Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2017, 19:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Každodenný program Petra Sagana by dostal do kolien aj tých najvytrvalejších. Vyčerpávajúce jazdy sú samozrejmosťou, no nechýba ani Netflix

ŠPORT PETER SAGAN
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Vytrvalé jazdy do kopca, päťhodinové tréningy, no i kúsok zábavy. Ako vyzerá pracovný týždeň legendárneho Petra Sagana?

Každému je jasné, že Peťove trojnásobné víťazstvo za sebou na svetovom šampionáte nespadlo len tak z neba, no stojí za ním poriadne veľké množstvo úsilia a snahy. Petra Sagana na Slovensku nepochybne nemusíme predstavovať, no určite ťa bude zaujímať každodenný program tohto fenomenálneho športovca. Pre portál cyclingweekly.com ho odhalil Saganov tréner Patxi Vila.

Pondelok

Peťo začína týždeň trošku ľahšie, teda aspoň v porovnaní s ostatnými dňami. Dvojhodinová ranná jazda je zameraná na rozpohybovanie nôh a býva nasledovaná pobytom v posilke, kde sa zameriava najmä na rýchlosť dolných končatín. Cieľom workoutu je zapojiť, precvičiť a rozhýbať čo najväčšie množstvo svalových vlákien, ktoré spolu navzájom spolupracujú.

Každodenný program Petra Sagana by dostal do kolien aj tých najvytrvalejších. Vyčerpávajúce jazdy sú samozrejmosťou, no nechýba ani Netflix
Zdroj: Denismenchov08

Utorok

Druhý deň týždňa je už o niečo špecifickejší. Utorok sa už nenesie v znamení všeobecnej vytrvalosti a jednoduchého tempa. V 210-minútovom úseku musí Sagan zvládnuť štyri až šesť cyklistických opakovaní, pričom každé trvá približne desať minút, kde dosahuje až 85% jeho maximálnej aerobickej sily.

Streda

Tretí deň sa nesie v znamení poriadnej makačky. Peter sa vydáva na jazdu dlhú štyri a pol hodiny, pričom trasa vždy obsahuje dva alebo tri značné kopce. Každý jeden z nich sa snaží pokoriť s 90% jeho aerobickej sily. Každý kopec je dlhý približne desať až dvadsať minút a Sagan sa snaží zvládnuť celú trasu v jednotnom tempe.

Štvrtok

Peťo využíva štvrtky na zotavovanie sa, to však neznamená, že strávi celý deň niekde na gauči. Ráno začína s cyklistickou jazdou dlhou približne jeden a pol hodiny, poobedie sa zasa nesie v zmysle pondelňajšieho programu v posilke.

Každodenný program Petra Sagana by dostal do kolien aj tých najvytrvalejších. Vyčerpávajúce jazdy sú samozrejmosťou, no nechýba ani Netflix
Zdroj: pixabay.com

Piatok

Voľnejšie tempo však dominuje len štvrtku, piatok je venovaný krátkym silovým intervalom na bicykli s cieľom zvýšiť Peťov aerobický potenciál. Všetko prebieha v zvlnenom teréne, a to vo forme dvanástich minútových opakovaní, v ktorých dá Sagan zo seba naozaj všetko. Medzi každým opakovaním je dvojminútová prestávka.

Víkend

Prvý deň víkendu sa deje vražedná vytrvalostná jazda trvajúca štyri až päť hodín, kde sa k Saganovi často pridávajú aj priatelia či kolegovia z tímu a práve to považuje Peter za tie najlepšie tréningy. Má tu však plnú voľnosť pritlačiť a zvýšiť dôraz na svoj krútiaci moment. Strieda tak trojminútové intervaly s 50-60 otáčkami za minútu s dvojminútovými intervalmi, kde jeho krútiaci moment dosahuje 90 otáčok za minútu. Nedeľa je konečne odpočinkový deň a prebieha skutočný oddych. Peter si rád dlhšie pospí, číta knihy, sleduje Netflix a ak mu zvýši čas, zahrá si na PlayStation.

Domov
Zdieľať
Diskusia