Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2018, 22:29
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Zober do rúk telefón, zapni PS4 a užívaj si s rodinou či kamarátmi skvelé párty hry, pri ktorých sa zabavíš, ale aj zapotíš

TECH
Uložiť Uložené

Služba Playlink začína vystrkovať rožky a ponúka niekoľko kvalitných hodín zábavy.

Sony na minuloročnej E3 ohlásilo novú formu zábavy na PS4. Takzvaná služba Playlink mala ponúkať netradičné hry, ktoré sa ovládali cez mobil. Že to znie ako blbosť? Možno áno, sám som tomu spočiatku veľkú pozornosť nevenoval. Avšak, čím ďalej tým viac ma tieto tituly začali zaujímať. Stal som cieľovkou služby Playlink bez toho, aby som si to hneď uvedomil. 

Sem-tam totiž pozveme s priateľkou k sebe domov aj partiu známych a až doteraz sme okrem FIF-y nemali dôvod pri nich PS4 zapínať. Vďaka párty hrám v službe Playlink, kde nepotrebuje viac než jeden ovládač, sa to však zmenilo. 

Stačí si nainštalovať appku do mobilu a sledovať inštrukcie na obrazovke. Playlink hry sú totiž kompletne v češtine, a to všetkých 5 titulov. A tie si aj hneď postupne predstavíme.

Začneme s pravdepodobne najlepšou. Ňou je podľa mňa Knowledge is Power, kvízová súťaž s niekoľkými hernými vychytávkami, ktoré z kvízu robia zábavu pre každého. Ide o tresty pre ľubovoľného hráča (v jednom kole môže schytať každý po jednom, alebo sa naopak dohodnete, že víťaza pokropíte náložou bômb či slizu), rôzne výhody či možnosť prehlasovať všetkých a vybrať si tému, ktorá je mu najbližšia.

Hra je pre 6 hráčov a s ich pribúdajúcim množstvom je priamo úmerne zábavnejšia. Otázky sú občas jednoduchšie, občas náročnejšie, no a niekedy budete čiste tipovať. Ich náročnosť závisí aj od toho, akú tému si vyberiete. Sem-tam vás však dokáže zaskočiť aj otázka z vášho obľúbeného oboru, o čom som sa sám presvedčil.

Z cca 20 hier sme si ani raz nevšimli čo i len jednu opakujúcu sa otázku, čo je chválitebné. Menej chválitebné je už posledné kolo, kde aj hráč z posledného miesta môže preskočiť toho prvého vďaka jedinej otázke.

Systém víťazov nie je najlepšie vyvážený, ale ak ste rýchly, šikovný a máte znalosti, vyhrávať budete. Teda v prípade, že sa proti vám nespolčia ostatné hráči a nezačnú vás spomaľovať v každom kole trestami.

Ale aj v tom je čaro hry. Je pre partiu kamarátov, ktorí si radi robia napriek a radi testujú svoje znalosti zo všemožných oblastí od filmov, cez literatúru, módu, históriu, vedu, zaujímavosti, osobnosti až po veľké mestá, zvieratá a tak ďalej. Knowledge is Power je skvelou párty hrou, pri ktorej sa nesmierne zabavíte a aj keď má mnoho chýb, svoj účel spĺňa dokonalo.


Podobne ako Frantics. Dejom vás sprevádza snobský lyšiak, ktorý organizuje rôzne súťažné hry. Na výber ich je hneď niekoľko, každá sa odlišuje od tej predošlej, a tak sa nestane, že sa automaticky niekto stane lídrom. Proti sebe sa postavia až 4 hráči, no môžete hrať aj proti AI.

Cieľom je získať čo najviac víťazstiev, no koruny za prvé miesto dopĺňa aj možnosť kupovať si rôzne výbavu a samotné víťazstvá, teda ak máte šťastie. Vyskúšať si môžete logické hry, skúšky pre rýchle prsty, vytláčanie sa z hracieho poľa, preteky s prekážkami a množstvo, množstvo ďalších mini hier.

Ideálne pre viacerých a súťaživých hráčov.


Hidden Agenda

Ak však chcete skôr niečo príbehovejšieho, siahnite po Hidden Agenda od Supermassive Studios (Until Dawn). Tí mali údajne v jednom momente rozpracovaných až 7 hier (jedna bola zrušená, o dvoch nevieme a zvyšné sú: Hidden Agenda, Bravo Team, Until Dawn Rush a The Inpatient pre VR). Kvalita jednotlivých produktov teda oproti Until Dawn výrazne klesla.

V rámci Playlinku ide však o najdetailnejšiu a zrejme aj najkvalitnejšiu hru s kvalitným vizuálom, dabingom a pútavou zápletkou. V recenzii by som zrejme Hidden Agenda s prižmúrenými očami ohodnotil známkou 7. Kriminálny dej hovorí o sériovom vrahovi využívajúcom časované bomby, ktorého musíte počas náročného vyšetrovanie dolapiť. 

Okrem výberu rozhodnutí, ktorú posúvajú dej ďalej, môžu hráči hľadať stopy, za ktoré získavajú možnosť prehlasovať ostatných.

Postavy ušli, dočkali sme sa aj nejakého toho prekvapenia (vrátane faktu, že nešťastné rozhodnutia vás môžu stáť život a vrah sa nikdy neodhalí) a pokiaľ vám hra sadne, budete ju chcieť prejsť aj druhýkrát s odlišnými možnosťami. Ak teda hľadáte kvalitný Playlink titul s nejakým dejom, Hidden Agenda je najlepšou voľbou. 


Planet of the Apes: Last Frontier

Úplne naopak je to s titulom zo sveta Planéty opíc. Ten je, pravdu povediac, naozaj slabý. Postavy, či už opičie alebo ľudské (rozhodovať budete za obe), nie sú príliš zaujímavé, ba niekedy až iritujúce. Nerozmýšľajú a nekonajú logicky a rovnako ako celá dejová linka, aj oni sa dopúšťajú veľkých klišé. 

Pred opatchovaním bola navyše hra v naozaj zlom technickom stave, či už hovoríme o vizuále, loadingoch, nenačítaných textúrach a podobne. Odporúčame skutočne len veľkým fanúšikom Planéty opíc (s filmami ale príbeh nemá nič spoločného), no aj tí budú zrejme sklamaní. 

Takmer na záver tu máme That’s You. Hra sa najviac podobá Knowledge is Power. Žiadne všeobecné ani konkrétne vedomosti však potrebné nie sú. Hádať a tipovať totiž budete odpovede na otázky o vašich spoluhráčoch. 

Tak napríklad, kto si by sa ako prvý stratil v lese, kto sa najviac bojí kolotočov, ako by daný človek vyzeral po 1 dni strávenom sám v lese a podobne. Okrem toho budete ale aj využívať selfie a amatérske maľovanie prstami v istej časomiere.

Hra je ideálnou oddychovkou pre celé rodiny všetkých vekových kategórií alebo aj partie kamarátov. Nie je však až taká zábavná ako Knowledge is Power. Kľúčom je poznať vašich spoluhráčov dostatočne dobre. Ak sa v odpovediach zhodnete viacerí, získavate body potrebné na to, aby ste na konci vyhrali. 


BONUS: Singstar Celebration
Dalo by sa povedať, že ide o klasického nástupcu Singstar karaoke hier, akurát s menším počtom skladieb a bez češtiny. Odporúčame hlavne priaznivcom karaoke. 


Tento rok nás ešte čaká Erica. Ide o reálne natočený príbeh s viacerými možnosťami vyvíjania príbehu, o ktorých rozhoduje hráč. Služba Playlink bude nepochybne podporovaná aj naďalej a na E3 sa zrejme dozvieme niečo viac aj o ďalších tituloch. 

Ak hľadáte zábavu pre viacerých bez nutnosti vlastniť veľa ovládačov, Playlink tituly sú pre vás to pravé orechové. Už si len musíte vybrať, ktorý vás zaujal najviac.

Anketa:
Ktorý Playlink titul vás zaujal najviac, prípadne vás najviac bavil, ak ste ho už hrali?
Knowledge is Power
Hidden Agenda
SingStar Celebration
Planet of the Apes: The Last Frontier
Frantics
That’s You
Knowledge is Power
41 %
123 Hlasov
Hidden Agenda
18 %
53 Hlasov
SingStar Celebration
5 %
16 Hlasov
Planet of the Apes: The Last Frontier
7 %
20 Hlasov
Frantics
13 %
39 Hlasov
That’s You
17 %
50 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia