Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2017, 14:06
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Hasiči v Česku dostali osemvalcový Ford Mustang GT. Na čo im americká hrubá sila poslúži?

TECH FORD MUSTANG
Uložiť Uložené

Netradičný prírastok do radov Hasičského záchranného zboru má svoje opodstatnenie.

Za posledné obdobie sa stáva čoraz väčším zvykom, že automobilky dohadujú rôzne krátkodobé či dlhodobé výpožičky svojich zaujímavých noviniek v prospech záchranných zložiek. Spomeňme tak napríklad elektrické i3-ky či i8-čky pre zbor polície. Tentokrát tu máme ale netradičný, až prekvapivý prírastok do radov českých hasičov. Tí totiž vyfasovali nový Ford Mustang, a to dokonca vo verzii GT, teda s 5-litrovým osemvalcom. K cisternovým, plošinovým či iným obrovským súpravám sa tak zaradí americká ikona ovešaná charakteristickým polepom a svetelnou signalizáciou. Hasičský záchranný zbor dostal vozidlo bezplatne na dobu jedného mesiaca. Pýtate sa, na čo bude V8-čkový pony car hasičom?

Na prvý pohľad vskutku kontroverzný prírastok poslúži na bezpečnostný výskum. Už nejaký ten čas vieme, že od apríla 2018 bude z nariadenia Európskej únie vyplývať, že každé nové vozidlo predávané na starom kontinente bude musieť byť vybavené službou eCall v rámci sériovej výbavy. Ide o technológiu, ktorá v prípade nehody automaticky informuje záchranné zložky, čím sa má, okrem iného, výraznou mierou skrátiť čas ich príchodu. Práve nový Mustang má poslúžiť hasičom na testovanie tejto technológie. V rámci ich výskumu má ďalej dôjsť k stanoveniu jednotných farebných úprav hasičského vozidla, aby počas zásahu dochádzalo k správnemu a bezpečnému uplatneniu prednosti jazdy, čím sa zároveň neohrozí bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky. Posádka a prítomné meracie technológie tak budú sledovať, ako vodiči reagujú na vozidlo pri zásahoch. 

Domov
Zdieľať
Diskusia