Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2018, 2:07
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Hudba pomáha lepšie zvládať únavu. Obľúbená skladba ťa skutočne dokáže nakopnúť

ŠPORT CVIČENIE HUDBA ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ak beháš, cvičíš či akokoľvek inak športuješ so slúchadlami v ušiach, robíš dobre.

Behanie je obľúbenou činnosťou tisícok slovenských občanov. Veľa z nás sa počas neho dokáže zahĺbiť do vlastných myšlienok, popremýšľať o najrôznejších veciach, no tiež aj zrelaxovať a byť s vedomím, že robíme čosi dobré pre svoje zdravie a kondíciu. A samozrejme, aj sa unavíme. Aspoň sa nám lepšie spí, poprípade ide o dobrý štart do dňa.

Čo k nemu patrí? Tenisky, vhodné oblečenie a samozrejme slúchadlá s pustenou hudbou. Nie každý ich využíva, no ide o pomerne častý zjav, no nie? A práve pre bežcov vychutnávajúcich si svoju preferovanú muziku (a kvantum ďalších športovcov) máme zaujímavú správu týkajúcu sa ich fyzického výkonu.

Hudba pomáha lepšie zvládať únavu. Obľúbená skladba ťa skutočne dokáže nakopnúť
Zdroj: pxhere.com

Zverejnená štúdia prezrádza, že počúvanie hudby počas behu (alebo cvičenia a iných aktivitách) napomáha osobe menej cítiť únavu. Výskumníci k záveru dospeli prostredníctvom testu vyhotovenom na 19 zdravých účastníkoch s vekovým priemerom 24 rokov. Všetci dostali za úlohu pod špeciálnym skenerom vykonať sadu niekoľkých cvikov, počas čoho im v určitom momente pustili song I Heard It Trought The Grapevine od Marvina Gayeho.

Odporúčané
Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých 27. marca 2024, 13:30

Muzika na účastníkov zapôsobila tak, že im napomohla zvýšiť úsilie a zároveň ich privádzala k myšlienkam nesúvisiacimi s cvičením. Nekoncentrovali sa úplne na to, čo aktuálne vykonávajú. Prítomná hudba tak pomáhala stimulovať oblasť mozgu zameranej na únavu, čím sa ľuďom lepšie vykonávala ich spomenutá fyzická aktivita.

Hudba pomáha lepšie zvládať únavu. Obľúbená skladba ťa skutočne dokáže nakopnúť
Zdroj: pxhere.com

Vyjadrili sa, že situácia sa im počas pustenej melódie zdala menej nudnou a cvičilo sa im lepšie. Ak by vás zaujímali oveľa väčšie podrobnosti celého skúmania vplyvu hudby na cvičenie, dávame do pozornosti odkaz na celú štúdiu.

Domov
Zdieľať
Diskusia