Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2017, 2:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Alkoholické nápoje zabíjajú viac mladých ľudí než všetky tvrdé drogy spolu. Pijú ho najmä preto, aby zapadli

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL PIVO VÍNO
Uložiť Uložené

Mladí ľudia pijú alkohol predovšetkým kvôli tomu, aby zapadli.

Samozrejme, aj napriek tomu, že sa alkoholovému pôžitku oddávame takmer všetci, tušíme, že sú na svete aj zdravšie veci, ktoré do seba môžeme dostať. Nadpisy médií pravidelne zaplavujú informácie ľudí, ktorí sa predávkovali áčkovými drogami, no o samotnom alkohole počujeme len málokedy. A pritom alkohol ročne zabije viac mladých ľudí než všetky ostatné drogy spolu. Alkohol však nie je problematickým len pre mladých ľudí, v Spojenom kráľovstve je pre vekovú skupinu 15 - 49 ľudí tým najriskantnejším faktorom pre spôsobenie smrti alebo poškodeného zdravia.

Ak ostaneme v Spojenom kráľovstve i naďalej, v rokoch 2014 a 2015 muselo byť vplyvom alkoholu hospitalizovaných 1,1 milióna ľudí. Tajomšia National Health Service priraďuje alkohol ako pôvod šesťdesiatich rôznych príčin hospitalizácie.

Alkoholické nápoje zabíjajú viac mladých ľudí než všetky tvrdé drogy spolu. Pijú ho najmä preto, aby zapadli
Zdroj: pixabay.com

Portál Drinkaware sa medzi Britmi rozhodol zistiť, čo vlastne mladých ľudí motivuje piť a kedy s alkoholom začínajú. Výsledky však nie sú prekvapujúce, polovica ľudí vo veku 13 až 17 rokov pije na pravidelnej báze, pričom väčšina z nich začala medzi trinástym a pätnástym rokom života. 43% z opýtaných prehlásilo, že alkohol požívajú ako reakciu na depresie, nervozitu či zlú náladu. Z tej istej vzorky zasa 63%, teda takmer dve tretiny uviedlo, že pijú, pretože pijú ostatní. Snažia sa zapadnúť a upevniť si či zvýšiť svoje sociálne postavenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia