Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2017, 13:34
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Malebné mestečko vo švajčiarskych horách ti zaplatí 60-tisíc eur, aby si sa tam presťahoval aj s rodinou. Čistejší vzduch by si hľadal ťažko

ZAUJÍMAVOSTI ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Švajčiarske mestečká v horách zažívajú krízu.

Množstvo malebných mestečiek a dediniek vysoko vo švajčiarskych horách zažíva posledné roky obrovský demografický problém. Aj keď je prostredie nádherné, slnko svieti väčšinu roka a čistejší vzduch by si niekde inde hľadal len veľmi ťažko, ľudia vysokohorské mestečká opúšťajú, pretože v nich nie je dostatok pracovných príležitostí a možností pre rozvoj detí.


Mestečko s názvom Albinen vo švajčiarskom kantóne Valais je momentálne ohrozené vymieraním, pretože za posledné roky sa odtiaľ odsťahovali aj posledné tri rodiny s ďetmi, po čom museli zatvoriť aj miestnu školu, a tak sa miestni obyvatelia, ktorých zostalo už len čosi viac ako 200, rozhodli zabojovať za krajšiu budúcnosť. Spoločne s petíciou od študentov sa s úradmi dohodli na tom, že budú novým prichádzajúcim obyvateľom poskytovať finančné injekcie na to, aby sa tam prisťahovali, investovali do jedného z príbytkov a zostali v mestečku žiť ešte dlhé roky. Ani poloha mestečka pritom nie je na zahodenie, pretože sa nachádza len zopár kilometrov od kúpeľného mesta Leukerbad a do hlavného mesta kantónu Sion sa človek dostane za 35 minút autom.

Odporúčané
Môj život vo Švajčiarsku: Odpad odnesú len v drahých vreciach, nechcú zaviesť minimálnu mzdu a milujú splavovať rieku bez loďky Môj život vo Švajčiarsku: Odpad odnesú len v drahých vreciach, nechcú zaviesť minimálnu mzdu a milujú splavovať rieku bez loďky 31. augusta 2022, 9:30

Ak by si teda mal záujem vymeniť svoj slovenský život za život vo švajčiarskych horách a máš pod 45 rokov, mestečko Albinen je ochotné zaplatiť každému dospelákovi po 21,5-tisíc eur a za každé dieťa 8,5-tisíc eur, takže ak by si tam presťahoval svoju manželku s dvomi deťmi, mesto by ti vyplatilo približne 60-tisíc eur. Finančná injekcia má však aj zopár podmienok, pretože v meste musíš investovať minimálne 170-tisíc eur a nemôžeš dom v ňom využívať ako svoje letné sídlo, pretože inak budeš musieť peniaze vyplatiť naspäť.   


Domov
Zdieľať
Diskusia