Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2018, 16:26
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Očakávaná M8-čka dostane 600-koňový osemvalec a sofistikovaný M xDrive

TECH BMW
Uložiť Uložené

Vrcholný model s plaketami M odhaľuje techniku.

Znovuzrodenie ikonického radu 8 má už BMW za sebou, dokonca už aj vo verzii bez strechy, všetká pozornosť sa preto momentálne sústredí do čerešničky na torte. Ako už iste tušíte, reč je o vrcholnom variante M8, ktorý čoraz hlasnejšie klope na dvere. K jeho odhaleniu má dôjsť už čoskoro, už teraz však prakticky všetko podstatné.

V uplynulých hodinách totiž mníchovská automobilka prichádza s oficiálnymi informáciami a fotografiami. Na nich je síce stále decentne zahalený exemplár, vnímavejší zrak si však už vie predstaviť, akými tvarmi bude disponovať masívnejší a mohutnejší bodykit s väčšími otvormi pre prívod vzduchu. Chýbať nebude tradičná štvorica koncoviek výfuku či širšie ľadvinky a adaptívnymi klapkami.

Očakávaná M8-čka dostane 600-koňový osemvalec a sofistikovaný M xDrive
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Konštruktéri v BMW M následne obdarili M8-čku technológiami, ktoré sa hlásia ku všetkým M-kovým vozidlám. Naplno sa to prejavuje na konštrukcii podvozka, ktorý prešiel kompletnou prestavbou, aby dodal vozidlu výnimočnú ovládateľnosť a precíznosť. Ako uvádza samotná značka, elektromechanické riadenie M Servotronic zohráva pri extrémne precíznych jazdných vlastnostiach novinky podstatnú rolu a to aj v limitných situáciách na okruhu. Poskytuje vynikajúco presné zatáčanie a optimálnu odozvu v každom momente.

Odporúčané
BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii 14. októbra 2023, 10:00

Štandardne dodávané zliatinové brzdy znižujú hmotnosť a pri vysokom zaťažení ponúkajú vynikajúcu brzdnú stabilitu. Na želanie budú po ruke aj karbón-keramické brzdy, ktoré sa vyznačujú ešte výraznejšou brzdiacou silou, vynikajúcou odolnosťou pred vädnutím a výnimočnou schopnosťou vzdorovať opotrebeniu. Štandardom budú 19" disky kolies z ľahkých zliatin, za príplatok ale nechýbajú 20-ky a ultra vysoko výkonné pneumatiky so zmiešanými rozmermi. 

Očakávaná M8-čka dostane 600-koňový osemvalec a sofistikovaný M xDrive
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Tajomstvom už nie je ani samotné srdce. Tým bude agregát V8 s technológiou M TwinPower Turbo a maximálnym výkonom 440 kW / 600 koní. O prenos sily sa postará 8-stupňová automatická prevodovka M Steptronic. Výkon sa dostáva na vozovku cez systém M xDrive, ktorý sa prvý raz predstavil v modeli BMW M5. Vyznačuje sa vysokou ovládateľnosťou, pričom uprednostňuje pohon zadných kolies. Výkon smeruje na predné kolesá až vtedy, keď zadné prestávajú zvládať plniť svoju úlohu.

Vodič si navyše môže vypnúť stabilizačný systém DSC a aktivovať režim 2WD, čím premení BMW M8 na čistokrvný stroj s pohonom zadných kolies. Aktívny M diferenciál na zadnej náprave, ktorý taktiež pracuje plne variabilne a poskytuje svornosť od 0 do 100 percent. Rýchlostné parametre zatiaľ nepoznáme. Na záver dodajme, že M8 kupé príde na trh začiatok roka, BMW už okrem toho potvrdilo i príchod verzii M8 Cabrio a M8 Gran Coupé.

Domov
Zdieľať
Diskusia