Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2018, 1:08
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Aston Martin oslavuje 70. výročie modelov DB 100-kusovou sériou ostrej DB11-ky

TECH
Uložiť Uložené

Luxusné GT-čko osadené pretekárskymi prvkami.

Dvanásťvalcový Aston Martin DB11 je na svete už približne dva roky, pričom krátko na to sme spoznali aj slabší variant s V8-čkou, ktorá pochádza z dielne AMG. Medzičasom sa na trhu objavil už i variant bez strechy, teda DB11-ka s tradičným dodatkom Volante. V súčasnosti však britská automobilka oslavuje 70. výročie modelov DB, takže pri tejto príležitosti sa daný modelový rad rozrastá o významný prírastok.


Počas slávnostného otvorenia nového AMR Performance Center na Nürburgringu Aston Marton v spolupráci s pretekárskou divíziou AMR (Aston Martin Racing) odhalil špeciálny model DB11 AMR. Jeho podstatou je 5,2-litrový a dvakrát preplňovaný dvanásťvalec, ktorého výkon poskočil zo 447 kW / 608 koní na 470 kW, čiže takmer 640 koní. Krútiaci moment hovorí o hodnote 700 Nm, pričom o sprevodovanie sa stará 8-stupňová automatická prevodovka. Rýchlostné parametre teda nemalou mierou poskočili k lepším hodnotám - akcelerácia na stovku trvá 3,6 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je až 334 km/h.

Aston Martin oslavuje 70. výročie modelov DB 100-kusovou sériou ostrej DB11-ky
Zdroj: media.astonmartin.com

Zásadnejšou zmenou mal prejsť podvozok, ktorý tvoria nielen adaptívne tlmiče, ale aj samosvorný diferenciál na zadnej náprave. Výročný model sa pýši početnejšie zastúpenou čiernou farbou, ktorá vystriedala predošlý chróm. Svetlomety dostali tmavší podklad, všade, kam sa pozriete, nájdete karbónové prvky. AMR-ko je postavené na 20" kovaných diskoch, zadnú časť tvoria svetlomety s priehľadným krytom, no a samozrejme nechýba športový polep a detaily vo výraznej farbe Stirling Green.

Kontrastné farby nájdeme aj v interiéri, kde si miesto našlo množstvo emblémov a nejedno logo AMR. Na záver dodajme, že oslavný model vznikne v striktne obmedzenej sérii len 100 kusov. Briti si pritom každý z nich budú ceniť na minimálne 175-tisíc libier.

Domov
Zdieľať
Diskusia