Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2018, 10:31
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Keď futbal naštartoval reálnu vojnu. Zápas medzi Salvádorom a Hondurasom mal veľmi krvavú dohru

ZAUJÍMAVOSTI FUTBAL VOJNY
Uložiť Uložené

Dlhotrvajúce napätie potrebovalo popud, aby priam vybuchlo. A bol ním práve kvalifikačný zápas MS 1970.

Futbalové zápasy so sebou vždy prinášajú iskru a emócie. Nerátajúc samozrejme rôzne priateľské a bezduché stretnutia, kde o nič nejde a takmer každý aktér čaká, kedy rozhodca odpíska koniec. Avšak, veľmi to vrie najmä na medzinárodnej úrovni. Pretože keď na ihrisku hrá tým reprezentujúci vašu domovinu so štátnymi znakmi na hrudiach, zodpovednosť za výkon a výsledok je veľmi veľká. Nikto nechce, aby svetové médiá obleteli titulky upozorňujúce na vysokú a hanebnú prehru či katastrofálny a ležérny výkon.

Napätie stúpa ešte väčšmi, keď je zápas dôležitý napríklad z hladiska kvalifikovania sa na väčší turnaj, či už majstrovstvá domáceho kontinentu, poprípade celého sveta či iné. Ide skutočne o veľké emócie, veď si spomeňte napríklad, keď sme v kvalifikácii o MS 2018 v Rusku dostali v kľúčovom zápase v Škótsku gól takmer v poslednej minúte. Ako ste sa cítili? Smutne? Nahnevane? Určite viete, čo futbal so sebou prináša.

Keď futbal naštartoval reálnu vojnu. Zápas medzi Salvádorom a Hondurasom mal veľmi krvavú dohru
Zdroj: www.pastemagazine.com

A teraz vám predstavíme zaujímavú historickú udalosť spojenú s predchádzajúcimi odstavcami. Dôležité sú slová futbal a napätie. Bol koniec šesťdesiatych rokov, v kalendároch bol konkrétne rok 1969 a prebiehali boje o účasť na majstrovstvách sveta vo futbale, ktoré sa v roku 1970 konali v Mexiku. Ako vieme, najpopulárnejší šport na svete hrá dôležitú úlohu v životoch štátov nachádzajúcich sa na území Latinskej Ameriky. Vo svete bojovalo o 16 miesteniek 75 družstiev.

Keď futbal naštartoval reálnu vojnu. Zápas medzi Salvádorom a Hondurasom mal veľmi krvavú dohru
Zdroj: Google Earth

Medzi nimi aj Salvádor a Honduras. Ide o susedné krajiny, kde prvá zmienená má v súčasnosti rozlohu 21 000 km² a 6 400 000 obyvateľov, druhá zasa 112 000 km² a 8 200 000 obyvateľov. Ide teda síce rozlohou o "Dávida a Goliáša", no počtom ľudí sa až tak dramaticky neodlišujú. A práve tieto informácie sú pre nás dôležité, prečo?

Keď futbal naštartoval reálnu vojnu. Zápas medzi Salvádorom a Hondurasom mal veľmi krvavú dohru
Zdroj: remezcla.com

V minulom storočí mal väčší počet obyvateľov práve Salvádor, no menšiu rozlohu, a tak nemali Salvádorčania dostatok pôdy na poľnohospodárstvo a ďalšie účely, a preto začali migrovať k ich severným susedom, teda do pomerne vyľudnených oblastí Hondurasu. Presun značného počtu obyvateľstva sa Hondurasanom samozrejme príliš nepáčil, a tak začalo medzi oboma národmi narastať napätie, hoci ešte neprerástlo do veľkého problému.

Ale ani sa mi nevyhlo. Práve v časoch vzájomných antipatií sa mal odohrať dôležitý zápas medzi Salvádorom a Hondurasom. Hralo sa na dva zápasy - doma a vonku a kto prehral, vypadol z bojov o MS. 8.6. 1969 sa odohral prvý zápas v hlavnom meste Hondurasu, v Tegucigalpe. Zvíťazili v ňom hostia 1:0 a následne sa futbalové zápolenie prenieslo do San Salvádoru. 15.6. tam domáca reprezentácie rozbila súpera 3:0, čo spôsobilo vykypenie hrnca plného neznášanlivosti.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Spomenutí salvádorskí prisťahovalci v Hondurase sa dostali pod nátlak a sťažil sa im život. Honduras im nechcel dať vydýchnuť, čo sa samozrejme nepáčilo Salvádoru, a tak sa začali vzájomne obviňovať a podobne. 14.7. 1969 zaútočila salvádorská armáda na svojho severného suseda. Použili sa letecké sily, tanky a pechota. Na obranu Hondurasu sa postavila aj Nikaragua, ktorá zabezpečila niekoľko zbraní a munície pre tamojšiu armádu. Bojovalo sa niekoľko dní.

Keď futbal naštartoval reálnu vojnu. Zápas medzi Salvádorom a Hondurasom mal veľmi krvavú dohru
Zdroj: home.bt.com

Salvádorská armáda sa už dostávala takmer do ulíc hlavného mesta Hondurasu, kedy však napokon  po nátlaku Organizácie amerických štátov došlo k prímeriu, ktoré sa oficiálne podpísalo až v roku 1980. Celý konflikt trval 4 dni, a preto sa nazýva aj ako 100-hodinová vojna. Dôsledkom krviprelievania bolo 900 mŕtvych vojakov a civilistov Salvádoru a 2 100 vojakov a civilistov Hondurasu. 300 000 prisťahovalcov sa opätovne muselo vrátiť do domovskej krajiny. Vojna spôsobila chudobu, stovky ľudí sa stali bezdomovcami a hranica medzi štátmi sa uzavrela. Paradoxne, veľmi zle zo situácie vyšiel Salvádor, pretože pre ľudí, ktorí sa vrátili zo severu, sa nedokázal postarať.

Keď futbal naštartoval reálnu vojnu. Zápas medzi Salvádorom a Hondurasom mal veľmi krvavú dohru
Zdroj: footballrepublik.com

Späť k športovej stránke - ako dopadlo zápolenie? Keďže obe mužstvá mali po 2 zápasoch 3 body, musel sa usporiadať rozhodujúci zápas. Došlo k nemu 26.6.1969 na neutrálnej pôde v hlavnom meste Mexika. Vyhral Salvádor, ktorý strelil víťazný gól v predĺžení (3:2). Napokon sa úspešne dostal aj na scénu majstrovstiev sveta vo futbale.

Aj napriek všetkému je v oboch krajinách stále futbal tým najpopulárnejším športom. Hoci vie spájať, vie aj rozdeľovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia