Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2018, 17:40
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Battlefield 5 predstavený. Čaká nás nie príliš autentická, no hlavne zábavná druhá svetová vojna so stavaním mini základní na štýl Fortnite

TECH
Uložiť Uložené

Panzery, Garand, ale aj ženy v predných líniách.

Narozdiel od Call of Duty, Battlefield vychádza každé dva roky. Pevne verím, že Battlefield 1 ponúkol množstvo zábavy a desiatky hodín v multiplayeri, takže to čakanie nebolo až také hrozné. EA a DICE ale konečne odhalili nástupcu a nebude to Battlefield Two, čo by sa vzhľadom na tematiku hodilo.

Battlefield 5 si totiž zahráme v období 2. svetovej vojny, akurát si vývojári upravia pár historických reálií, aby mohli pracovať s ešte zábavnejšími hernými mechanizmami (čítaj, že sa rozhodli byť politicky korektnejší aj na úkor autenticity). 

Výsledkom je síce oku lahodiaci, ale za to až príliš nascriptovaný a narenderovaný trailer pre Battlefield 5. Sme na ne už síce zvyknutí, ale pri druhej svetovej sme čakali skôr niečo inšie.

V každom prípade, EA nás už o necelé tri týždne môže prekvapiť na akcii EA Play. Tá bude predchádzať konferenciám ostatných vydavateľov na E3 a určite tam uvidíme aj gameplay a ďalšie videá. 



Dovtedy vedzte, že sa žiaden Battle Royale mód nekoná. Hra ponúkne singleplayer na štýl BF1 (War Stories), co-op pre 4 hráčov a na koniec multiplayer. Módy budú navzájom prepojené a vaše štatistiky/vylepšenia si medzi nimi budete môcť prenášať.

Za USA budú očividne bojovať ženy, autoheal tu nebude mať čo hľadať a DICE sa vykašľalo aj na premium passy a platené DLC. Multiplayer sa bude počas launchu hru odohrávať v Afrike, Francúzsku a Rotterdame. 

Čo sa gameplay zmien týka, podstatnou novinkou bude vylepšená fyzika. Mŕtve telá už budú mať dopad na okolité prostredie (hlasné špliechanie vody, keď do jazierka spadne mŕtvy vojak, utláčanie vysokej trávy, ak sa po nej telo kotúľa...). Každá zbraň má unikátny spätný ráz a má sa zmeniť aj jeho vnímanie na obrazovke.

Asi sa už pýtate, čo to dopekla bude mať spojené s Fortnite? Fortifications, a teda opevnenia. Stavať ich bude môcť každý hráč, ale len na vyznačených miestach na mape. Pôjde o defenzívne "stavby". Tie ofenzívne (ako napríklad MG nest a podobne) bude môcť stavať len hráč v triede support. 

Pár krátkych noviniek a zaujímavostí:

  • šprintovanie v kľaku 
  • strieľanie cez tenšie steny, drevo a pod.
  • zmena pohybu so skákaním, vykláňaním a pod.
  • vyskakovanie z okien s animáciou
  • lepšia fyzika s výbuchmi/granátmi a tlakovými vlnami
  • prejazd tankom cez dom budovu zničí, avšak postupne, nie okamžite
  • koniec Elitným triedam a Behemotom z Battlefield 1
  • potvrdené módy: Grand Operations, Conquest, TDM a Domination
Battlefield 5 predstavený. Čaká nás nie príliš autentická, no hlavne zábavná druhá svetová vojna so stavaním mini základní na štýl Fortnite

Novinkou je aj odťahovanie spojencov z otvorenej zóny do úkrytu, kde ich v určenom čase v triede Medikov viete aj oživiť. Samozrejme, oživenie môžete vykonať hocikde, akurát hrozí, že vás nepriateľ zabije, keďže bude trvať o čosi dlhšie než sme zvyknutí z predošlých dielov.

Animáciu však v prípade stretu s nepriateľom môžete prerušiť. Váš kolega bude stále na zemi s vystrčenou rukou kričať o pomoc (tak sa o vás medici dozvedia v prvom rade).


Animácie sú pridané aj pre dopĺňanie munície či lekárničiek, ktoré teraz zaberú viac času. Do boja sa od začiatku dostanete s menším množstvom munície.

Dá sa zohnať z debien či mŕtvych tiel, ale rovnako ako každá akcia v Battlefield V, aj v tomto prípade bude potrebná animácia. Každá interakcia s prostredím po novom zaberie o pár sekúnd navyše.

Battlefield 5 predstavený. Čaká nás nie príliš autentická, no hlavne zábavná druhá svetová vojna so stavaním mini základní na štýl Fortnite

Menšou evolúciou prešiel aj squad systém. Na ten sa berie veľký dôraz, a tak bude hráč okamžite pridaný do squadu. Spawnúť sa bude môcť ako pomocou taktickej mapy, tak na člena svojho squadu, pričom bude vďaka pohľadu z tretej osoby vidieť, čo sa okolo neho deje.

Veliteľ jednotky dokáže privolať rakety na určené miesto (videné v traileri nžišie), bedne s nábojmi a podobne. 

Multiplayer bude bezpochýb oveľa taktickejší a strategickejší. Upraviť sa mal aj respawning "spottovanie" nepriateľov. Tých síce označíte, ale neukážu sa celému tímu v HUD a na minimape ako doteraz. 

Battlefield V vychádza na PS4, Xbox One a PC 19. októbra. 

PS: Tá raketa na konci bola údajne V-1. DICE údajne našlo jednu fungujúcu a nahralo zvuk jej motora. Na zvukových efektoch si Švédi dávajú záležať už od počiatku.

Domov
Zdieľať
Diskusia