Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2018, 18:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Falošné Tesco, ASOS či Kaufland ponúkajú stovky eur. Instagram je preplnený podvodnými súťažami, ktoré zdieľa plno tvojich kamarátov

ZAUJÍMAVOSTI INSTAGRAM PODVOD
Uložiť Uložené

Calvin Klein, Tesco či ASOS vraj ponúkajú voucher v rozprávkovej hodnote. Samozrejme, ide o podvod.

Najprv to boli falošné tenisky od podvodného adidas profilu, teraz sa ľudí snažia oklamať nepravé instagramové profily ponúkajúce nákupné poukazy v nemalej hodnote. Samozrejme, väčšina ľudí si po pohľade na priložené obrázky okamžite povie, že ide o príliš očividný podvod, aby naňho niekto naletel.

Slováci sú však zrejme súťaživý národ, najmä ak výhru predstavujú peniaze zadarmo. Instagramové stories mladých ľudí neoverujúcich si informácie sú však aktuálne podobnými príspevkami preplnené.

Práve za story s označením instagramového profilu totiž vlastník vydávajúci sa za známy brand ponúka voucher v hodnote celých 100 €. Samozrejme, ide o podvod a mnohé značky už pred ním stihli varovať na ich sociálnych sieťach.

Falošné Tesco, ASOS či Kaufland ponúkajú stovky eur. Instagram je preplnený podvodnými súťažami, ktoré zdieľa plno tvojich kamarátov
Zdroj: kvetyvictor

Podobné stories sa však rozširujú rýchlosťou blesku a ľudí očividne nezaujíma, že taký Calvin Klein by na túto kampaň musel len tak porozdávať milión eur neznámym ľuďom. Kaufland by zasa musel investovať 500-tisíc eur, pretože stovku sľubuje prvým piatim tisícom ľuďom, čo splnia všetky podmienky.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Nepravých profilov firiem je mnoho a zrejme jediný vlastník sa vydáva napríklad za TESCO, Kaufland, ASOS či módnu značku Calvin Klein. Pri niektorých značkách má páchateľ dokonca viac profilov, obeťou je napríklad spomínaný Kaufland. V tomto prípade však vystrelil len jeden z profilov. Falošných instagramových účtov len pribúda, no všetky vyzerajú takmer rovnako. Ponúkajú drahý poukaz a chcú zdieľanie a follow. Nikto však samozrejme nič nedostane.

Trošku smutný je fakt, že samotné kradnutie identity online ani nie je ilegálne. Zákon o ochrane osobných údajov podobné konanie nespomína a legislatíva sa tak v podstate spolieha na to, že podobná činnosť bude viesť k iným ilegálnym krokom, za ktoré bude môcť byť páchateľ stíhaný. 

Falošné Tesco, ASOS či Kaufland ponúkajú stovky eur. Instagram je preplnený podvodnými súťažami, ktoré zdieľa plno tvojich kamarátov
Zdroj: kvetyvictor

Domov
Zdieľať
Diskusia