Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2018, 15:34
Čas čítania 0:00
Sona O.

12-ročná školáčka vymyslela robota, ktorý dokáže zachrániť planétu. Na morskom dne vyhľadáva plasty

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Anna Duová zostrojila zariadenie, ktoré dokáže rozoznať mikroplasty vo vode.

Anna Duová má iba 12 rokov, no už teraz urobila pre vedu viac než niektorí za celý život. Vo svojom rodnom meste v Bostone si na hladine vody všimla plasty a rozhodla sa ich vyzbierať, avšak narazila pritom na problém. Bolo ich tam také veľké množstvo, že to skrátka nebolo možné. 

Dievča si potom začalo zisťovať viac a viac informácií o životnom prostredí a keď sa dozvedelo, že do oceánov sa dostane ročne až 8 miliónov ton plastov, rozhodlo sa situáciu riešiť. Anna Zostrojila robota, ktorý na morskom dne dokáže úspešne vyhľadávať plasty

12-ročná školáčka vymyslela robota, ktorý dokáže zachrániť planétu. Na morskom dne vyhľadáva plasty
Zdroj: Reprofoto Smithsonianmag.com

Zariadenie z PVC materiálu ovláda diaľkovo a plasty identifikuje vďaka navigačnému systému. Zabudovaný má v sebe infračervený fotoaparát s vysokým rozlíšením a tri druhy svetla osvetľujúce morské dno. Robot tak dokáže rozoznať mikroplasty od iných látok v mori. 

Anna o sebe tvrdí, že sa o vedu zaujíma už od 5 rokov. Jej projekt bol zaradený do prestížnej študentskej súťaže Broadcom Masters. Celé to má však jeden háčik. Robot plasty síce dokáže vyhľadať, no nezbiera ich. Zariadenie teda ešte potrebuje iného parťáka, ktorý by mu pomáhal priamo so zberom odpadkov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia