Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2018, 14:27
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

10 najdesivejších detí z hororových filmov, ktoré nás vystrašili viac ako vrahovia, prízraky či upíri

FILMY A SERIÁLY DETI HOROR
Uložiť Uložené

Ktoré filmové dieťa je podľa vás najhrôzostrašnejšie?

Deti vedia byť občas poriadne nepríjemné a rodičia by o danej téme vedeli povedať svoje. Najväčšie zlo však vo svete páchajú skôr dospelí, no a podobne je tomu aj pri filmoch.

Existujú ale výnimky, ktoré preukazujú, že dokonca aj deti dokážu svojim konaním narobiť poriadne nepríjemnosti. Tie filmové vedeli v lepších prípadoch okolité postavy vydesiť, no niekedy dokonca aj brutálne zavraždiť.

10 najdesivejších detí z hororových filmov, ktoré nás vystrašili viac ako vrahovia, prízraky či upíri
Zdroj: 20th Century Fox

Santi – The Devil's Blackbone (2001)

Guillermo del Toro (Faunov labyrint, The Shape of Water) nás v mysterióznom horore The Devil's Backbone zaviedol do obdobia španielskej občianskej vojny.

Hlavnou postavou snímky bol 10-ročný chlapec Carlos, ktorý sa následkom otcovej smrti dostal do sirotinca Santa Lucía.

Na tomto opustenom a nehostinnom mieste spoznáva ducha zavraždeného chlapca Santiho. Prvé Carlosove stretnutie so Santim nebolo veľmi príjemné ako pre neho, tak ani pre divákov. Veď posúďte sami.

Esther – Orphan (2009)

S malou Esther nie je čosi v poriadku. Kam toto démonicky pôsobiace dievčatko príde, tam sa dejú tragédie. Jej posledná adoptívna rodina zomrela pri požiari, a tak sa Esther opäť ocitne v sirotinci.

Z neho ju dostanú manželia Kate a John. Jej adoptívna matka, ktorú si mimochodom zahrala Vera Farmiga alias pani Warrenová z The Conjuring, si ako prvá začne všímať zlo obklopujúce jej novú dcéru.

Výkon Isabelle Fuhrman v role Esther bol v danej dobe ocenený mnohými kritikmi. Pokiaľ ste túto hororovú lahôdku už videli, nižšie priložená scéna vám pripomenie záverečné rozuzlenie, ktoré stojí naozaj za to.

Tomás – Sirotinec (2007)

Španiel J. A. Bayona, známy vďaka režírovaniu nového Jurassic World: Fallen Kingdom (2018), ešte v roku 2007 natočil komornú hororovú snímku Sirotinec. Áno, už pri treťom filme sa do nášho zoznamu dostáva sirota. Zdá sa, že osirelé deti vedia v ľuďoch vzbudzovať hrôzu.

V príbehu snímky sa Laura so svojím manželom Carlosom a adoptívnym synom Simonom vracia do bývalého sirotinca. Chlapec sa však na mieste nemá s kým hrať, a tak si začne vo svojej fantázii predstavovať imaginárnych kamarátov.

V týchto predstavách spoznáva aj tajomného Tomása s maskou, ktorá skrýva jeho zjazvenú tvár. Otec synovým predstavám nedôveruje, ale Laura začína postupne zisťovať, že určite nejde o výplod bujnej detskej fantázie.

Pazuzu (Regan MacNeil) – The Exorcist (1973)

Od strašidelných filmov z 21. storočia sa na chvíľu zastavíme u starej dobrej klasiky The Exorcist. Tá v roku 1974 získala Oscara v kategóriách Adaptovaný scenár (William Peter Blatty) a Mix zvuku.

V oceneniach ju ale mimoriadne poctili aj Zlaté glóbusy, kde snímka získala sošky za Najlepší film (dráma), Najlepšiu réžiu (William Friedkin), Najlepšiu herečku vo vedľajšej role (Linda Blair) a opäť Najlepší scenár.

Ocenená Linda Blair si v snímke strihla rolu mladej Regan MacNeil, ktorú v príbehu posadol démon Pazuzu. Ten je v babylonskej mytológii považovaný za kráľa démonov vetra a syna boha všetkého zla Hanbiho.


Toshio Saeki – Ju-on: The Grudge (2002)

Známy The Grudge môžeme v našich končinách poznať aj pod názvom Nenávisť. Ak patríte medzi fanúšikov žánru horor, je možné, že ste videli niektoré z jeho ázijských častí, no taktiež aj americký remake.

Tak či onak ste sa ale dozaista stretli s malým Toshiom, ktorý vydával podivuhodné mačacie zvuky. Toshiovu matku v sérii predstavovala po zemi sa plaziaca a hrôzostrašná Kayako.

Jeho vytvorenie bolo originálnym nápadom režiséra Takashiho Shimizu. Behom viacerých dielov z filmovej série sa role Toshia ujalo hneď niekoľko detských hercov. Vo všetkých prípadoch mali ale spoločné črty – strašidelný pohľad a bledú pleť.

Damien – The Omen (1976)

Po Exorcistovi sa opäť vraciame k hororovej klasike The Omen, za ktorú získal skladateľ Jerry Goldsmith Oscara – a právom. 

Ak má byť na snímke Richarda Donnera niečo hrôzostrašnejšieho než malý chlapec Damien či všadeprítomná atmosféra zla, rozhodne sú to diabolské tóny Jerryho Goldsmitha.

Do deja aj tentokrát vstupuje sirota, ktorá môže byť nebezpečnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. Adoptívny syn Damien okolo seba rozsieva viditeľné stopy zla.

Tie si neskôr začne všímať aj jeho otec, americký veľvyslanec Robert Thorn, a preto sa snaží vyhľadať radu miestneho kňaza. Kto mu však môže pomôcť v boji proti samotnému diablovi?

Samara – Kruh (2002)

Americký remake japonského hororu Kruh možno právom označiť za jeden z najznámejších a podľa všeobecnej mienky aj jeden z najpôsobivejších hororov 21. storočia.

Podľa legendy existuje akási vražedná videokazeta, po ktorej zhliadnutí vám tajomný hlas v telefóne oznámi, že za 7 dní zomriete. Racionálne zmýšľajúca reportérka Rachel tejto rozprávke nechce veriť, a preto si obávanú videokazetu bez problémov pustí.

Na televízor sa okrem nej ale prizeral aj jej syn. Hrozivý hlas prostredníctvom telefónu novým obetiam ako inak povie, že za 7 dní zomrú. Neskôr zisťujeme, že úhlavným zlom celého príbehu je dievčatko menom Samara.


Eli – Let the Right One In (2008)

Strašidelná dráma s hororovými prvkami od Švéda Tomasa Alfredsona divákov zaviedla do zasneženej Škandinávie. V podstate by sa dalo povedať, že ide o upírsku hororovú drámu, ale určite nečakajte žiaden Twilight.

Let the Right One In je pomalým a napínavým príbehom o dvojici malých detí, z ktorých je jedno v skutočnosti oveľa staršie, než vyzerá.

Eli svojmu 12-ročnému kamarátovi v priebehu deja nechtiac odhalí pravú tvár. A kto je vlastne Eli? Dieťa i dospelá osoba, nevinné dievča i krvilačný vrah. Jej kamarát Oskar je spočiatku vystrašený, ale postupne prijíma Eli takú, aká je. Časom začne medzi nimi vznikať zárodok prapodivnej lásky.

Gage Creed – Pet Sematary (1989)

I don't want to be buried in a Pet Sematary, I don't want to live my life again. Tak znie refrén známej skladby od americkej punkovej kapely The Ramones, ktorá patrí medzi favoritov autora knižnej predlohy Stephena Kinga.

Text piesne hovorí v tomto prípade sám za seba, pretože hororová adaptácia Pet Sematary nás zavedie k spomínanému cintorínu domácich zvierat, kde mŕtvoly získavajú druhý dych.

Týmto spôsobom je oživený aj malý Gage. Po zmŕtvychvstaní sa ale milé dieťatko mení na bezcitného zabijaka. P.S. pozor, veľmi rado hryzie do krku.


Michael Myers – (Halloween) 2007

Rom Zombie sa v roku 2007 pokúsil oživiť prachom zapadnutú hororovú sériu Halloween. Prvý experiment síce nebol najhorší a niektorých divákov aj potešil, ale určite nemožno hovoriť o žiadne perfektnej hororovej zábave.

Najnovšie sa do príbehu Michaela Myersa pokúsil oprieť David Gordon Green. Aj keď Zombieho Halloween nebol veľkým úspechom, minimálne sa mu pomerne desivým spôsobom podarilo nahliadnuť na vrahovu mladosť.

10-ročného vraždiaceho psychopata Myersa si v snímke zahral už na prvý pohľad hrôzyplný Daeg Faerch. Ten sa v mladosti rozhodol vyvraždiť celú svoju rodinu. Prvá psychologická časť filmu aj vďaka jeho šialenému stvárneniu stojí naozaj za to.

Sestry dvojičky – The Shining (1980)

Bonusové a v podstate jedenáste miesto (aj keď ide o zoznam, nie rebríček) sme sa rozhodli venovať dvojičkám z famózneho Kubrickovho hororu The Shining.

Medzi hlavnú desiatku sa nezmestili najmä z dôvodu, že sa objavili na scéne iba krátko, ale ich miesto v článku je aj tak bezpochyby zaslúžené. Prečo? No pretože záber na dvojku zavraždených malých dievčat patrí medzi jednu z najkultovejších hororových scén.

Pokiaľ vaše deti či mladší súrodenci príliš neposlúchajú, spomeňte si na tento článok. Stále mohlo byť predsa horšie. A mimochodom, ktorá z detských postáv z nášho zoznamu vám prišla najstrašidelnejšia?

Anketa:
Ktoré dieťa je podľa vás najdesivejšie?
Santi – The Devil's Blackbone (2001)
Esther – Orphan (2009)
Tomás – Sirotinec (2007)
Pazuzu (Regan MacNeil) – The Exorcist (1973)
Toshio Saeki – Ju-on: The Grudge (2002)
Damien – The Omen (1976)
Samara – Kruh (2002)
Eli – Let the Right One In (2008)
Gage Creed – Pet Sematary (1989)
Michael Myers – (Halloween) 2007
Sestry dvojičky – The Shining (1980)
Santi – The Devil's Blackbone (2001)
2 %
13 Hlasov
Esther – Orphan (2009)
13 %
75 Hlasov
Tomás – Sirotinec (2007)
7 %
39 Hlasov
Pazuzu (Regan MacNeil) – The Exorcist (1973)
7 %
43 Hlasov
Toshio Saeki – Ju-on: The Grudge (2002)
13 %
73 Hlasov
Damien – The Omen (1976)
4 %
25 Hlasov
Samara – Kruh (2002)
26 %
147 Hlasov
Eli – Let the Right One In (2008)
2 %
10 Hlasov
Gage Creed – Pet Sematary (1989)
3 %
20 Hlasov
Michael Myers – (Halloween) 2007
7 %
40 Hlasov
Sestry dvojičky – The Shining (1980)
16 %
90 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia