Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2019, 0:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Saudskej Arábii budú rozvody prebiehať cez SMS. Ženy najnovšie dostanú upozornenie, keď ich muž opustí

ZAUJÍMAVOSTI SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Stávalo sa, že muži svojim ženám o rozvode nepovedali.

V Saudskej Arábii majú muži šancu zosobášiť sa so štyrmi ženami naraz, ak sa o nich starajú rovnako dobre. Polygamné manželstvá preto nie sú ničím výnimočným, ale v minulosti miestne ženy často trpeli pri zákerných krokoch, keď muži stratili o svoju manželku záujem a rozviedli sa s ňou za jej chrbtom.

V tejto krajine majú ženy len zlomok práv v porovnaní s mužmi, a tak občas pri tajomných rozvodoch dlho nevedeli, že už oficiálne nemajú manžela a nemohli si vymáhať napríklad svoje právo na alimenty.


Krajina preto zaviedla nový krok, vďaka ktorému budú ženy pri každom rozvode upozornené na zmenu svojho statusu textovou správou. Vláda uviedla, že nejde len o zabezpečenie práv žien, ale aj o posunutie reforiem digitalizácie do budúcnosti.

Ženy si budú môcť svoj manželský stav skontrolovať aj na webovej stránke, čo miestne aktivistky považujú za veľmi dôležitý krok dopredu. Muži tak nebudú mať šancu úradne zanechať manželku a vyhnúť sa zodpovednosti, ktorá im po rozvode zostala.

Odporúčané
Zarába 5-tisíc eur za hodinu a nosí rozbitý telefón. Sadio Mané je futbalový rekordér, ktorý v detstve pracoval na poli Zarába 5-tisíc eur za hodinu a nosí rozbitý telefón. Sadio Mané je futbalový rekordér, ktorý v detstve pracoval na poli 25. januára 2024, 9:30

Ako však

Saudi women to be notified of divorce by text message https:/t.co/SkQUUdVcFT pic.twitter.com/bmZUipYfmF

— CNN (@CNN) 6. ledna 2019 " target="_blank" rel="noopener"> uvádza BBC, v krajine len minulý rok umožnili ženám šoférovať a aj naďalej tam platia striktné zákony, v rámci ktorých môžu ženy vykonávať množstvo aktivít výhradne pod dohľadom muža.

Bez mužskej spoločnosti si nemôžu zažiadať o pas, vycestovať do zahraničia či otvoriť si bankový účet. Len čas ukáže, ako rozvody cez textové správy zlepšia postavenie žien v Saudskej Arábii.


Domov
Zdieľať
Diskusia