Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. októbra 2017, 12:02
Čas čítania 0:00
Radka T.

Zverejnili dizertačnú prácu Stephena Hawkinga, ktorá mu pomohla stať sa slávnym. Len za jeden deň si ju stiahlo 60-tisíc ľudí

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zverejnenie Hawkingovej práce na chvíľu úplne paralyzovalo webovú stránku Univerzity v Cambridge.

Na internete sa objavila dizertačná práca slávneho astrofyzika Stephena Hawkinga a okamžite spôsobila taký ošiaľ, že zablokovala webovú stránku Univerzity v Cambridge. Práve tá sa ju rozhodla zverejniť tak, aby si fenomenálnu Hawkingovu prácu mohol pozrieť úplne každý.

Prácu s názvom Vlastnosti rozpínajúceho sa vesmíru Hawking napísal a odovzdal v roku 1966. Doteraz však bola prístupná v archíve len pre študentov alebo pre tých, ktorí si za jej kópiu zaplatili. Po tom, čo univerzita dokument s autorovým súhlasom bezplatne zverejnila, sa dal očakávať veľký záujem. Len v prvý deň si prácu stiahlo 60-tisíc ľudí, kvôli čomu padla webová stránka univerzity.

Zverejnili dizertačnú prácu Stephena Hawkinga, ktorá mu pomohla stať sa slávnym. Len za jeden deň si ju stiahlo 60-tisíc ľudí
Zdroj: TASR

Hawking mal vtedy 24 rokov a už sa začínala prejavovať jeho choroba, ktorá ho pripútala na vozík. Slávny vedec trpí amyotrofickou laterálnou sklerózou, nevyliečiteľným nervovým motorickým ochorením, v dôsledku čoho komunikuje prostredníctvom špeciálneho počítača. Ani to mu však nebráni pracovať aj v dôchodkovom veku. Svoje vyjadrenie poskytol aj po tom, čo svet prejavil obrovský záujem o jeho dizertačnú prácu.

„Je nádherné počuť, koľko ľudí prejavilo záujem o stiahnutie mojej práce. Dúfam však, že nebudú sklamaní, keď k nej získajú prístup,“ doplnil skromne velikán Hawking, ktorý dúfa, že to naštartuje alebo posilní ich záujem o vedu. 

„Dúfam, že inšpirujem ľudí po celom svete, aby zdvihli hlavu a pozerali na hviezdy, a nie na svoje nohy. Aby sa zamýšľali nad naším miestom vo vesmíre a aby sa pokúsili zamyslieť nad vesmírom ako takým,“ vyhlásil Hawking. Okrem toho verí v to, že ľudia sa jeho prácou nielen inšpirujú a budú o nej premýšľať, ale ju aj zdieľať. Astrofyzik je zároveň za to, aby mal k takýmto veciam prístup ktokoľvek a kedykoľvek a to sa netýka len jeho vedeckej práce, ale aj práce ďalších veľkých osobností. Dokument si môžeš stiahnuť tu. 

Zverejnili dizertačnú prácu Stephena Hawkinga, ktorá mu pomohla stať sa slávnym. Len za jeden deň si ju stiahlo 60-tisíc ľudí
Zdroj: commons.wikimedia.org/Doug Wheller

Aj samotná univerzita sa vyjadrila, že počas posledných mesiacov dostávala stovky žiadostí o sprístupnenie, respektíve stiahnutie celej Hawkingovej práce. V podstate tak reagovala na dopyt, no potešila tým ľudí po celom svete. Univerzita však dokument zverejnila aj na oslavu Týždňa otvoreného prístupu 2017. Vďaka tomu si môže prácu vtedy málo známeho postgraduálneho študenta Hawkinga stiahnuť a prečítať skutočne ktokoľvek. 

Práca sa zoberá dôsledkami expanzie vesmíru, nechýbajú v nej zložité matematické výpočty, ale aj Hawkingov vlastnoručný podpis a potvrdenie toho, že ide o jeho originálnu prácu. Za ňu získal doktorát z kozmológie a potom sa stal aj profesorom. Táto práca mu tak pomohla naštartovať kariéru a otvorila mu cestu k tomu, aby sa stal slávnym a uznávaným vedcom. Jeho vzormi boli vtedy Isaac Newton, Albert Einstein či James Clerk Maxwell.  

Domov
Zdieľať
Diskusia