Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2018, 10:09
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Až 90 % Fínov platí v obchodoch kartou

ZAUJÍMAVOSTI FÍNSKO
Uložiť Uložené

Rátanie drobných a bankoviek je už zrejme otravné.

21. storočie prináša možnosti, o akých sa ľuďom kedysi ani nesnívalo. Jednou z nich je aj platenie kartou. Poznáte to, prídete do obchodu a namiesto počítania a hľadanie bankoviek a drobných radšej priložíte svoju kartu k zariadeniu na pokladni a odchádzate. Jednoduché. Na severe vo Fínsku je tento spôsob platby mimoriadne obľúbený.

Svedčí o tom fakt, že až 90 % fínskych zákazníkov preferuje kartu pred hotovosťou. Taktiež už aj niektoré firmy a spoločnosti odmietajú platby v hotovosti a akceptujú len kartu alebo elektronické spôsoby. Ale zatiaľ sú samozrejme v minorite.

Až 90 % Fínov platí v obchodoch kartou
Zdroj: unsplash.com

Podľa vyjadrení Fínskej banky používajú hotovosť vo väčšine len starší ľudia a osoby, ktoré chcú mať svoje financie pod drobnohľadom. Avšak, zároveň upozorňuje, že je vždy dobré mať pri sebe určitý obnos hotovosti. Človek nikdy nevie, čo sa stane a kedy ju bude potrebovať.

Anketa:
Čo preferuješ ty?
Kartu
Hotovosť
Kartu
57 %
Hotovosť
43 %
Domov
Zdieľať
Diskusia