Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2019, 11:31
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Fejkové Louis Vuitton arafatky a JBMNT mikiny. Vybrali sme sa po stopách lokálnych česko-slovenských módnych trendov

Fejkové Louis Vuitton arafatky a JBMNT mikiny. Vybrali sme sa po stopách lokálnych česko-slovenských módnych trendov
Zdroj: asphaltgold
MÓDA DALYB PIL C RYTMUS SUPREME
Uložiť Uložené

Módne trendy v našich končinách vychádzajú najmä z najpopulárnejšieho hudobného žánru, hip-hopu.

Z času na čas sa v našich končinách udomácnia niektoré kúsky natoľko, že ich môžeme s pokojným svedomím nazvať našimi lokálnymi módnymi trendmi. Tie, ktoré sa počas posledných rokov najväčšmi osvedčili, sme sa pokúsili zmapovať v nasledujúcom článku.

Z nie až tak vzdialenej histórie

Prvým módnym trendom, na ktorý si autor článku spomína, boli fejkové opasky s logom Dolce & Gabbana. Bolo to približne pred desiatimi rokmi, v tej dobe nikoho, ani samotných majiteľov nenapadlo, že by mohlo ísť o fejk, nemali ani potuchu, akú hodnotu skutočný kúsok od luxusnej talianskej značky má. Fejkové opasky z tržnice sa však rozmohli po celej republike.

Naša crew je nový trend, ako bol niekedy Fishbone.

Samey

Približne v tej istej dobe zohrala svoju úlohu napríklad aj kľúčenka od Fishbone. Kto ju nemal, ako by ani neexistoval. Trendov, ktoré sprevádzali dnešných dvadsiatnikov na ceste ich dospievaním je však nespočetne veľa. Skús sa trochu zamyslieť a určite začneš vymenovávať jeden za druhým, len tak s chlebíkom.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Samostatnou kategóriou boli tiež takzvaní emáci. Prefarbené čierne vlasy vyčesané do ofiny, čierne nalakované nechty, čierne handry a predchodca Tumblr – blogy.. Pravdepodobne si spomínaš, netreba nič dodávať.

Hip-hop

S rozmachom hip-hopu v našich končinách však bola väčšina mladých ľudí okamžite hip-hopovo orientovaná. Nosili sa široké džínsy a tenisky od Nike, konkrétne Dunk a Air Force 1. Kým vo svete šli na dračku najmä nízke modely, u nás frčali vysoké. A čo najfarebnejšie!

Nike Dunk High, to sú moje boty,

Nike Dunk High, to je môj style,

Nike Dunk High, červené jak moje oči,

Nike Dunk High – pokiaľ ide o mňa.

Delik

Popri klasikám zo sveta, ktoré však boli obzvlášť drahé, ovládli československý trh poľské streetwearové značky Mass DNM, Prosto a Stoprocent. Vďaka kultovému statusu obchodu s oblečením a teniskami Queens sa z nich stali absolútne vychytávky.

Nesmieme zabudnúť ani na doplnky. Hodinky od G-SHOCK a fitted caps od New Era boli povinnou výbavou, v ideálnom prípade spolu farebne ladili. Aj s teniskami.

po stopách lokálnych českosloenských módnych trendoch
po stopách lokálnych českosloenských módnych trendoch Zdroj: myspace

Swag 

Fitted caps od New Era neskôr nahradili snapbacks v najrôznejších farbách. Značky Mitchell & Ness a Starter sa stali modlou mladých ľudí, prevažne teda chlapov, ktorí predvádzali svoju zbierku všade, kde mohli. Legendárny snapback „z hadí kůže“ znamenal prvopočiatky toho, čo dnes nazývame flex.

P*cat fitted, jedu snapback.

Logic (dnes Yzomandias)

V tej istej dobe môžeme v našich uliciach sledovať tiež rozšírený trend tenisiek od Supra. Opäť, najväčší baws si bol vtedy, keď si ich farbu zladil so snapbackom a hodinkami od G-SHOCK, ktoré ešte stále prežívali. S odstupom času sa môžeme nad podobnými outfitmi pousmiať, vtedy sa to však nosilo.

po stopách lokálnych českosloenských módnych trendoch
po stopách lokálnych českosloenských módnych trendoch Zdroj: Hráč Roku

Metrosexuálne doplnky

Hip-hop a jeho tvár sa vo svete však čoskoro zmenila na nerozpoznanie. Interpreti ako Kanye West, Pharrell Williams alebo Lil Wayne sa navliekli do metrosexuálnych krojov, výrazných slnečných okuliarov a luxusných šatiek. Jedna z najvýraznejších zmien v našich končinách, ktorá s tým súvisí, nastala v roku 2009 a domnievaš sa správne, nie je za ňu zodpovedný nikto iný ako Rytmus.

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

Rytmus bol odjakživa najväčším trendsetterom v hre – je ním koniec koncov doteraz – každý vagabund chcel vyzerať ako on. Na obale jeho druhého štúdiového albumu môžeš okrem jeho krutoprísneho pohľadu vidieť aj šatku od Louis Vuitton, ktorá u nás spôsobila hotové šialenstvo. Fans ich začali nosiť vo veľkom, drvivá väčšina ale chtiac-nechtiac bohužiaľ disponovala fejkovým kúskom.

po stopách lokálnych českosloenských módnych trendoch
po stopách lokálnych českosloenských módnych trendoch Zdroj: EMI Czech Republic

Množstvo rôznych českých a slovenských celebrít si rovnaký kúsok od Louis Vuitton zaobstaralo taktiež, šatky sa však trendom stali vo všeobecnosti. Odrazu si v uliciach mohol stretávať mladých ľudí s krkom zahaleným arafatkou a v slnečných okuliaroch v najrôznejších farbách.

Následne sa stali obzvlášť obľúbenými aj ružence a náramky shamballa. Do značnej miery trend dopomohol zaviesť Majk Spirit, na ktorom po vydaní albumu Nový človek spočinuli všetky oči.

H&M

Iba málokde vo svete mali spoločné kolekcie rôznych renomovaných návrhárov s reťazcom s rýchlou módou H&M taký hype ako v našich končinách. Niet sa čomu diviť – financie bežných Slovákov a Čechov, bohužiaľ, nie sú pripravené utiahnuť ťarchu luxusného sortimentu. Tieto kolekcie sú teda ideálnou alternatívou. Naštuduj si tie najlepšie tu.

Moschino a H&M, zas to prvý mám ja.

Dalyb

HAHA Crew

Domov
Zdieľať
Diskusia