Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2018, 16:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE EURÓPA RUSKO
Uložiť Uložené

O dedinách zastavených v čase, zvláštnych prezidentských voľbách aj krásach najväčšej krajiny na planéte.

Refresher ti na dennej báze prináša hromady článkov o tom, čo ťa práve zaujíma a Rusko nie je žiadnou výnimkou. Najväčšia krajina sveta je často vnímaná ako alkoholický raj alebo ako miesto, kde dodnes vládne socializmus. Rozhodli sme sa spraviť krok vpred a prinášame ti rozhovor so Slovákom, ktorý nášho slovanského brata navštevuje na pravidelnej báze.

Martin Navrátil z cestovateľského portálu Travelistan aktívne cestuje po svete už 20 rokov a za ten čas precestoval až 167 krajín. O svojich zážitkoch nielen hovorí, no tiež ich publikuje v rôznych časopisoch a vystupuje v televízii. A práve Rusko je podľa neho jednou z najpozoruhodnejších krajín na celej planéte. Martin do rozsiahlej krajiny cestuje pravidelne a rozhodol sa s nami podeliť o svoje zážitky a skúsenosti.

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil

Tými najbežnejšími destináciami pre Slováka sú určite veľké mestá ako Moskva či Petrohrad. O tom, čo treba vidieť, si môže ktokoľvek nájsť všetko na internete. Existujú však nejaké zapadnutejšie lokality, ktorým by sa žiadny milovník cestovania nemal vyhnúť?

Tých zapadnutých lokalít v Rusku je veľmi veľa. Čím ďalej od Moskvy, tým reálnejšie Rusko. Ja som vždy veľmi prekvapený, ako si ľudia myslia, že návštevou Moskvy spoznali Rusko. To pravé orechové sa nachádza na iných miestach, povedzme na Urale, Povolží či na Kamčatke alebo Čukotke. Ten, kto ide do Ruska a chce spoznať túto zaujímavú krajinu, by sa v žiadnom prípade nemal obmedziť na hlavné mesto krajiny.

 

Na západe prekrásne historické mestá, na východe zasa nedotknutá a dychberúca príroda. Ktorá časť Ruska imponuje najväčšmi tebe?

Pre mňa osobne je najkrajšia príroda na Čukotke a Kamčatke. Tieto oblasti sa nedávno otvorili svetu, predovšetkým Čukotka a cestovateľ tu môže nájsť presne to, po čom túži. Pôvodná kultúra, nepoškvrnená príroda a málo známe prírodné skvosty, ktoré by inde vo svete zaujali prvé miesto v rebríčku turistických lákadiel.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Napríklad na Kamčatke sú aktívne vulkány, ktoré experti zaraďujú medzi najzaujímavejšie. Ale tiež ma baví napríklad zamrznutý Bajkal. Len si predstav, že v zime je hrúbka ľadu na tomto najväčšom sladkovodnom jazere aj 7 metrov. Alebo je najkrajšia príroda v zime, kedy ti teplota klesle na -70 °C? Tých krás je v Rusku veľa a stačí len vyraziť. Rusko nie je len Moskva alebo Petrohrad.

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil
 

Mnoho ľudí si ruský vidiek predstavuje ako hromady chudobných dediniek uprostred smrekovej tajgy, kde zastal čas pred sto rokmi. Ako je to naozaj?

Stačí vyraziť napríklad Transsibírskou magistrálou tak 300 kilometrov mimo Moskvu a uvidíš drevené dediny ako z románov od Dostojevského. Ako keby sa nič za tie stáročia nezmenilo. Až vtedy pochopíš, prečo sa dedina po rusky povie derevna. Akoby bolo všetko z dreva.

Na jednej strane vyblýskaná Moskva so širokými a krásnymi bulvármi, na strane druhej dedina, kde nie je ani cesta a mnoho ľudí nemá ani v 21. storočí prípojku na plyn, pričom je Rusko krajinou s najväčšími zásobami zemného plynu na svete. Samozrejme takýto obraz uvidíš hlavne na Sibíri. Tie rozdiely sú tu obrovské, omnoho väčšie ako medzi časťami Európy.

 

Ako na takýchto vidieckych oblastiach vôbec vyzerá každodenný život? Ide len o šťastné prežitie, aby ľudia mali deti, zaobstarali si jedlo a drevo na zimu?

Všetko závisí od toho, ako ďaleko si od veľkých či malých miest. Čím si ďalej, zohnať klasickú robotu je čoraz ťažšie. Keď som bol v zapadnutých dedinách napríklad na Sibíri či Čukotke, tak tam si ľudia musia cez leto zaobstarať všetko.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

A ako to vnímajú? Vyrozprávam to cez jeden príbeh. Jeden Rus, čo žil na takejto zapadnutej dedine, si chcel zarobiť peniaze. Preto odišiel do Moskvy, ale dlho nevydržal. Chýbal mu tam ten ľudský rozmer. Z jeho pohľadu sa všetci naháňali za peniazmi a slovo chlapa tam neplatilo. Povedal by som, že keby si chcel zažiť tú otvorenú ruskú dušu, tá sa najľahšie nájde práve na Sibíri, v dedinách.

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil

V populárnej kultúre sa ako obrovská súčasť Ruska prezentuje alkohol. Je naozaj hlavným spoločníkom tamojších dedinčanov a je skutočne vodka tou najpopulárnejšou pálenkou?

Vodka je národný nápoj. Pijú veľa, ale zas za neopijú tak rýchlo ako my na Slovensku. Poviem príklad. Keď Rus pije vodku, tak si po každom kalíšteku dá slaninku, chlieb, uhorku. Rusi sa divia tomu, ako Slováci rýchlo pijú. Pýtajú sa, ako je možné, že nič k tomu nejeme. Takisto v mrazivých oblastiach Sibíri sa moc nepije. Keď teplota padne na -40° C, tak alkohol zabíja. Aj Rus vie, že alkohol nezohrieva a je to mýtus. To len my sa utápame touto naivnou predstavou.

 

Má tento vidiecky ľud prehľad o tom, čo sa deje vo svete? Sledujú nejaké médiá, počujú o medzinárodných alebo ruských krízach? Vedia o vlastných voľbách?

Rusi politikou dosť žijú. Vlastne ako Slováci. Všetci sú odborníci. V meste sa rozoberajú ekonomické sankcie, lebo mestá to najväčšmi zastihlo (dovolenky a zahraničné produkty cenou vyleteli hore). Prezidenta Putina tu takmer každý berie ako niečo trvalé a správne, i keď sa objavujú dosť kritické hlasy ohľadom ruských jednotiek na Ukrajine a v Sýrii. Rusom je samozrejme úplne jasné, že ich krajina operuje na Ukrajine a ešte sa tým aj chvália.

Odporúčané
Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC 13. marca 2024, 10:30

Rusi trpia stihomamom a myslia si, že za všetko zlé môže západ. Svoje neúspechy neberú kriticky a vždy sa nájde vonkajší nepriateľ. Ako keby propagandistický duch sovietskeho obdobia nezmizol.

Pri posledných prezidentských voľbách som sa v Rusku poriadne nedozvedel, kto okrem Putina kandiduje. Keby som neotvoril slovenské noviny, tak ani netuším. Pritom Putin by vyhral tak či tak, ale ako keby sa bál, že nebude mať toľko percent, koľko by chcel. Putinova popularita trochu klesla aj vďaka tomu, že ruský rubeľ extrémne padol. Dnes je za jedno euro 70 rubľov. Keď bol prvýkrát prezidentom, rubeľ sa pohyboval okolo 30.

Ak to zhrniem, samotní Rusi sú v globále spokojní so smerovaním krajiny, ale radi by to posunuli niekde inde. Tiež je trochu zvláštne, že keď niekto hovorí niečo kritické na súčasné vedenie, stíši hlas a pozrie sa okolo seba. Nemal by za to žiadny postih, nikto by ho neudal, no duch Sovietskeho zväzu nikdy neodišiel.

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil

 

Sám si povedal, že medzi západnou časťou Ruska a zvyšným územím existujú obrovské ekonomické rozdiely. Ako to vyzerá platovo, sťahujú sa mladí ľudia do miest a opúšťajú tradičný vidiecky spôsob života?

Nechám prehovoriť fakty. V Moskve je priemerný plat 70- až 80-tisíc rubľov (1000 - 1200 eur), ale v Novosibirsku alebo Omsku je plat okolo 30- až 35-tisíc rubľov (okolo 500 eur). Na dedinách je to okolo 15- až 20-tisíc rubľov (okolo 340 eur).

Odporúčané
Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur 13. marca 2024, 8:30

Ekonomické rozdiely sú obrovské. Väčšie ako medzi Bratislavou a zvyškom Slovenska. Pritom náklady na život sú porovnateľné s našimi a hlavne Moskva je drahšia ako Bratislava, predovšetkým bývanie. Mladí sa sťahujú, ale niektorí sa vrátia späť, lebo, ako som spomínal, vadia im medziľudské vzťahy, ktoré vládnu v Moskve či v Petrohrade.

Ak sa presunieme do mesta, v čom je tamojší životný štýl odlišný od európskeho?
Moskva a Petrohrad sú životným štýlom rovnaké ako hociktoré západné európske mesto.

Pobavme sa teraz na tému štátnych pomerov. Rusko sa prezentuje ako demokratická republika s poloprezidentskou formou vlády, ako to však v krajine naozaj vyzerá? Predpokladám, že neoficiálne pozostatky socializmu ešte naplno udierajú.

Veľmi široká otázka, na ktorú sa ťažko odpovedá. Od rozpadu ZSSR v roku 1991 sa situácia veľmi zlepšila. Rusi môžu cestovať, podnikať, plniť si sny. Na druhej strane je však prezidentský systém Putina.

Keď nastupoval k moci, všetci ho mali úprimne radi. Čerstvá krv, ktorá zmenila k lepšiemu veľmi veľa vecí. Nikomu ani poriadne nevadilo, že bol kedysi vysokým členom KGB. Teraz ho vzdelaní Rusi považujú za problém a vidia zásahy moci, ktoré Putin pri nástupe k moci sám kritizoval.

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil

Ruský prezident sa v krajine snaží šikovne vykresľovať ako človek s ľudskou tvárou a ruským imidžom. Pláva v ľadovom mori, pije vodku, objíma sa s medveďmi. Ako ho však naozaj vnímajú Rusi?

Ako som spomínal, Putin je populárny hlavne medzi staršou generáciou, ktorá si pamätá Sovietsky zväz. Putin im vrátil národnú hrdosť, ktorú stratili v 90. rokoch. Vtedy sa zo svetovej mocnosti stal porazený štát. Nikto Rusko nebral vážne. Ruská ekonomika bola na dne, ideály budované od čias Lenina boli na výsmech.

Odporúčané
Za raňajky u Diora v Saint-Tropez som zaplatila toľko ako v Bratislave. Navštívila som top instagramové podniky sveta (Reportáž) Za raňajky u Diora v Saint-Tropez som zaplatila toľko ako v Bratislave. Navštívila som top instagramové podniky sveta (Reportáž) 7. marca 2024, 9:30

Toto začal Putin napravovať a získal si širokú popularitu v celej krajine. Po dobrodružstvách na Ukrajine a extrémnom pádu rubľa sa však mladá generácia pýta, či by nebolo lepšie, keby nastúpil niekto iný. Najviac sa mi páči jedna zaužívaná hláška na ruskej dedine. "Prežili sme blahobyt za Chruščova či Brežneva, prežijeme aj blahobyt za Putina." 

 

Aký je názor Rusov na ich politický systém? Neprekáža im politický systém bez akejkoľvek zmeny?

Moskva a Petrohrad by chceli iný systém. Vadí im, že Putinova politická strana môže všetko. Od zvolávania demonštrácií až po hlasné požiadavky. Iné strany narážajú na silné byrokratické obmedzenia.

Rus vie, že od nástupu Putina sa mnohé veci zlepšili (prepad ekonomiky, bezpečnostná situácia), ale vzdelaní Rusi, s ktorými sa rozprávam, vidia už jemné diktátorské črty svojho prezidenta. Zvyšok Ruska to tak však nevníma. Popularitou Putina trochu otriasli ekonomické sankcie západu voči Rusku. Putin vyhlasoval, že bežného Rusa sa sankcie nedotknú, no peňaženka Rusa hovorí niečo iné.

 

Nemajú Rusi tendenciu cítiť sa nelojálne voči svojej krajine po tom, čo takmer každý mesiac vypláva informácia o tom, ako sa krajina zrejme podieľala na ovplyvňovaní významných volieb v krajine, napríklad blížiacich sa volieb vo Švédsku?

Toto vnímajú ako propagandu proti svojej krajine. Nevedia si predstaviť, že by toto Rusko spravilo.

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil

Ako Ruskom otriasli posledné prezidentské voľby a najmä údajne vykonštruované trestné stíhanie protikorupčného aktivistu Alexeja Navalného? Ďalší, Boris Nemtsov, bol pre svoju plánovanú kandidatúru v roku 2018 údajne zavraždený už v roku 2015.

Toto poriadne otriasa ľuďmi vo veľkých mestách ako je Moskva a Petrohrad. Dedina to tak ale nevníma. Trochu nechápem odmietnutie kandidatúry Navalného štátnymi úradmi (Úrady odmietli oficiálnu žiadosť o kandidatúru na prezidenta aktivistu Alexeja Navalného kvôli trestnému stíhaniu vyhlásenému tesne predtým - pozn. red.)

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Všetci vedia, že Putin by vyhral tak či tak. Navalného by volili Moskva, Petrohrad, ale nie zvyšok Ruska. Navalného slovám Rusi nerozumejú, nemal šancu, no politické sily v Kremli chceli víťazstvo čo najviac jednoznačné.

 

Do akej miery funguje v Rusku propaganda? Bežní ľudia majú prístup na internet, je im dostupná väčšina online produktov, musia tieto veci prechádzať prísnou kontrolou a cenzúrou alebo to nikto nerieši?

Štátne média sú takmer pod štátnou kontrolou, ale v dnešnej dobe internetu sa každý, kto chce, dostane aj k iným správam. Povedal by som, že staršia generácia, ktorá nevie narábať s internetom, má dosť jednosmerné videnie sveta aj vďaka štátom kontrolovaným médiám.

Najhlasnejšou trúbou Kremľa je ruská televízia RT. Každý vzdelaný Rus vie, že to, čo hlása tento anglicky hovoriaci kanál, je absolútna somarina. Všetko, čo je západné, je zlé a všetko, čo je ruské, je dobré – tento scenár má práve ruská RT. Ale zas si myslieť, že je tu propaganda ako z čias ZSSR, tak to rozhodne nie.

  

Ak by som chcel ísť do Ruska, potrebujem víza? Ako si ich viem vybaviť?
Občania Slovenskej republiky potrebujú na návštevu Ruska víza, o ktoré môžu požiadať v Bratislave na Veľvyslanectve Ruskej federácie. V súčasnosti si musíš rezervovať termín osobnej návštevy na účely spracovania tvojej žiadosti a odovzdania potrebných dokumentov. Máš dve možnosti:

  • Konzulárne oddelenie Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike, ktoré má však veľmi málo voľných termínov a musíš sa objednať vo väčšom predstihu;
  • Ruské vízové centrum v Bratislave na Klemensovej ulici, ktoré si za vízový proces síce vyberá servisný poplatok 25 €, ale má viac termínov a je to teda rýchlejšie.

Podrobné informácie o ruských vízach získaš tu. V Rusku stále platí prihlasovacia povinnosť, kedy miesto teba vybaví hotel za povinný poplatok, ktorý je niekedy už zahrnutý v cene hotela či hostelu.

Na čo všetko si treba dať v krajine pozor? Bezpečnosť sa určite už posunula dopredu raketovou rýchlosťou.

Rusko je už bezpečná krajina. Už to nie sú bláznivé 90. roky, kedy sa strieľalo na uliciach, prepadávalo... Rusko je v tomto štandardná krajina. Jediné, čomu sa treba vyhnúť, sú politické diskusie. Ak máš iný pohľad na vec, radšej si to nechaj pre seba. Určite ťa za to nikto neudrie, ale toľko presvedčovacích argumentov, čo budeš počuť... skrátka sa tomu chceš vyhnúť.

Podľa Rusov pijeme alkohol príliš rýchlo. Cestovateľ Martin krajinu navštevuje neustále, no miestnym ľuďom sa len učí rozumieť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil

Rusko dnes patrí medzi najlacnejšie krajiny na svete, čo sa týka cestovania. Tak neváhaj a choď sa presvedčiť, ako to v najväčšej krajine na svete vyzerá. A ak ťa Martinove cesty po svete zaujímajú, určite jeho dobrodružstvá sleduj aj na jeho cestovateľskom portáli Travelistan.

Domov
Zdieľať
Diskusia