Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2018, 13:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Novinový článok varoval pred globálnym otepľovaním už pred 106 rokmi

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Novozélandské noviny pred skazou varovali už v roku 1912.

Globálne otepľovanie dnes ľudia vnímajú veľmi vážne. Ide predsa o veľký problém, ktorý poriadne ohrozuje celú existenciu ľudstva a mali by sme sa k nemu stavať zodpovedne. Dnes už nám takpovediac horí pod zadkom, no na vznikajúce problémy ľudia informovali už pred vyše sto rokmi – keď ešte dôkazy ani zďaleka neboli tak očividné.

Na internet sa totiž vyvalili naskenované noviny Rodney and Otamatea Times, Waitemata and Kaipara Gazette zo 14. augusta 1912, teda spred vyše 106 rokov. Práve v jednom krátkom stĺpčeku sa nachádza varovná správa.

Pece celého sveta už teraz spália približne dve miliardy ton uhlia ročne. Spolu s kyslíkom sa tak vytvorí asi sedem miliárd ton oxidu uhličitého ročne, ktorý skončí v našej atmosfére. Kvôli tomuto sa v atmosfére tvorí efektívna vrstva, vďaka čomu stúpa teplota Zeme. Za pár storočí tento problém budeme musieť riešiť.

Ľudská produkcia sa však odvtedy rapídne navýšila, problémy spojené so skleníkovým efektom musíme riešiť už dnes a veľa času nám už naozaj nezostáva. Krátka správa v novinách však na všetko informovala už pred storočím.

Novinový článok varoval pred globálnym otepľovaním už pred 106 rokmi
Domov
Zdieľať
Diskusia