Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2018, 20:57
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Deti zabité v školách, no stále žiadna regulácia zbraní? Protestanti sa inšpirovali úžasným filmom a cez bilbordy hovoria k svetu

FILMY A SERIÁLY THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING MISSOURI
Uložiť Uložené

Snímka nie je len úžasným dielom, ale má aj silný odkaz.

Nech už je dráma Tri bilboardy kúsok za Ebbingom o pomste matky, ktorej znásilnili a zavraždili dcéru akokoľvek úspešná,  film režiséra Martina McDonagha (V Brugách) nominovaný na 7 Oscarov vyslal do sveta veľmi silný odkaz.

Keď si hlavná predstaviteľka Mildred (Frances McDormand) prenajme 3 bilboardy na opustenej ceste, vylepí na ne veľmi kontroverzné odkazy adresované šéfovi miestnej polície Willoughbymu (Woody Harrelson). Snímka mala očividne na svet veľký dopad, keďže sa jej podarilo motivovať niekoľkých aktivistov ku forme protestu. 

Deti zabité v školách, no stále žiadna regulácia zbraní? Protestanti sa inšpirovali úžasným filmom a cez bilbordy hovoria k svetu
Zdroj: Fox Searchlight

Od slnečného Miami až po upršaný Londýn využili aktivisti popularitu Troch bilboardov. Jednak aby poukázali na nekalé praktiky senátora štátu Florida, Marca Rubia, ktorý údajne kradne peniaze z Amerického zväzu držiteľov strelných zbraní (NRA), jednak, aby uvedomili verejnosť ohľadom požiaru Grenfell Tower v Londýne z júna 2017. Zároveň ich ku protestu dohnala smutná udalosť zo 14. februára tohto roka.

Aktivisti rovnako, ako tomu bolo vo filme, použili červený podklad bilboardov a veľké, čierne písmo. Bilboardy sú pripevnené na nákladné autá, ktoré jazdili okolo senátorovej kancelárie v prestížnej miamskej štvrti Doral.

Toto všetko sa odohralo 16. februára, dva dni po zbesilom valentínskom vraždení na strednej škole Marjory Stoneman Douglas, kde o život prišlo 17 ľudí a niekoľko ďalších bolo vážne zranených. 

Bilboardy upozorňujúce na špinavé praktiky senátora Rubia niesli 3 nápisy, a to: "ZAVRAŽDENÍ V ŠKOLE", "STÁLE ŽIADNE ZATKNUTIA?" a "AKO SA OPOVAŽUJETE, MARCO RUBIO?".

Bilboardy sú prácou aktivistickej skupiny Avaaz. Emma Ruby-Sachs, šéfka tejto skupiny povedala: „O Floride je známe, že má nefunkčné práva ohľadom zbraní, a keďže Rubio je podporovaný NRA, tak sa ani nesnažil zákony zmeniť. Senátor je považovaný ja jedného z najväčších príjemcov financií od NRA, zväz mu dokonca udelil hodnotenia A+.

Ruby-Sachs ďalej pokračuje: „Dnešní občania sa pýtajú: 'Ako si Rubio môže dovoliť nechrániť naše deti?' Na senátora sa valí vlna kritiky od celej krajiny, najmä vďaka jeho drzému a nezodpovednému výroku o tragickej streľbe na strednej škole, ktorú nazval 'nevysvetliteľnou'. Podľa nás je jedinou 'nevysvetliteľnou' vecou senátorov názor.

Rubio po výrokoch a šéfky spoločnosti a jemu adresovaným bilboardom uverejnil niekoľko tweetov, v ktorých sa od celej veci dištancoval, pričom poukazoval na to, že si nikto nevšíma jeho doterajšiu prácu v úrade.

Pred pár dňami sa v Londýne odohrala podobná situácia. Tri prenosné bilboardy prechádzali ulicami, hľadajúc odpovede na otázku: „Kto je zodpovedný za 71 životov, o ktoré ľudia prišli pri požiari v budove Grenfell Tower v septembri minulého roka?" Za protestom tentokrát stojí neoficiálna skupina s názvom Justice4Grenfell, ktorá požaduje nezávislé vyšetrovanie a trestné obvinenia.

Tentokrát nápisy hlásali : "71 MŔTVYCH", "STÁLE ŽIADNE ZATKNUTIA?" a "AKO SA OPOVAŽUJETE?". Taktika troch bilboardov bola použitá ešte raz, takisto vo Veľkej Británii, presnejšie v meste Bristol.  Autor sa dožadoval väčších príspevkov štátu pre Národné zdravotné služby (National Health Service).

Či už si Tri bilboardy kúsok za Ebbingom z odovzdávania cien Oscarov odnesú jednu zo 7 zlatých sošiek, určite to nebude poslednýkrát, čo sme o takomto druhu protestu za použitia skutočných bilboardov počuli.

Anketa:
Vedeli by ste si taktiku troch bilboardov predstaviť aj pri niektorom proteste na Slovensku?
Áno, myslím že takýto krok by mohol veci zmeniť.
Nie, bilboardy by aj tak nepomohli.
Áno, myslím že takýto krok by mohol veci zmeniť.
58 %
Nie, bilboardy by aj tak nepomohli.
42 %
Domov
Zdieľať
Diskusia