Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2018, 19:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Hackeri ukradli z Facebooku skoro 30 miliónov účtov. Získali pohyb, vierovyznanie či bydlisko užívateľov

TECH FACEBOOK HACKERI
Uložiť Uložené

Sociálnu sieť stretáva problém za problémom.

Pred dvomi týždňami si možno zostal prekvapený, že ťa sociálna sieť Facebook znenazdajky odhlásila z tvojho účtu.

Odhlásení boli aj mnohí Slováci a Facebook onedlho zverejnil správu o tom, že sieť sa stala obeťou hackerského útoku, ktorý mal postihnúť až 50 miliónov ľudí. Užívatelia preto boli odhlásení iba preventívne, ale Facebook nepovedal nič bližšie o tom, kto za útokom stál. 

Sociálna sieť posledné dva týždne vyšetrovala v spolupráci s úradmi a výsledky analýzy útoku ohlásila dnes. Počet postihnutých užívateľov sa znížil na 29 miliónov, takže o viac ako 20 miliónov menej než pôvodný predpoklad.

Nanešťastie, ani číslo 30 miliónov nič nemení na závažnosti situácie, pretože útočníci získali prístup do každého z účtov a za užívateľa mohli potenciálne prihlásiť. O všetkých účtoch vedeli zistiť telefónne číslo aj mailovú adresu.

Horšie dopadlo 14 miliónov ľudí z celkového počtu 30 miliónov, o ktorých sa útočníci dozvedeli oveľa viac. Získali prístup k informáciám ako vek, vierovyznanie, bydlisko, vzdelanie, zamestnanie či dokonca posledných 10 miest, kde  sa užívatelia označili alebo boli označení. 

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Facebook stále nepovedal, kto bol za útok zodpovedný. V nasledujúcich dňoch rozošle 30 miliónom postihnutých užívateľov správy o tom, čo sa vlastne stalo a ako teraz treba postupovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia