne potrápiš mozog.

 
6. Fullmetal Alchemyst: Brotherhood

„Remake“ pôvodného anime podľa svetoznámej a milovanej mangy o bratoch Elricovcoch. Tí sa ako malé deti pokúsili transmutovať svoju mŕtvu matku, čo sa však vôbec nepodarilo. Rozhodnú sa nechať minulosť za sebou a stať sa štátnymi alchymistami v boji proti zločinu. Experiment však mal trvalé následky. Alphonse prišiel o celé telo a jeho starší brat Edward o ruku a nohu. Zaprisahajú sa, že svoje telá získajú späť. 

Namiesto toho sa však zapletú to intríg, zrady a megalomanských plánov stvorení silnejších než čokoľvek, čo predtým videli. Anime je plné svojského humoru, skvelých postáv, serióznych tém a brilantnej animácie. Tú oceníš hlavne, keď sa začne bojovať, či už ide o alchymistické triky alebo pästné súboje.

Novšia anime verzia tohto príbehu sa chváli o čosi viac, najmä kvôli tomu, že bola natočená až po skončení mangy a je tak kompaktnejšia ako tá prvá. 

 

7. Devilman Crybaby

Vždy, keď vidím tento názov, automaticky si zapínam youtube a túto skladbu. Hrá na konci deviatej, nesmierne devastujúcej epizódy tohto depresívneho príbehu. Príbehu o dvoch priateľoch, ktorí chcú spoločne vyhnať démonov z povrchu zemského. Jeden z nich to celé naplánuje, druhý v sebe prebudí démona, no zachová si svoju ľudskosť. Niečo sa však v pláne pokazí a ľudia sa obrátia nielen proti démonom, ale aj proti samým sebe. 

Ostáva za nimi more krvi, bolesti a smrti nevinných. Práve tu anime zachytáva nesmierne autenticky a citlivo. Predstaví ti sympatické a živé postavy, ktoré sú vrhnuté do démonického sveta. Devilman Crybaby oplýva skvelou animáciou, oku lahodiacimi súbojmi démonov, silnými spoločenskými témami, psychologickými otázkami a nesmierne smutným vývojom deja. Ide o 10-dielne anime, takže nie je dôvod ďalej otáľať. Daj mu šancu ešte dnes.


8. Code Geass

Japonsko sa jedného dňa zobudilo do najsmutnejšieho dňa v jeho histórii. Krajinu napadli vojská Britannie a bez väčších problémov ju obsadili. Zmenili ju na svoju kolóniu s názvom Oblasť 11 (rovnako tak sa odvtedy volali aj pôvodní Japonci) a dlhé roky sa im darilo udržiavať mier. Lokálne skupiny odporu veľké skutky učiniť nikdy nemohli. Do toho všetkého sa ale zapletie študent Lelouch. Zhodou náhod  získa nadprirodzenú schopnosť. Po pozretí sa svojej obete do očí dokáže docieliť, aby urobila všetko, o čo ju žiada. 

Z Leloucha sa nestane milionár či sukničkár. Svoje schopnosti nezneužíva na nevinných, chudobných alebo na osobné záujmy. Rozhodne sa pomstiť Britannii (hoci je sám rovnakej národnosti), zvrhnúť jej vládu a vrátiť Japonsku samostatnosť a slobodu ako hrdina Zero. Tešiť sa môžeš na premyslené strategické hry vo vojne plnej hi-tech robotov.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Code Geass sa spolieha aj na svoje skvelo napísané postavy, zaujímavý vývoj príbehu a dejové zvraty. Nebojí sa zabíjať dôležité postavy a zbytočne svoj príbeh nenaťahuje. Je pravda, že sa prvé epizódy len rozbieha, no následne je to úžasná adrenalínová jazda. 


9. Demon Slayer

Relatívne čerstvá anime novinka púta pozornosť všetkých fanúšikov tohto žánru. Mladý Tanjiro sa už v prvej epizóde stáva osirelým chlapcom, ktorému celú rodinu vyvraždí démon a jeho sestru premení na ďalšieho démona. Pokúsi sa zachrániť ju alebo zabije svojho posledného pokrvného príbuzného?


Momentálne beží už druhá séria, ktorá je bohatá na akčné scény, zaujímavé dialógy a postupné odkrývanie mytológie. Seriál sa zbytočne nenaťahuje a po krátkej chvíli začne tasiť najväčšie príbehové tromfy.

Ak máš rád fantasy anime s lákavou akciou a sympatickými postavami, daj Tanjirovi šancu. Niektorí by možno namietali, že je anime mierne prehajpovené, no štýl animácie a jeho atmosféra sú dokonalé, takže je tu právom.


10. My Hero Academia

Nebyť druhej polovici piatej série, nad My Hero Academia by sme sa úplne rozplývali. Seriál sa však neuveriteľne naťahoval, a to pri obzvlášť nezaujímavých postavách. Snáď s teda znova dostane na nohy. Keď sa totiž dej venuje hlavným postavám, hrdinom a primárne Midoryiovi, je to poriadne napínavá a akčná jazda s prvotriednou kvalitou animácie. 

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 3. apríla 2024, 9:30

Seriál sa zameriava na svet, v ktorom väčšina populácia začala objavovať takzvané quirky, super schopnosti, vďaka ktorým sa zrodili hrdinovia, ale ja záporáci. V centre diania sa ocitol mladý Midoriya, ktorý nemá žiaden quirk, no aj tak sa túži stať hrdinom a pomáhať ľuďom. Podarí sa mu to v momente, keď si ho všimne najväčší hrdina na svete a zoberie si ho pod svoje krídla. 

Bonus: Carole & Tuesday

Dojemný animák je 24-dielnym seriálom od legendárneho režiséra Shinichirô Watanabeho (Animatrix, Cowboy Bebop). Zameriava sa na dve nepochopené a osamotené tínedžerky snívajúce o tom, že budú žiť zo tvorby svojej hudby a že sa dotknú sŕdc miliónov ľudí. Seriál je rozdelený na dve série, pričom ťa asi viac bude baviť tá prvá. Je v nej viac hudby a zaujímavých postáv.

V druhej polovici sa postavy nestihnú primerane rozvinúť a sú viac-menej ignorované, čo je rozhodne škoda. Zasiahne ťa však úžasný soundtrack, skvelé hlavné hrdinky a silné posolstvo odkazujúce najmä na Trumpovu politiku. 

Špeciálny bonus: Castlevania

Castlevania je suverénne najlepší akčný animovaný seriál na Netflixe. Teda ak nerátame anime seriály z Japonska. A vôbec, klasické anime ako One Punch Man sa s Castlevaniou ani veľmi porovnávať nedá. Dej sa začína v roku 1455, keď sa do Draculovho zámku vydá mladá liečiteľka. Chce sa od neho naučiť o vede všetko, čo sa dá, aby tak svoje nadobudnuté znalosti využila pri liečení a pomoci ľuďom.

 
O 20 rokov neskôr je však usvedčená z čarodejníctva a upálená na hranici. Keď sa to dozvie lord Dracula, nastane peklo na zemi. Proti Draculovi a celému svetu upírov a príšer sa postaví čarodejnica Sylpha, posledný lovec príšer z rodu Belmont menom Trevor a Draculov syn Alucard. Medzi hlavnými postavami vynikajúco funguje chémia a s pribúdajúcimi epizódami sa zlepšujú aj ich bojové schopnosti. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Herecký debut Conora McGregora, desivá kriminálka o brutálnej vražde mladej ženy aj klasika so Seagalom Čo pozerať cez víkend? Herecký debut Conora McGregora, desivá kriminálka o brutálnej vražde mladej ženy aj klasika so Seagalom 30. marca 2024, 10:30

Seriál je splneným snom fanúšikov hier, na ktorých je založený, ale vôbec nič ti neujde, ak si ich ani nikdy nehral. Castlevania ťaží z výborných kladných, ale aj zo záporných postáv. Pracuje s prepracovaným fantasy svetom a všetci herci odvádzajú vo voice actingu (prepožičiavanie hlasu animovaným postavám) špičkové výkony. No a potom je tu samotná kvalita animácie a úžasné súboje, ktoré naozaj stojí za to vidieť.

Castlevania je v špeciálnom bonuse, pretože nejde o klasickú japonskú produkciu, aj keď žánrovo by sa seriál k anime zaradiť mohol. Je to asi najlepšia filmová/seriálová adaptácia hernej značky.

 

Ďalšie podarené Netflix anime: Seven Deadly Sins, Children of the Whales, Hi-Score Girl, Aggretsuko či Beastars.

Domov
Zdieľať
Diskusia