Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2017, 16:29
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Popri práci snívala o návrhárstve, tak začala po nociach šiť. Dnes má vlastnú módnu značku a jej modely sa tešia úspechu (Rozhovor)

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

„Ak niečo milujete tak veľmi, ako ja milujem tvoriť krásne ženské modely, choďte si za tým."

Jej modely hýria pestrými farbami, kvetinovými vzormi či pôvabnými ženskými motívmi. Martina Grešová, tiež známa pod instagramovým profilom kdebolotambolo, sa jedného dňa rozhodla, že bude módnou návrhárkou a aj napriek úplne odlišnej sfére, v ktorej pracovala, si svoj sen dokázala zrealizovať. Dnes sa Martina môže pochváliť vlastnou značkou, módnymi prehliadkami, na ktorých sú predvádzané jej vlastnoručne ušité modely a onedlho spúšta aj svoj e-shop. O tom, ako sa z vyštudovanej ekonómky, marketingovej manažérky a súčasne prvej vicemiss Slovensko stala módna návrhárka, ktorá úspešne zo svojho mena tvorí značku, si prečítaj v tomto rozhovore. 

Popri práci snívala o návrhárstve, tak začala po nociach šiť. Dnes má vlastnú módnu značku a jej modely sa tešia úspechu (Rozhovor)
Zdroj: Martina Gresová

Martina, ahoj! V krátkosti sa prosím predstav našim čitateľom. 

Ahojte! Som 31-ročná východniarka, aktuálne žijúca medzi Bratislavou a Prahou, kreatívna duša, ktorá zahodila vyštudovanú ekonómiu za hlavu a namiesto účtovania a robenia tabuliek si začala plniť sen. Zamilovala som sa do módy a navrhovania oblečenia pre všetky krásne dámy túžiace byť ešte o trošičku krajšie. Ste prvý magazín, ktorému poviem tajomstvo. Mojím pôvodným snom bolo robiť pánsku módu, konkrétne obleky, ale to je tak zložitý proces, ktorý jednoducho musíte mať rokmi teoreticky aj prakticky naštudovaný.

Popri práci snívala o návrhárstve, tak začala po nociach šiť. Dnes má vlastnú módnu značku a jej modely sa tešia úspechu (Rozhovor)
Zdroj: Martina Gresová

V minulosti si sa úspešne zúčastnila na Miss Universe. Odštartovala súťaž krásy tvoju kariéru?

Moja účasť na Miss bola úplne náhodná. Nechala som sa nalákať na prácu marketingovej manažérky v istej firme, opustila som kvôli tomu predchádzajúcu stálu prácu a oni ma po mesiaci vyhodili, lebo ženám, ktoré robili v danej firme vadilo, ako vyzerám. A to je “chyba", s ktorou človek nič nenarobí. Takže k prihláseniu do súťaže ma viedla v podstate otázka, čo idem robiť v živote ďalej. Náhodne mi na internete vybehla reklama o kastingoch na Miss a kvôli môjmu veku som stála pred otázkou teraz alebo nikdy. O rok by som už nespadala do vekového limitu, tak som sa rozhodla, že to skúsim. Nikomu som nič nepovedala, keby to skončilo fiaskom. Ale naštastie to skončilo fajn. Myslím si však, že ma väčšina ľudí nepozná ako 1. vicemiss, už nemám ani blond vlasy. Poznajú ma skôr už ako kdebolotambolo či kvôli mojej značke oblečenia. Je to celkom vtipné, keď po vás v meste niekto kričí kdebolotambolo, čo je môj nickname na instagrame (smiech).

Teraz sa naplno venuješ módnemu návrhárstvu. Pamätáš si ešte prvý impulz, ktorý ťa presvedčil, že sa chceš uberať týmto smerom?

Asi ako každá baba, ktorá si chce ísť raz za čas posedieť s priateľkami do mesta, či sa pekne obliecť na romantickú večeru s priateľom a potrebuje outfit na nejakú spoločenskú udalosť. Poznáte ten pocit, v piatok po práci, vbehnete do nákupného centra, že si za hoďku kúpite nejaký štýlový outfit na večer, na party, na spoločenskú akciu, na svadbu alebo hocikam inam. Veď výklady praskajú vo švíkoch, určite si niečo kúpim. A po 3 či 4 hodinách odchádzate uplne znechutené, vyčerpané a s prázdnymi rukami. Obchody preplnené outfitmi ktoré nemajú ani štýl ani dušu. Tak to bol ten moment.

Máš aj vlastnú značku, ktorá sa teší úspechu. Aký stojí za ňou príbeh?

Aktuálne sa mojej značke venujem úplne na plno. Pracovala som v RTVS, milovala som tú prácu a hlavne tím ľudí, ktorí tam pracoval, no móda a dizajnovanie mi začínali zaberať toľko času, že som v podstate nemala čas ani spať. Začiatky sú vždy ťažké. Počas dňa som bola v práci, to znamená cca od 8 do 18 a až potom prišiel čas na koníček, a to navrhovanie šiat, čiže som šila len v noci alebo počas víkendov. Čas pre seba posledné 3 roky nebol žiaden. Aj keď som zaletela niekde na dovolenku, vždy to bolo aj o tom pozrieť látky v danom meste, nafotiť nejaké pekné fotky mojich dizajnov atď. Ja vždy hovorím, že človek by mal mať po dovolenke ešte dovolenku, aby si oddýchol, nemáte ten pocit? Ja som aktívny dovolenkár, nie som veľmi veľký plážový hráč. Takže moje cestovanie je zväčša polopracovné.

Celý proces od výberu látky, strihu až po samotné šitie realizuješ sama alebo ti niekto pomáha?

Všetky šaty, ktoré som doteraz prezentovala, boli šité priamo mnou. Sama vyberam látky, modelujem dizajny a robím strihy. Sú to všetko moje vlastné nápady. Mám rada jednoduchosť aj farebnú, aj strihovú. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása a zatiaľ sa mi to veľmi osvedčilo. Keďže dopyt po mojich dizajnoch je skutočne neuveriteľný, nevylučujem, že budem v budúcnosti potrebovať pomocnú ruku. Moje dizajny budú vždy v limitovaných kusoch, prípadne to bude len jeden exkluzívny kus za prijateľnú cenu. Keďže je dnes finančná situácia zlá, každé ušetrené euro sa počíta.

Chcela by si značku rozšíriť aj do ďalších krajín okrem Slovenska a Čiech?

Samozrejme by som v budúcnosti chcela prekročiť aj hranice Slovenska a Česka a dať vedieť o sebe a svojej značke aj v zahraničí, a to už sa bavíme o skutočne veľkých produkciách, čo by jeden človek nikdy nezvládol.

Čo je tvojou najväčšou inšpiráciou?

Najvačšovu inšpiráciou pre mňa sú asi moje cesty do zahraničia. Rôzne krajiny prinášajú rôzne inšpirácie. Ani jedna krajina nie je rovnaká, ľudia sa správajú inak, ženy sa obliekajú inak, atmosféra je iná. No aj momenty bežných dní môžu byť inšpirujúce. Niekedy je to zaujímavá žena na ulici, niekedy farebná kombinácia kvetov v kvetinárstve, niekedy obraz vo výklade galérie. Inšpirácia je všade okolo.

Ktorá svetová móda ti je najbližšia a prečo?

Veľmi sa mi páči móda ruských dizajnérov. Podľa mňa je úplne iná ako móda iných krajín.

Vďaka móde veľa cestuješ. Je nejaká krajina alebo mesto, ktoré ťa niečím špeciálne upútalo?

Môj milovaný Paríž je moja najväčšia inšpirácia. Zamilovala som si to mesto. Obdivujem štýl Parížaniek. Ich zmysel pre jednoduchosť a slovo chic je pre Parížanky neuveriteľne výstižné. Celkovo to mesto je pre mňa ako sen a nikdy ho nič neprekoná. Tiež milujem francúzštinu a sľúbila som si, že sa tento jazyk raz naučím. Podľa mňa sa francúzsky hovorí aj v nebi.

Majú Slovenky rady módu? Vedia sa pekne obliecť, majú podľa teba šmrnc? 

Ja si myslím že určite áno. Slovenky sú podľa mňa jedny z najlepšie obliekajúcich sa žien. My Slovenky to máme akosi v génoch, tak ako Rusky, Rumunky či Srbky. Myslím si, že nie len Slovenky, ale všetky ženy sa chcú páčiť a tak to má byť. Ja som sa nikdy nesnažila pekne obliecť zo súťaživosti, že musím byť krajšia ako tá alebo tá, to nikdy. Vždy som to robila len kvôli sebe, byť na chvíľku princezná, a ak mi ten pocit dokážu spraviť pekné šaty, make up a vlasy, prečo sa na chvíľu nepreniesť do rozprávky? A to je presne pocit, ktorý chcem dopriať ženám mojimi modelmi.

Tvoje motívy sú prevažne farebné, krásne sukne, dlhé šaty, kvetinové vzory, pastelové farby. Týmito kombináciami vyjadruješ vo svojich modeloch ženskosť?

Snažím sa dať krásnym ženám to čo chcú. V lete sa držím letných farieb, pastelových, kvetinových látok a svetlých tónov. V zime mám rada zasa tmavšie farby, jesenné odtiene sú mi veľmi blízke, zemité farby mám asi zo všetkých najradšej. Záhadná čierna ma baví tiež. Myslím si, že všetci dizajnéri sa riadia ročnými obdobiami.

Máš nejaký vzor?

Aj keď som spomínala že milujem Francúzsko, môj najobľúbenejší dizajnér a vzor je Ulyana Sergeenko. Jej móda je ako sen, rozprávka, prenáša módu starých čias do súčasnosti. Veľmi ju obdivujem. Keď si pozriete jej modely, vidíte v nich kráľovstvá, princezné, obdobie pravých džentlmenov, cilindre, koče a šťastné konce.

Najobľúbenejšia svetová alebo aj slovenská fashion značka?

Záleží o akej konkrétnej móde sa bavíme. Uvediem príklady. Kokteilky by som chcela jedine od Balmain, večernú róbu od Valentina, nejaký štýlový retro oblek určite od Gucciho a pohodlný causal outfit od českej značky Nehera. 

Čo by si chcela v módnom priemysle dosiahnuť? Máš konkrétnu predstavu?

Určite by som sa nechcela obmedziť len na Slovensko a Česko, pokiaľ bude záujem o moje modely a ja spravím všetko pre to, aby záujem bol, určite by som chcela mať butik v kažom významnom veľkomeste módy.

Spúšťaš svoj vlastný e-shop. Kedy sa to presne udeje a čo ešte okrem toho plánuješ?

V priebehu októbra ma čaká spustenie e-shopu na čo sa veľmi teším. Dostala som mnoho ponúk na prehliadky aj na Slovensku a aj v Česku, konkrétne v Prahe. Oslovilo ma mnoho firiem a spoločností, ktoré by chceli nadviazať spoluprácu. Ja som za každú jednu ponuku veľmi vďačná. Aj preto viem, že čo robím sa páči a má to význam.

Martina, ďakujeme ti za inšpiratívny rozhovor! Je niečo, čo by si možno na záver odkázala našim čitateľkám?

Tie ktoré ma poznajú, vedia, že som sa k móde, dizajnovaniu a šitiu dostala v podstate zo dňa na deň a úplne neplánovane, aj keď som k nej mala od malička blízko. Môj odkaz je jednoduchý, ak niečo milujete tak veľmi, ako ja milujem tvoriť krásne ženské modely, choďte si za tým. Robte to, čo vás baví a napĺňa, aj keď ste to napríklad ani neštudovali, aj keď vás budú odhovárať, aj keď vám nebudú priať. No ako sa hovorí, všetko čo si človek vie predstaviť, vie aj uskutočniť. Takže milé čitateľky, plnte si sny. Ďakujem!

Domov
Zdieľať
Diskusia