Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2018, 16:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Trnave aj Žiline zakázali na vianočných trhoch jednorazové plasty

ZAUJÍMAVOSTI VIANOČNÉ TRHY
Uložiť Uložené

Veľmi vítaný krok v dvoch slovenských mestách.

Obchody, reštaurácie či kaviarne po celom svete postupne prestávajú používať plasty na jedno použitie. Nielenže zaťažujú našu planétu a znečisťujú životné prostredie, ale vytvárajú aj nekonečné tony odpadu, pričom dnes už existuje viacero využiteľných alternatív, ktoré vedia obchodníci použiť.

Aj keď nie je prechod z jednorazových plastov na ekologickejšie alternatívy jednoduchý, hneď dve veľké slovenské mestá sa rozhodli urobiť rázny krok. Na vianočných trhoch v Trnave a Žiline si budeš môcť varené víno, punč či medovinu vychutnať z výlučne kompostovateľných výrobkov.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gabi English (@gabi.english),

Namiesto jednorazových pohárov, tácok a tanierov tak budú musieť predajcovia siahnuť po ekologických verziách. Nové pravidlo špecifikuje dokument vydaný trnavským magistrátom, v ktorom sú predajcovia upozornení, že ak nebudú nariadenie dodržiavať, hrozí im vysoká pokuta. Zástupcovia mesta si pritom na stánky s jedlom posvietia pravidelnými kontrolami.

Odporúčané
Vianočné trhy v Bratislave 2023: za zemiakovú placku zaplatíš aj 20 eur, cena punču výrazne nestúpla Vianočné trhy v Bratislave 2023: za zemiakovú placku zaplatíš aj 20 eur, cena punču výrazne nestúpla 24. novembra 2023, 16:30

Na druhej strane, možno sa nechajú inšpirovať fungovaním trhov v susednej Viedni, kde si zakúpiš zálohovaný keramický pohár, s ktorým môžeš obísť jednotlivé stánky, a ak si ho chceš nechať na pamiatku, pokojne tak môžeš urobiť. Zálohovanie by však muselo fungovať celoplošne, čoho sa zrejme v roku 2018 nedočkáme.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dáša Bobekova (@dbbajonc),

Domov
Zdieľať
Diskusia