Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2018, 10:54
Čas čítania 0:00
Radka T.

Sneh videl po prvý raz pred dvomi rokmi a lyžovať sa učil podľa YouTubu. Športovec z exotického raja je najväčšou senzáciou olympiády

ŠPORT LYŽOVANIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Aj keď finančne je na tom doteraz suverénne najhoršie, šťastnejší ešte nebol.

Najväčší športový sviatok, teda zimná olympiáda, ktorá sa tentoraz koná v juhokórejskom Pjongčangu, už odštartovala. Senzáciou na nej je rozhodne aj mladý športovec z exotickej Tongy. Pita Taufatofua bude súťažiť v bežeckom lyžovaní.

Pita Taufatofua z Tichomoria môže byť ľuďom známy ešte z letnej olympiády v Riu pred dvomi rokmi, kde súťažil v taekwonde. Na otváracom ceremoniáli sa ho nedalo prehliadnuť, polonahý športovec mal na sebe tradičnú sukňu a telo mal natreté kokosovým olejom. 

Bez trička, opäť len v tradičnej sukienke, sa Pita ukázal aj na tohtoročnom otváracom ceremoniáli. Úsmev z tváre mu nezmizol ani napriek tomu, že v Južnej Kórei je extrémna zima. A hoci ostatní boli zababušení, Pita sa nedal a svoju vlasť reprezentoval len sporo odetý a obutý iba v „žabkách“. 

Sneh videl po prvý raz pred dvomi rokmi a lyžovať sa učil podľa YouTubu. Športovec z exotického raja je najväčšou senzáciou olympiády
Zdroj: TASR/AP

Pred dvomi rokmi svojimi výkonmi na letnej olympiáde neohúril, prehral už v prvom kole. Tentoraz to skúsi na lyžiach, hoci sneh videl po prvý raz len pred dvomi rokmi. Stal sa tak prvým Tonganom v histórii, kto sa zúčastnil na letných i zimných olympijských hrách. V  Pjongčangu sa predstaví v pozícii bežca na lyžiach. 

Odporúčané
Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé 28. februára 2024, 11:21

„Po Riu som sa rozhodol nájsť najťažší možný šport, pretože som potreboval novú výzvu,“ cituje ho BBC. Jeho cieľom bolo kvalifikovať sa za rok, no pochvaľuje si, že nebol naňho vyvíjaný taký tlak ako na iných športovcov. „Dosiahol som to, čo som si stanovil,“ zhodnotil spokojný Pita. 

Kvôli tomu, že sa dal na lyžovanie a urobil všetko preto, aby mohol štartovať na olympiáde, obetoval veľa, vrátane peňazí. „Finančne som v najhoršej pozícii, v akej som kedy bol, no zároveň som najšťastnejší,“ vyhlásil. Potrebné finančné prostriedky musel zbierať pomocou crowdfundingu i sponzorstva, no stále nie je za vodou.

Pritom nie tak dávno mohlo byť všetko inak. Naolejovaný krásavec z letnej olympiády zaujal modelingové agentúry i dôležitých ľudí z Hollywoodu. Ponuky sa mu len tak sypali, no on si vybral náročnejšiu cestu - naučiť sa šport, aký je v krajine v južnom Pacifiku nevídaný. Okrem toho, že je olympionik, pracoval roky s deťmi zo znevýhodneného prostredia, no i naďalej túži ľudí motivovať a inšpirovať. On sám je dôkazom, že keď sa chce, dá sa dosiahnuť aj nemožné. V prípade Pitu napríklad naučiť sa lyžovať tak dobre, aby mohol ísť na olympiádu.

Odporúčané
Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej štartuje už zajtra. Slovenský operátor potešil fanúšikov touto novinkou Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej štartuje už zajtra. Slovenský operátor potešil fanúšikov touto novinkou 19. januára 2024, 17:30

Kvôli tomu robil veci, aké si pomerne ťažko predstaviť. Na nohy si napríklad pripevnil drevené dosky a behal na nich po piesočnatých plážach. Večery trávil sám doma pozeraním videí na YouTube, aby zistil, ako lyžujú najlepší lyžiari na svete. Schudol 15 kíl a drevené dosky vymenil za kolieskové lyže. Pita tak našiel ďalší spôsob, ako sa priblížiť k svojmu cieľu.

Minulý rok trénoval a učil sa umeniu bežeckého lyžovania na severnej pologuli. Teploty tam dosahovali tiež 25 stupňov, ako je priemerná teplota v Tonge, ibaže v mínusových hodnotách. Okrem drastickej klímy musel Pita zvládnuť ubytovanie v biednych podmienkach, strava tiež nebola o nič lepšia. Väčšinou jedol to isté - cestoviny s tuniakom. Dovoliť si mohol len jeden pár lyží. Na olympiádu sa mu napokon podarilo kvalifikovať na posledných možných pretekoch na Islande.

„Pred rokom mi všetci hovorili, že je to nemožné. Ale keď prídete z Tonga alebo tichomorských ostrovov, nevidíte veci rovnako, nič nevidíte ako nemožné. V tomto smere sme veľmi pozitívni a vynaliezaví. Sme rozvíjajúca sa krajina a snažíme sa nájsť spôsoby, ako uspieť,“ vyjadril sa Pita, ktorý už teraz nevylučuje, že sa opäť ukáže na letných olympijských hrách v roku 2020. 

Domov
Zdieľať
Diskusia