Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2018, 14:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Tisícky Švédov si do tela vkladajú mikročipy, aby nemuseli nosiť cestovné lístky či platobné karty. Kúsok kovu kompletne nahradí peňaženku

TECH FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Dôvera v technológiu presahuje všetky hranice.

V dnešnej dobe je technológia už nezastaviteľná a prejavuje sa vo všetkých možných odvetviach. Pokročilé severské krajiny, predovšetkým Švédsko, už niekoľko dní zažíva nezvyčajný mikročipový trend, ktorý ľuďom uľahčuje život hneď v mnohých smeroch.

Viacero miestnych firiem totiž umožnilo ako spôsob platby, registrácie či identifikácie takzvaný špeciálny NFC systém, teda near-field-communication. V obyčajnej forme s ním nemajú problém ani staršie smartfóny a v podstate ide o spôsob elektronickej komunikácie na blízku vzdialenosť, rovnako ako napríklad platíme kartami pri platobných termináloch či si kartou kupujeme lístky na autobus alebo vlak.

Nová technologická vymoženosť však predstavuje mikročipy umiestnené pod kožou, ktoré vedia nahradiť hromadu kariet a iných predmetov s čipmi, aké inak nosíme napríklad v peňaženke. Šikovný mikročip tak dokáže nahradiť platobné karty a mnohé ďalšie. Záleží len na tom, ktoré firmy ho začnú akceptovať a používať, pričom sa pridal už aj miestny vlakový dopravca.

Do mikročipového šialenstva sa už stihlo zapojiť až 3 500 Švédov, ktorí si pod kožu nechali vložiť malý kúsok z plastu a kovu. Môže to znieť ako hrozba z katastrofického filmu, no treba myslieť aj na potenciál biohackerstva. Neexistuje dôvod, prečo by sa nemal dať narušiť aj čip pod kožou, ktorý sa následne môže zmanipulovať a kradnúť či meniť dáta. Samotnému človeku však žiadne nebezpečenstvo nehrozí, mikročipy nie sú napojené na ľudské telo, len sa v ňom nachádzajú, najčastejšie v ľavej ruke.

Domov
Zdieľať
Diskusia