Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2017, 10:39
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Jedenie pizze v našom mozgu spúšťa vyplavovanie opioidov. Euforické pocity po jedle neprichádzajú náhodne

ZAUJÍMAVOSTI PIZZA
Uložiť Uložené

Nový výskum sa zaoberá aj vplyvom vyplavovania opioidov na vznik obezity.

Vo viacerých krajinách po svete v súčasnosti zaznamenávajú zvýšenú úroveň užívania opioidov. Opioidy sa často používajú na utlmovanie bolesti a svojou štruktúrou medzi nich patrí dokonca aj heroín, a tak niet divu, že ich ľudia radi zneužívajú. Už za druhej svetovej vojny sa vojaci aj samotný Adolf Hitler nechal upokojovať práve liekmi na báze opioidov, avšak ak kvôli nim ľudia nezomierajú, potom sa im prirodzene vytvárajú v tele. Naše prirodzené opioidy sa samozrejme od umelo vyrábaných výrazne líšia, ale ich dopad na náš organizmus je veľmi podobný. Pri počúvaní hudby či sexe sa nám automaticky vyplavujú do organizmu a navodzujú v nás pocity slasti, eufórie a spokojnosti, čo sa zapáčilo aj výskumníkom z Fínska a vo svojej štúdii „Feeding releases endogenous opioids in humans“ publikovanej v žurnále The Journal of Neuroscience prepojili vyplavovanie opioidov v našom tele s konzumovaním jedla.

Jedenie pizze v našom mozgu spúšťa vyplavovanie opioidov. Euforické pocity po jedle neprichádzajú náhodne
Zdroj: stocksnap

Už dlhšie je známe, že konzumácia jedla vo všeobecnosti spôsobuje vytváranie opioidov v našom mozgu, pričom fínski výskumníci na tieto zistenia nadviazali tak, že do výskumu pridali pizzu. Vďaka špeciálnej rádioaktívnej zlúčenine, ktorá sa prilepila na opioidové receptory v mozgu, dokázali výskumníci monitorovať vďaka špeciálnej kamere jednotlivé zmeny a tie boli sledované v troch fázach. Prvá bola po nočnom pôste, druhá po nápoji s vysokým obsahom kalórií a tretia po konzumácii pizze. Výskumníci dokonca využili „chutnú“ pizzu a ich experiment skutočne zafungoval, pretože práve „chutná“ pizza spôsobila výraznejší nárast príjemných pocitov. Na druhej strane, pitie vysokokalorického nápoja veľa príjemných pocitov neprinieslo, čo výskumníkov zaujalo, keďže nápoj v mozgu vyplavil oveľa viac opioidov v porovnaní s pizzou.

Jedenie pizze v našom mozgu spúšťa vyplavovanie opioidov. Euforické pocity po jedle neprichádzajú náhodne
Zdroj: Finnish Centre of Excellence in Cardiovascular and Metabolic Diseases

Výsledok experimentu Fínov prekvapil, pretože zistili, že pri vyplavovaní opioidov nezáleží na subjektívnych pocitoch a chuti jedla, a v budúcnosti by ho chceli použiť ako základ na ďalšie skúmanie fungovania ľudského mozgu v kombinácii s analýzou obezity. Zlyhanie systému vyplavovania opioidov má obrovský dopad na náš apetít a koniec koncov aj morbídnu obezitu, takže fínsky tím sa bude snažiť nájsť spôsoby, ako náš mozog ovplyvniť tak, aby pri prejedaní obmedzil vyplavovanie opioidov a s nimi aj príjemné pocity, ktoré často stoja za tým, že človek jednoducho nedokáže prestať jesť.

Domov
Zdieľať
Diskusia