Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2018, 2:10
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Hrozí zrušenie Daredevila a Punishera? Marvelácke seriály na Netflixe stratili viac ako polovicu divákov

FILMY A SERIÁLY DAREDEVIL
Uložiť Uložené

Môžeme sa obávať zrušenia najlepšieho komiksového seriálu vôbec?

Server Screenrant sa dostal k exkluzívnym informáciám ohľadom čísiel z Netflixu. Ako iste viete, streamovací gigant ich vôbec neuverejňuje, či už sú pozitívne alebo negatívne. Je tak pre nás ťažké vydedukovať, či sa im seriál/film vypláca, alebo ide o ťažký flop. Vzhľadom na zrušenie Lukea Cagea a Iron Fista sa však niektorí snaživí ľudia asi rozhodli, že sa k týmto číslam dopátrajú. 

Samozrejme, nikto netvrdí, že sú na stopercent pravdivé. Zrejme na nich ale niečo bude. Istá spoločnosť zaznamenávajúca online aktivitu v USA (sledovanosť sa teda bude viazať len na danú krajinu) poskytla pohľad do zákulisia, po ktorom rušenie seriálov celkom chápeme. 

Napríklad taký Luke Cage stratil oproti 1. sérii 59 % divákov, zatiaľ čo Iron Fist až 64 %. K tomu priložili index nižšie 

  • Daredevil season 2: 100
  • Luke Cage season 1: 92
  • Iron Fist season 1: 80
  • The Punisher season 1: 70
  • The Defenders: 61
  • Jessica Jones season 2: 53
  • Daredevil season 3: 43
  • Luke Cage season 2: 38
  • Iron Fist season 2: 29

 

Hrozí zrušenie Daredevila a Punishera? Marvelácke seriály na Netflixe stratili viac ako polovicu divákov
Zdroj: Netflix

2. séria Daredevila je doteraz najsledovanejšou, ktorá vzišla zo spolupráce Marvelu a Netflixu. Ďalšie série a seriály sa k jej číslam vôbec nepriblížili, ba naopak. Počas prvých dvoch týždňov vysielania 3. série klesli čísla oproti tej predošlej o 57 %. Samozrejme, diváci sa k seriálu vrátia alebo nájdu cestu aj neskôr, no práve prvé dva týždne sú najdôležitejšie. 

Čo môže za stratu divákov? Dôvodov je pravdepodobne viac. Jedným z nich je slabšia reklamná kampaň. Videli sme menej trailerov, no za to pár krátkych videí. Popravde, trailer na druhú sériu som videl po celých internetoch, pričom nasledovali ďalšie a rozruch vôbec neutíchal. 3. séria uverejnila len jeden oficiálny trailer a pár teaserov. 

Okrem menšieho množstva trailerov ale nemala ani Punishera. Ten nepochybne pomohol k rekordným číslam sledovanosti predošlých 13 epizód. Ako ďalší faktor vnímam dlhšiu pauzu medzi sériami. Kvôli priemernému Defenders si dal Daredevil ročnú pauzu, čo divákov mohlo odradiť. 

 

Hrozí zrušenie Daredevila a Punishera? Marvelácke seriály na Netflixe stratili viac ako polovicu divákov
Zdroj: Netflix


3. séria pritom priamo nadväzovala na The Defenders, ktorých ale veľa divákov taktiež nevidelo. Určite ich teda nepotešil fakt, že sa môžu v deji ľahko stratiť. Tímovka The Defenders podľa všetkého kvalite seriálov a ich sledovanosti skôr uškodila, než pomohla. Aj preto sa Netflix do 2. série vôbec nehrnie. Práve naopak, nepriamo nám dal vedieť, že sa jej nikdy nedočkáme. A tak je to aj lepšie. 

Bude zaujímavé sledovať, ako si s tým poradí Punisher so svojou 2. sériou. My ale predpokladáme, že uspeje oveľa viac ako Daredevilovi 3 sidekickovia. Navyše bude ťažiť z toho, že nebude musieť súperiť s tak veľa „sesterskými“ seriálmi. Budúci rok určite neuvidíme Iron Fista a Lukea Cagea, takže sa Punisher pobije akurát s Jessicou Jones.

Keď sa na Netflixe objavil v roku 2015 Daredevil, išlo o veľkú udalosť. Iba tento rok sme však videli 4 seriály, rovnako ako ten minulý. Nie je preto náročné pochopiť, že divákov to už omrzelo.

Hrozí zrušenie Daredevila a Punishera? Marvelácke seriály na Netflixe stratili viac ako polovicu divákov
Zdroj: Netflix

4. séria Daredevila totiž stále nebola potvrdená, takže sa jej možno budúci rok ani nedočkáme. Ak však Netflix chce v príbehu Matta Murdocka pokračovať, mal by myslieť na to, že viac ako ročné čakanie na novú sériu divákov odrádza. Naopak, zrušenie dvoch nadbytočných projektov im môže pomôcť.

Diváci sa tak budú môcť sústrediť na Punishera a Daredevila, prípadne Jessicu Jones, kde sa zvyšné postavy môžu ukázať. Príliš veľa seriálov rozdeľuje komunitu a nikto skutočne nemá čas venovať ročne takmer 55 epizód tomuto previazanému svetu, aby bol v obraze. 

Daredevil síce v prvých 2 týždňoch prišiel o polovicu divákov 2. série, z dlhodobého hľadiska to však až také negatívne zrejme nebude. Navyše, v pomere stratených divákov je na tom značne lepšie než Iron Fist a Luke Cage. Jessica Jones je však prekvapivo na koni. Podľa mňa za to môže aj fakt, že tento rok štartovala ako prvá a netflixácky superhrdinský program tak ešte nebol až tak nahustený. 

 

Hrozí zrušenie Daredevila a Punishera? Marvelácke seriály na Netflixe stratili viac ako polovicu divákov
Zdroj: Netflix

Netreba zabúdať ani na fakt, že Netflix sa šialene rozširuje a divácka základňa sa logicky rozdeľuje medzi viaceré projekty. Nedá sa sledovať všetko, a keď čakáte na novinky Greengrassa, Cuaróna, bratov Coenovcov či ďalšie zaujímavé seriály, budete mať problémy sledovať všetko ostatné. 

Ťažko povedať, aká je budúcnosť marveláckych seriálov na Netflixe. Obzvlášť, keď Disney pripravuje vlastnú streamovaciu službu. My však pevne veríme, že minimálne ten Punisher a Daredevil s nami ostanú aj naďalej.

Prísť o najlepší komiksový seriál v podaní Matta Murdocka a jeho partie by bola ozaj veľká škoda. Na druhej strane, kto si o pár dní spomenie na Jessicu Jones, Lukea Cagea alebo Immortal Iron Fista? 

Domov
Zdieľať
Diskusia