Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2017, 13:30
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

BMW pretavuje do sériovej podoby bezdrôtové nabíjanie. Svitá elektrickým autám na ešte lepšie časy?

TECH BMW
Uložiť Uložené

BMW Wireless Charging výraznou mierou uľahčí obsluhu nabíjania akumulátorov.

Bezdrôtové nabíjanie je posledné roky hitom najmä v prípade mobilných telefónov. O jeho efektivite by tak vedeli hovoriť najmä bežní užívatelia smartfónov, ktorí určite ocenia, že v prípade potreby nabitia im stačí položiť ich inteligentné zariadenie na špeciálnu podložku. Niečo podobné nájdete už aj v automobiloch, a to dokonca aj v tých najlacnejších. Jednoducho v priehradke pre odloženie mobilného zariadenia sa nachádza indukčná podložka, ktorá vám mobil nabije. Technológia elektromagnetickej indukcie sa však konečne dostáva do praxe aj v prípade nabíjania samotných automobilov, lepšie povedané elektromobilov, respektíve hybridov. 

BMW pretavuje do sériovej podoby bezdrôtové nabíjanie. Svitá elektrickým autám na ešte lepšie časy?
Zdroj: www.youtube.com

Ono, v zásade nejde o nič nové či prelomové, veď viacero popredných automobiliek takýto koncept dobíjania akumulátorov predstavilo už dávnejšie, v sériovej podobe by ste ho doteraz ale hľadali asi márne. BMW však prichádza na scénu s technológiu BMW Wireless Charging, teda s bezdrôtovým nabíjaním pre svoje hybridné automobily. Pochopiteľne, novinku promuje na najnovšom rade 5 v hybridnej verzii 530e iPerformance, ktorú poháňa 2-litrový štvorvalec (135 kW) a elektromotor (83 kW). Nakoľko ide o plug-in hybrid, na čisto elektrický pohon vie päťka absolvovať až 50 kilometrov, nepochybne, potrebujete mať na to akumulátor nabitý doplna. Práve na to slúži nová technológia, ktorá ho dokáže nabiť za približne 3,5 hodiny, a to bez akejkoľvek obsluhy. Jednoducho správne zaparkujete vozidlo nad špeciálnou "doskou" a vec je vyriešená. BMW tvrdí, že takýto typ dobíjania vie výraznou mierou zlepšiť fungovanie elektrických/hybridných automobilov, nakoľko dané nabíjanie je ľahšie než klasické tankovanie. Však posúďte sami.

Domov
Zdieľať
Diskusia