Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2017, 22:18
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Šesť ľudí práve vyšlo po 8 mesiacoch z izolácie v experimente NASA. Báli sa Severnej Kórey aj spoločnosti, ktorá ich vonku čakala

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Nebolo to najjednoduchších 8 mesiacov.

Po dlhých ôsmich mesiacoch izolácie zo seba mohli konečne zhodiť kombinézy, vychutnať si čerstvé ovocie a dotyk prírody priamo na svojej pokožke. Šesť odvážlivcov práve dokončilo experiment americkej agentúry NASA v spolupráci s Havajskou univerzitou, ktorého cieľom bolo zistiť, ako ľudská psychika reaguje na dlhú izoláciu a podmienky ako na Marse. NASA by chcela prvú ľudskú misiu na červenú planétu vyslať už okolo roku 2030, a tak neustále zbiera údaje o tom, aké typy ľudí by mala vyberať.


Šiesti astronauti, z toho dve ženy a štyria muži, mali v uzatvorenej kupole priamo pod havajskou sopkou Mauna Loa komplikovanú úlohu. Po celý čas mohli konzumovať iba jedlo z konzervy či mrazené pokrmy a neustále sa museli pohybovať v spoločnosti toho druhého, pretože veľkosť kupoly pripomínala menší dvojizbový byt. Experiment prebiehal tak, že ak bolo potrebné vyjsť z kupoly von, členovia tímu si museli nasadiť kombinézy a pohybovať sa výlučne v skupinách. Výhodu bolo aj okolité prírodné sopečné prostredie pripomínajúce povrch Marsu, na ktorom prebiehal zber materiálu a rôzne výskumy.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Zaujímavosťou bolo aj to, že tím v kupole nemal priamy prístup k informáciám zvonku, ale iba na stránky ako Wikipedia či portál samotnej misie, a ak chceli najnovšie informácie, mohli si ich vo forme screenshotu vypýtať od pracovníkov NASA. Okrem toho do kupoly všetko prichádzalo s 20-minútovým oneskorením, takže zdržanie bolo simulované presne podľa Marsu, a členovia tímu priznali, že občas mali na mále. V kupole sa samozrejme objavili rôzne konflikty a pri informáciách o jadrových skúškach KĽDR či hurikáne Irma nebolo pomyselným astronautom všetko jedno, pretože údaje prichádzali s oneskorením a oni boli technicky v dosahu severokórejskej rakety. NASA si experiment pochvaľuje a onedlho plánuje aj ďalšie, aby mohla na Mars vyslať posádku, ktorá sa v polovici letu nezačne hádať a neohrozí celú misiu.


Domov
Zdieľať
Diskusia