Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2018, 19:33
Čas čítania 0:00
Sona O.

Nespokojnosť dokáže ničiť naše životy. Objav jej 10 najčastejších príčin a zisti, ako sa im vyhnúť

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Častokrát sme tvorcami nášho vlastného nešťastia a väčšinou si to ani vôbec neuvedomuje. Čo by sme mali v našom premýšľaní zmeniť, ak chceme byť spokojnejší?

Jeden múdry citát hovorí, že šťastie nie je cieľ, ale cesta. A hoci takýchto inteligentných viet poznáme všetci množstvo, nie vždy si naozaj uvedomujeme ich pravý význam. O to menej sme schopní podľa nich žiť. Šťastie sa však nedá docieliť iba opakovaním fráz z Instagramu, pre niektorých ľudí môže byť pocit radosti naozaj drina a vedie k nemu spletitá cesta. Ktoré z našich zlozvykov nám najčastejšie bránia v prežívaní šťastia? Aké myšlienkové pochody prinášajú iba zbytočnú negativitu a sklamanie?

1. Príliš vysoké očakávania

Myslíš si, že si hneď po škole nájdeš prácu snov, lásku svojho života, kúpiš si byt s výhľadom na mesto a vo voľnom čase precestuješ Európu? To sa deje možno tak v amerických filmoch, no v realite žiaľ iba zriedka. Keď vstúpiš do víru pracovných príležitostí a zlyhaní, zistíš, že ťa čakajú ešte roky tvrdej driny, kým budeš sám so sebou spokojný. Bez praxe to v dnešnej dobe skrátka nejde, a tak aj keď si patril medzi najlepších študentov na škole, v práci budeš musieť začať odznova a pomaly si získavať dôveru šéfa aj kolegov. Nič ti iba tak nepadne z neba a zo začiatku budeš robiť toľko chýb, že začneš premýšľať nad profesiou smetiara či bezdomovca. Nezúfaj však, to k začiatkom patrí, je to úplne normálne a prešiel si tým každý. Určite sa na prvé neúspechy nepozeraj ako na koniec sveta, pouč sa z nich a pomaly sa posúvaj ďalej

Nespokojnosť dokáže ničiť naše životy. Objav jej 10 najčastejších príčin a zisti, ako sa im vyhnúť
Zdroj: pexels.com

2. Neschopnosť zvládať neúspech

Tento problém veľmi úzko súvisí s vysokými očakávaniami. Vieš presne, čo chceš, dokonca aj to, ako to docieliš, no akonáhle príde prvá prekážka, všetko tvoje odhodlanie sa zrazu niekam stratí. Až príliš často čakáme, že veci sa nejako stanú aj bez nášho pričinenia a nie vždy sme ochotní na ne vyvinúť toľko energie, koľko si vyžadujú. Preto ak si stanovíš v živote nejakú métu, v prvom rade si uvedom, koľko úsilia na jej dosiahnutie budeš naozaj potrebovať, aké komplikácie môžu prísť. Potom sa vyhneš zbytočnému sklamaniu, keď zistíš, že si si na seba naložil oveľa viac, ako dokážeš uniesť. Nič v skutočnosti neprebieha úplne hladko a za všetkým stoja nejaké úskalia, netreba sa však vzdávať hneď pri prvej prehre.

3. Vnímať samého seba ako obeť

Svet je nefér, všetci stoja proti tebe, nikto ti naozaj nerozumie a všetko sa ti rozpadá. Tento typ toxického premýšľania nevedie nikam inam než k depresiám, sebaľútosti a demotivácii. Prestaň sa vnímať ako obeť krutého sveta. Existuje skutočne mnoho vecí, ktoré nemôžeš ovládať, no tých pár, čo máš vo svojej moci, by si nemal iba tak púšťať. Slobodná vôľa je jednou z najsilnejších ľudských vlastností a mal by si ju využívať čo najčastejšie. Sú naozaj veci, ktoré môžeš napraviť a zmeniť iba ty a ak si uvedomíš svoju vlastnú moc, už viac nebudeš mať nutkanie ľutovať samého seba. Zamysli sa nad tým, koľkokrát si už za svoje problémy vinil niekoho iného, aj keď v skutočnosti si si za ne mohol sám. Miesto toho, aby si sa urazený a ublížený mračil na celý svet, zmeň to, čo naozaj dokážeš. 

Nespokojnosť dokáže ničiť naše životy. Objav jej 10 najčastejších príčin a zisti, ako sa im vyhnúť
Zdroj: pexels.com

4. Krutý vnútorný kritik

"Prečo nedokážeš schudnúť?" "Prečo si dnes nebol v posilňovni?" " Ako to, že vždy povieš nejakú blbosť?" Počuješ tieto vety vo svojej hlave častejšie, než by si chcel? Potom máš asi až príliš aktívneho vnútorného kritika, ktorý ti nedá pokoj. Za každú malú chybičku ti uštedrí spúšť nadávok a karhá ťa ako malé dieťa. Vedz, že sa jedná iba o tvoje vlastné subjektívne vnímanie, a to často nemá nič spoločné s realitou. Takéto uvažovanie so sebou prináša veľmi nízke sebavedomie, takmer neexistujúcu sebadôveru a neschopnosť vidieť svoje prednosti a úspechy. Miesto toho, aby si sa stále zameriaval na to, v čom si zlyhal, skús porozmýšľať nad vecami, čo ti naozaj idú, v čom vynikáš a kedy si zaslúžiš pochvalu. Každý negatívny pocit vytlač niečím pozitívnym, napríklad ak máš výčitky svedomia z toho, že si neurobil pracovný projekt tak dobre, ako by si chcel, pochváľ sa za to, že si doňho aspoň vložil maximum a iný kolega by ho možno odflákol oveľa viac než ty. 

5. Nezdravé zlozvyky

Od fajčenia, alkoholu či drôg sa odvyká iba ťažko. Aj keď prinášajú chvíľkový pocit úľavy, v konečnom dôsledku ťa iba viac ničia. Ak túžiš konečne prestať so sebadeštruktívnym správaním, urob si plán, ako žiť zdravšie a dodržiavaj ho. Pokiaľ vidíš, že to sám nedokážeš, nehanbi sa vyhľadať pomoc odborníka.

Nespokojnosť dokáže ničiť naše životy. Objav jej 10 najčastejších príčin a zisti, ako sa im vyhnúť
Zdroj: pexels.com

6. Porovnávanie sa s ostatnými

Kamarát má lepšiu prácu, kamoška zase krajšiu postavu a spolužiak zo strednej väčší dom. Nech sa budeš akokoľvek snažiť, vždy sa nájde niekto, kto bude lepší, krajší a úspešnejší než ty. Dôležité je vedieť oceniť vlastnú jedinečnosť. Určite máš aj ty talent alebo vlastnosti, čo by ti ostatní mohli závidieť. A čo ty vieš, možno za super prácou tvojho známeho stojí jeho ocko, ktorý ho kontroluje na každom kroku a kamoška schudla, pretože má plnú hlavu starostí. Aj keby boli naozaj všetci takí dokonalí, ako sa tvária, to, že im budeš iba závidieť, ti nijako nepomôže. Tú energiu radšej investuj do zdokonaľovania samého seba a úspech na seba nenechá dlho čakať. 

7. Popieranie vlastnej identity

Prispôsobujeme sa spoločenským normám, očakávaniam, chceme potešiť ľudí vôkol nás, túžime potom byť obľúbení a akceptovaní. To všetko je pre ľudí prirodzené, ak sa tým však úplne necháme pohltiť, môže sa veľmi ľahko stať, že zabudneme na to, kým naozaj sme. Stratíme kontakt so svojimi vnútornými hodnotami a budeme robiť veci proti našej vlastnej vôli. Skôr či neskôr sa dostavia pocity nespokojnosti a smútku. Tie nám veľmi nepríjemným spôsobom pripomenú našu skutočnú podstatu. Prestaň sa neustále prispôsobovať ostatným a neboj sa byť sám sebou, možno stratíš pár povrchných priateľstiev, no budeš sa cítiť oveľa slobodnejší a šťastnejší

Nespokojnosť dokáže ničiť naše životy. Objav jej 10 najčastejších príčin a zisti, ako sa im vyhnúť
Zdroj: pexels.com

8. Prílišné obavy

Strach nás chráni pred potenciálne nebezpečnými situáciami a pomáha nám prežiť. Problém však nastáva, ak ho nepociťujeme iba keď čelíme nejakému nebezpečenstvu, ale stane sa bežnou súčasťou života. Pritom väčšinu takýchto obáv si vytvárame vo vlastnej hlave a nemajú žiaden alebo iba veľmi nepatrný základ v realite. To, že ti za niečo vynadá šéf, ešte automaticky nemusí znamenať výpoveď. Ani prvá hádka s priateľkou neznačí rozchod. Skús sa na veci pozrieť trochu objektívnejšie a miesto toho, aby si hneď očakával to najhoršie, zváž reálne základy tvojich problémov a ich možné dopady. Nie všetko sa hneď musí skončiť katastrofickým scenárom

9. Uponáhľaný životný štýl

V dnešnej dobe sa všetko musí diať rýchlo a nikto nemá na nič poriadne čas. Budík máš nastavený presne na sekundu, ráno nič nestíhaš, lebo si zase raz išiel neskoro spať. V meste je nekonečná zápcha a ty si mal byť už pred piatimi minútami v kancelárii. Kolega zase nespravil, čo mal, takže to teraz musíš všetko dohánať. Na obede je šóra až po výťahy, ak budeš mať šťastie, možno stihneš polievku. Domov prídeš tak vyčerpaný, že okrem ležania v posteli nezvládaš nič, ale volá ti mama, takže to zo zdvorilosti zdvihneš. Z pár minútového telefonátu si nepamätáš vôbec nič a hneď ako zložíš, zaspíš. Zajtra si to dáš celé odznova.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Takýto rýchly život nielenže pôsobí veľmi zle na tvoje zdravie a prináša so sebou takmer nekonečnú nervozitu a úzkosti, ešte ti aj ničí vzťahy s priateľmi, rodinou a v konečnom dôsledku aj samým so sebou. Preto by si si mal každý deň nájsť aspoň chvíľku na to úplne vypnúť. Porozprávať sa s partnerom, s rodinou či vychutnať si chvíľu osamote a upratať si vo vlastnej hlave. 

Nespokojnosť dokáže ničiť naše životy. Objav jej 10 najčastejších príčin a zisti, ako sa im vyhnúť
Zdroj: Flickr

10. Viera, že sa nedokážeš zmeniť

Ľudia nie sú žiadna konštantná matematická rovnica, sme tvory z mäsa a kostí a tak ako naše telo sa vyvíja a mení aj naša myseľ. Cvičením dokážeš schudnúť a vytvarovať si svaly, rovnako tak dokážeš aj s pozitívnym myslením zmeniť svoje nezdravé uvažovanie a zlozvyky. Všetko chce len čas, trpezlivosť a odhodlanie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia