Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2018, 13:49
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Thorov Stormbreaker je zrejme mocnejší ako všetky Infinity Stones dokopy. Odkiaľ pochádza jeho sila?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Drží Thor v rukách kľúč (sekeru) k finálnemu víťazstvu?

Všetkým fanúšikom MCU je už teraz určite jasné, že v Avengers 4 čaká našich hrdinov vytúžená pomsta. Vo vrcholnom súboji proti Mad Titanovi bude mať pravdepodobne hlavné slovo prichádzajúca superhrdinka Captain Marvel, ale okrem nej by sa mal o jeho porážku výrazným merítkom zasadiť aj Thor.

Boh hromu nanešťastie v tretej časti svojej filmovej série s podtitulom Ragnarok prišiel kvôli nebezpečnej Hele o milované kladivo Mjolnir. Tá bez mihnutia oka dokázala Thorovu unikátnu zbraň rozdrviť na mikroskopické častice. Odinovho syna táto skutočnosť zaskočila, ale nakoniec prišiel na spôsob, ako Helu poraziť aj bez Mjolniru.


Bohyňa smrti sa ďalej postarala aj o zničenie Thorovho rodného domova, a preto sa musel spolu s Asgarďanmi vydať hľadať nové miesto pre život. Ich loď však vo veľmi nevhodnú chvíľu napadol dovtedy neznámy superzloduch Thanos a postaral sa o vyvraždenie mnohých bojovníkov Asgardu, vrátane charizmatického Heimdalla či Thorovho brata Lokiho.

Vykonanie odvety na nezdolnom titánovi sa preto stalo jeho novou prioritou. K tomu však nutne potreboval ukovať novú zbraň, ktorá by svojimi schopnosťami predčila aj Mjolnir. Trpasličí kráľ Eitri mu z toho dôvodu zostrojil Stormbreaker. Podľa slov kráľa ide o najmocnejšiu zbraň, akú kedy jeho národ pre Asgard vyrobil.

Pri jeho neskoršom využití sa Stormbreaker ukázal byť silnejší než všetky Infinity Stones pohromade. Thanos sa síce po získaní šiesteho artefaktu pokúsil hodenú Thorovu sekeru odvrátiť, no titánova obrana sa zdala byť viac než neúčinná. Okrem toho, že ju Thanosova snaha ani nespomalila, sekera prešla cez jeho zbroj a takmer mu privodila smrť.

Jediný dôvod, prečo Infinity War Thanos prežil, je Thorova chuť po pomste. Ako mu jeho protivník povedal, mal mieriť na hlavu. On si chcel však jeho umieranie vychutnať, a preto v návale adrenalínu konal iracionálne. Nuž, o možnú nápravu by sa hádam mohol boh hromu pokúsiť už v Avengers 4.

Tak, ako všetky ostatné zbrane vytvorené trpaslíkmi, bol aj filmový Stormbreaker ukovaný z Uru (z neho vznikol aj Mjolnir či Odinov oštep Gungnir).

Uru je špeciálny druh kovu, nachádzajúci sa Nidavellire, ktorý dokáže absorbovať okolitú silu a energiu a prispôsobiť sa schopnostiam svojho nositeľa (napríklad Stormbreaker bol prepletaný Thorovými bleskami).

Okrem toho, že sa Thor pomocou Stormbreakeru dokáže presúvať na akékoľvek miesto vo vesmíre (vytvorením červej diery – Bifrostu), uchopením tejto zbrane sa neuveriteľným spôsobom zlepšila aj jeho schopnosť uzdravovania sa. Po vyčerpávajúcom žiarení hviezdy, ktorá ho takmer pripravila o život, ho Stormbreaker opäť postavil na nohy.


V čom je ale najväčší rozdiel medzi Mjolnirom a Stormbreakerom, ktoré boli obe ukuté z Uru? Podľa komiksov ide o zbrane s približne rovnakou mocou. Filmový Stormbreaker by však mohol byť skôr inšpirovaný komiksovkým Jarnbjornom.

Reč je o bojovej sekere, vytvorenej tak, aby dokázala zničiť aj brnenie takzvaných Celestials (nazývaných aj ako Space Gods či Titans from Space). Samotný Thor túto nadpozemskú zbraň v komikse pokropil kvapkami svojej krvi, vďaka čomu sa stala nezničiteľná.

Aj týmto spôsobom sa odlišovala od ostatných zbraní vyrobených z Uru a dokázala odolať každej mimoriadnej hrozbe – tak, ako sa aj filmovému Stormbreakeru podarilo preraziť obranu Infinity Stones.

Obe zbrane – filmový Stormbreaker a komiksový Jarnbjorn – boli navyše vytvorené z dôvodu zničenia extrémne silnej a (takmer) nepremožiteľnej hrozby (Celestians/Thanos).

Thorov Stormbreaker je zrejme mocnejší ako všetky Infinity Stones dokopy. Odkiaľ pochádza jeho sila?
Zdroj: Marvel

Ak si to zhrnieme, Stormbreaker má so svojou komiksovou predlohou spoločný viac-menej iba názov. S Jarnbjornom ho naopak spája odôvodnenie vzniku a zároveň extrémna odolnosť, alebo teda priam nezničiteľnosť.

Jeho sila by tak ako sme už videli v Infinity War mala odolať aj spojeniu všetkých Infinity Stones a dokázať popraviť Thanosa. Len treba nabudúce mieriť na hlavu.

Ak Stormbreaker nie je filmovou verziou svojho rovnomenného komiksového predchodcu, no zároveň ani presnou filmovou verziou Jarnbjornu, čím vlastne je? V podstate sa dá povedať, že všetkým, čo si len tvorcovia od Marvelu dokážu predstaviť. Najväčšiu inšpiráciu však zjavne čerpali z nezničiteľného Jarnbjornu.

Thorov Stormbreaker je zrejme mocnejší ako všetky Infinity Stones dokopy. Odkiaľ pochádza jeho sila?
Zdroj: Marvel

Práve Jarnbjorn dokázal vydržať aj útok záporáka En Sabah Nur, známejšieho pod menom Apocalypse. A áno, hádate správne, ide o prvého a najmocnejšieho mutanta, ktorý v snímke X-Men: Apocalypse bojoval proti tímu na čele s profesorom Xavierom.

Jarnbjorn by mal doslova a do bodky odolať akejkoľvek sile a preseknúť prakticky čokoľvek.

Ak teda filmári čerpali inšpiráciu práve z Jarnbjornu (a ešte ho čímsi okorenili), filmový Stormbreaker je jednoznačne najmocnejšou zbraňou, akú sme v marvelovkách doposiaľ videli. A ani Infinity Stones by jej nemali brániť v tom, aby dokázala Thanosovi zasadiť smrteľnú ranu.

Domov
Zdieľať
Diskusia