Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2019, 7:47
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Skrachovaný R. Kelly: Ako sa z R&B legendy stal pedofilný násilník, ktorý týral a obťažoval maloleté dievčatá

HUDBA R. KELLY
Uložiť Uložené

Po vydaní dokumentárnej série Surviving R. Kelly sa vynárajú skutočnosti, ktoré robia z legendárneho speváka budúceho väzňa.

Americká televízia Lifetime už v závere minulého roka promovala krátku dokumentárnu sériu s názvom Surviving R. Kelly, ktorej úlohou bolo detailne zmapovať všetky obvinenia voči známemu spevákovi. Ešte pred oficiálnym vydaním sme vedeli, že pôjde o veľmi zásadnú záležitosť pre zámorský hudobný priemysel, keďže R. Kelly bol jeho neodmysliteľnou súčasťou a prvé obvinenia týkajúce sa sexuálneho obťažovania siahajú ešte do predošlého milénia. 

Dnes má R. Kelly 52 rokov a všetko nasvedčuje tomu, že čas na slobode sa mu kráti. My sme sa pri tejto príležitosti rozhodli zozbierať všetky potrebné informácie z dostupných zahraničných zdrojov a uviesť tak do deja každého, kto možno doteraz nevedel, o čo ide.

Postupne si teda predstavíme spevákovu kariéru aj genézu kľúčových obvinení. Dozvieš sa aj to, ako reagujú známe osobnosti, jeho bývalí spolupracovníci aj spoločnosti, s ktorými mal dočinenia. V úplnom závere si povieme aj to, čo R. Kellyho v nasledujúcom období čaká.

V článku sa dozvieš:

  • Kto je R. Kelly
  • Čo je dokumentárna séria Surviving R. Kelly a prečo vznikla
  • Ako reagujú známi interpreti
  • Ako reaguje Spotify a vydavateľstvo Sony Music
  • Z čoho všetkého je R. Kelly obvinený
  • Čo ho čaká

 

Úspešný hudobník 20. storočia

Úplný začiatok R. Kellyho kariéry sa datuje ešte do roku 1989, kedy so svojím kamarátom založil skupinu MGM. Následne sa stal víťazom talentovej súťaže Big Break, odkiaľ si odniesol 100-tisíc dolárov. Po debutovom projekte Born into the 90's s kapelou Public Announcement sa vydal na sólovú dráhu a v roku 1993 vydal prvý štúdiový album 12 Play. 

Ten sa tešil obrovskému úspechu a naštartoval Robertovi kariéru ako z amerického sna. R. Kelly je súčasťou zámorského hudobného priemyslu už tri dekády, počas ktorých vydal 14 sólových projektov a na ďalších troch sa podieľal ako spoluautor. Písal skladby pre Michaela Jacksona a jeho blízkymi spolupracovníkmi boli The Notorious B.I.G. aj Jay-Z. 

Do dnešného dňa je jeho najväčším hitom pieseň I Believe I Can Fly, za ktorú dostal 3 ceny Grammy. Bol považovaný za kráľa R&B, pop-soulu a je majiteľom každej prestížnej ceny pre amerického hudobníka.

To všetko sa, samozrejme, prejavilo aj na počte predaných kusov a v konečnom dôsledku aj zárobkoch. Podľa dostupných zdrojov predal 75 miliónov albumov a singlov naprieč celým svetom. Pre porovnanie, Michael Jackson predal 300 miliónov a The Beatles 600 miliónov. 

 

Dokumentárna séria Surviving R. Kelly

Aj keď bol ešte donedávna R. Kelly uznávaným interpretom a ikonou svojej doby, po celý čas sme vedeli, že sa s ním ťahajú aj nepríjemné udalosti z minulosti. Médiá nás už viac ako desať rokov zásobujú informáciámi o jeho psychických problémoch súvisiacich so sexuálnym obťažovaním, čo však nie je ani náhodou všetko. 

Práve tento šesťdielny dokument je venovaný skutkom týkajúcim sa zneužívania. Je založený na výpovediach R. Kellyho konkrétnych obetí nežného pohlavia, ktoré z tieňa rozprávajú skutočné príbehy a nepríjemné zážitky týkajúce sa znásilňovania, pedofílie, sexuálneho obťažovania, uväzňovania a psychického aj fyzického týrania. 

Krátka séria obsahuje viac ako 50 rozhovorov s obeťami, ich blízkymi, ale aj známymi osobnosťami ako John Legend alebo Sparkle. Cieľom autorov bolo raz a navždy ukázať širokej verejnosti skutočnú tvár dnes už 52-ročného speváka, ktorý si v žiadnom prípade nezaslúži rešpekt, úctu ani uznanie. Nech už má za sebou akékoľvek profesné úspechy. 

Dokument bol počas troch dní od 3. do 5. januára 2019 odvysielaný na televízii Lifetime a podľa očakávaní veľmi rýchlo rozvíril vody. Z už skoro zabudnutej témy spravil aktualitu a ľudia sú, pochopiteľne, hladní po spravodlivosti. Začali sa ozývať desiatky ďalších R. Kellyho ublížených bývalých, objavili sa trestné oznámenia a je len otázkou času, kedy si bude musieť ísť sadnúť za mreže.  

Obvinenia siahajú do roku 1994, náznakov bolo mnoho

Ešte v začiatkoch svojej kariéry si R. Kelly zobral mladú speváčku Aaliyah. Verejnosti sa to celé nezdalo, a tak bol spevák nútený pre časopis Vibe uverejniť sobášny list. Nakoniec sa ukázalo, že v čase sobáša mala Aaliyah len 15 rokov, aj keď R. Kelly tvrdil, že je plnoletá. Jediným svedkom svadby bol aj manažér Demetrius Smith.

Priznal, že tento deň svojho života ľutuje a netajil sa ani tým, že dokumenty sfalšoval. Manželstvo síce po čase bolo anulované, no fanúšikovia mali právom prvé ozajstné pochybnosti o psychickom stave úspešného speváka. 

Manažér Smith otvorene hovorí, že bol svedkom toho, ako mal R. Kelly sex s neplnoletou v autobuse, ktorým cestovali po turné, a raz mu dokonca jeho zverenec zavolal a konštatoval, že majú problém, lebo Aaliyah je tehotná. 

Týmto to všetko, žiaľ, len začalo. Bolo jasné, že sa tieto skutky dejú dlhodobo, no ďalší obrovský varovný moment prišiel v roku 2002. Na svet sa vtedy dostalo video, kde má zvrátený R. Kelly sex so 14-ročným dievčaťom a dokonca na ňu močí. Už v tom čase dokonca o prípade písal český portál idnes.cz.

Domov
Zdieľať
Diskusia