Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2019, 10:39
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najviac sexuálne príťažlivých?

V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najviac sexuálne príťažlivých?
Zdroj: unsplash.com / Banter Snaps
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA VEK VZŤAHY
Uložiť Uložené

Vek je síce len číslo, no vo vzťahoch hrá väčšiu rolu, než si možno myslíš.

Poznáme to najmä zo šoubiznisu, no stále viac sa tento fenomén dostáva aj medzi obyčajných ľudí. 20-ročné manželstvá sa veľakrát rozpadajú, pretože muž cíti potrebu akéhosi „znovuzrodenia“, ktoré mu vie poskytnúť iba mladšia partnerka. Hovoríme pritom o 10, 15, no aj 20-ročných rozdieloch.

Možno sa táto téma týka aj teba. Potom si si určite na vlastnej koži okúsil, ako na túto vekovú priepasť reaguje tvoje okolie. Prípadne si sa ocitol na opačnej strane, kedy sa ti nepozdáva, že niekto z tvojich priateľov či príbuzných takýmto spôsobom podľahol, a možno si s tým úplne v pohode a príde ti to úplne prirodzené.

Čo však hovoria o vekových rozdieloch nové poznatky? Nie je pochýb, že veľký vekový rozdiel tvorí určité stresové jadro už pre samotnú zamilovanú dvojicu. Reakcie okolia sú vo veľa prípadoch nie práve chápajúce, a tak sa musia vekovo nesúmerné páry vysporiadať s určitým sociálnym tlakom. Prečo však venujeme veku partnera tak nadmernú pozornosť a ako je samotný vek vlastne vo vzťahu dôležitý?

V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších?
V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších? Zdroj: unsplash.com / Freestocks.org
 

Na tieto otázky sa snažili odpovedať Conroy-Beam a Buss so svojou štúdiou „Why is age so important in human mating? Evolved age preferences and their influences on multiple mating behaviors“, ktorá bola tento mesiac uverejnená vo vedeckom žurnále Evolutionary Behavioral Sciences.  

Ako je už známe po desaťročia, dôležitosť veku spočíva v jeho signalizačnej moci. Stačí sa pozrieť na dve veľmi dôležité oblasti, v ktorých má vek najväčšie slovo. Sú nimi plodnosť a finančná stabilita. Ak by sme na to chceli ísť veľmi jednoducho, mohli by sme povedať, že prvý faktor majú na starosti ženy a druhý muži. Kvôli plodnosti si muži vyberajú mladšie ženy a kvôli finančnej istote si ženy vyberajú starších mužov. 

Poďme sa však pozrieť, čo hovorí nová štúdia. Ľudská sexuálna túžba a dlhodobý záujem o párenie a plodenie potomstva sledujú reprodukčnú schopnosť toto potomstvo produkovať (tzv. fitness alebo reprodukčný fitness), čo sú vlastnosti súvisiace s vekom, vek je tak kľúčovým ukazovateľom heterosexuálnej romantickej príťažlivosti.

Ak by sme chceli nazrieť, ktoré vekové kategórie sú najatraktívnejšie, v akom vekovom rozmedzí by sme sa u oboch pohlaví pohybovali? Ako sme už povedali na začiatku, u žien je azda najdôležitejším faktorom atraktivity schopnosť splodiť potomstvo. Preto sa muži v oveľa väčšej miere pozerajú na ženskú krásu, jej krivky a podobne.

V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších?
V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších? Zdroj: unsplash.com / Guillaume De Germain
 

Z evolučného hľadiska plodnosť ženy kolíše podľa veku, tým pádom by mali byť určité vekové kategórie žien príťažlivejšie ako iné. Vo všeobecnosti dosahujú ženy vrchol svojej plodnosti v polovici 20. rokoch. Teda najviac príťažlivými sú pre mužov +-25 ročné ženy.

Vysoká plodnosť sa udržiava až do 30. rokov, no potom značne až do menopauzy klesá. To nasvedčuje tomu, že muži sú schopní mať zvýšený romantický a sexuálny záujem o ženy práve vo veku medzi 20. a 30. rokom života.  

Tieto empirické dôkazy dopĺňajú aj všeobecne známy fakt, že muži jednoducho už odpradávna reflexívne uprednostňujú mladšie ženy. Podľa zistení Conway-Beama a Bussa majú muži v priemere o 3 roky mladšie partnerky.

Evidencie sobášov z viacerých krajín po celom svete taktiež zobrazujú, že manželia bývajú zvyčajne starší ako ich manželky, pričom veková medzera sa zväčšuje, čím je muž starší. Štúdia tiež odhalila, že muži míňajú viac peňazí na zásnubné prstene pre mladšie ženy a utrácajú viac peňazí za mladšie prostitútky.

Domov
Zdieľať
Diskusia