Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2018, 13:28
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovensko je najbezpečnejšou krajinou na svete v oblasti kybernetiky. O svoje údaje sa nemusíme obávať

TECH SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Bezpečnostná veľmoc.

Slovensko sa len málokedy dostáva na vrchol medzinárodných rebríčkov, no tentokrát sa nám podarilo uchmatnúť pomerne solídne prvenstvo. Ide však o oblasť, ktorú by pravdepodobne nikto z nás nečakal. Naša krajina totiž prvým miestom triumfovala v známom globálnom rebríčku National Cyber Security Index, čo v praxi znamená, že v oblasti kybernetickej bezpečnosti sme na tom najlepšie z celého sveta.

Slovensko je tak pripravené na závažné kybernetické hrozby a zvládne nepríjemné incidenty, zločiny alebo rozsiahle krízy. Do rebríčku je zapojených až 63 krajín z celého sveta a Slovensko pritom patrí medzi osem z nich, ktoré sa zapojili len tento rok.

Z dvanástich hodnotených kategórií sa Slovensku podarilo získať plný počet bodov v kybernetickej politike, v ochrane digitálnych služieb, v ochrane základných služieb, v ochrane osobných dát, no taktiež v oblasti elektronickej identifikácie a dôverných služieb, v odhaľovaní, nonstop odpovedaniu voči kyberincidentom a tiež v boji proti kyberzločinu. Najmenší počet bodov máme v oblasti vojenských kybernetických operácií.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Rebríček však nehodnotí samotnú aplikáciu systémov v praxi, ich efektivitu, výkon alebo to, či je vlastne systém vôbec aktivovaný – zaoberá sa skôr teoretickou kapacitou.

Slovensko je najbezpečnejšou krajinou na svete v oblasti kybernetiky. O svoje údaje sa nemusíme obávať
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia