Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. júla 2018 o 19:36
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V roku 2024 by sa e-sport mohol objaviť na olympiáde v Paríži

ZAUJÍMAVOSTI FORTNITE OLYMPIJSKÉ HRY
Uložiť Uložené

Elektronické športy si vyžadujú podobné množstvo zručností ako fyzický šport.

E-sport je v súčasnosti obrovským fenoménom, ktorému sa však nevenuje dostatok pozornosti ako športu. Síce nevyžaduje také množstvo fyzického nasadenia, zato však skúša reflexy, riešenie problémov pod tlakom, schopnosť robiť instantné rozhodnutia a ďalšie všemožné zručnosti. Rovnako ako v klasickom športe, aj elektronické športy majú ľudí, ktorí sú výrazne lepší ako ostatní. Boj o medaily elektronických športov sa však deje mimo záštity akéhokoľvek oficiálneho orgánu. Mnoho spoločností a firiem si organizuje svoje vlastné turnaje a často aj celoštátne majstrovstvá.

Už nejakú dobu sa uvažuje o zaradení elektronických športov medzi olympijské a nadchádzajúce stretnutie Olympijského výboru na Esports Forum vo švajčiarskom meste Lausanne, ktoré sa uskutoční o dva týždne, prináša mnoho nádejí. Oficiálneho rozhodnutia sa ešte nedočkáme, no reč bude o zostavení výboru pre elektronické športy. Ak pôjde aj naďalej všetko priaznivo, elektronických športov na olympiáde sa možno dočkáme už v roku 2024 na LOH v Paríži.

V roku 2024 by sa e-sport mohol objaviť na olympiáde v Paríži
Zdroj: Valve

Cieľom stretnutia nie je vydláždiť cestu e-sportu medzi olympijské športy, no skôr načrtnutie predstavy. Dva tábory si navzájom predstavia svoje vízie a budú o nich diskutovať. Môžeme však očakávať, že sa herná zostava na olympijských športoch bude vyvíjať podľa aktuálnych trendov – v súčasnosti by to tak bolo známe zloženie v podobe League of Legends, Dota 2, Hearthstone a CS:GO, prípadne FIFA a NHL. Všetko sa ale môže v priebehu rokov meniť, treba tak rátať aj s krátkodobejšími fenoménmi ako Fortnite, PUBG, Overwatch, Heroes of the Storm či StarCraft. Do roku 2024 sa však herná zostava viac než pravdepodobne obmení.

Odporúčané
Atlétka Viktória Forster pred OH v Paríži: Nepociťujem žiaden tlak. „Antisexové“ postele nevnímam ako problém (Rozhovor) Atlétka Viktória Forster pred OH v Paríži: Nepociťujem žiaden tlak. „Antisexové“ postele nevnímam ako problém (Rozhovor) 26. júla 2024 o 12:30

Zatiaľ nie je naplánované, ako sa budú riešiť obmeny hier, ktoré sú práve trendom. Prispôsobiť sa totiž treba aj diváckej chuti a desať rokov staré hry nie sú až tak zaujímavé. Olympijské súťaže v elektronických športoch by navyše mohli byť priamo prepojené s oficiálnymi turnajmi spoločností (ako Intel či nVidia) či herných štúdií (Blizzard, Riot Games), v ktorých sa točia nemalé peniaze. Najziskovejšou hrou je suverénne Dota 2, ktorej najúspešnejší hráči si prišli na vyše 3 milióny dolárov.

V roku 2024 by sa e-sport mohol objaviť na olympiáde v Paríži
Zdroj: Epic Games

Domov
Zdieľať
Diskusia