Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2017, 14:05
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Inteligentné smetné koše pomôžu recyklácii. Pri sporných materiáloch poradia, či patria medzi zvyšok odpadkov

ZAUJÍMAVOSTI RECYKLÁCIA
Uložiť Uložené

Londýnska firma chce naučiť ľudí správne separovať tak, aby do budúcna už vedeli s istotou určiť, do ktorého koša majú prázdny obal vyhodiť.

Recykláciu by sme v roku 2017 už mali považovať za samozrejmosť, no aj napriek tomu stále platí, že veľká časť populácie neprikladá separovaniu odpadu prakticky žiadnu váhu. Či už je to lenivosť, ľahostajnosť alebo neuvedomelosť, netriedenie odpadkov jednoducho škodí našej planéte a zaťažuje ju viac, ako by sme si mohli myslieť. Stále sa však nájdu aj takí, ktorí si síce dávajú pozor, čo kam vyhodia, no pri mnohých sporných materiáloch sa nevedia úplne rozhodnúť. A preto prišla iniciatíva z londýnskej firmy Cambridge Consultants v podobe systému, ktorý dokáže ľuďom v problematike zaraďovania odpadkov výrazne pomôcť.

Celý projekt je postavený na špeciálnych košoch vybavených umelou inteligenciou a kamerami, ktoré dokážu za človeka rozhodnúť, do ktorého "priečinka" daný materiál patrí a tiež dokáže odhaliť, či ide alebo nejde o biomateriál. Spoločnosť si dala za cieľ naučiť ľudí správe separovať, keďže moderné materiály často končia v nesprávnych košoch. Ostáva nám len dúfať, že sa realizácia projektu dostane aj do našich končín, keďže napríklad na základných a stredných školách by mohlo mať toto "hravé" separovanie veľký úspech spojený s nenásilnou formou edukácie a zlepšovania návykov v skorom veku. A ako to celé funguje si môžeš pozrieť v krátkom videu nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia