Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2017, 21:41
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slovák Ivan navštevuje strašidelné opustené miesta a ukazuje ich verejnosti. Nemá núdzu o neobyčajné zážitky

ZAUJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložiť Uložené

Vydať sa len tak do opusteného mlynu nie je pre každého. A práve na podobné aktivity tu máme Ivana.

Čas neúprosne letí a dáva zabrať nielen fyzickej ľudskej podobe, ale aj budovám a vystavaným objektom. Po celom svete sú ich tisícky a neustále lákajú milovníkov urbexu do svojich útrob. Tma, ticho i strach ich akoby napĺňali a o svoje zážitky sa následne delia s verejnosťou. Ľudia majú podobné témy radi, a preto si každý "urban explorer" nájde svoje publikum. Jeden z najznámejších Slovákov pohybujúcich sa v danej branži je momentálne pán Ivan Donoval s takmer 12 000 odberateľmi na YouTube. Vydal už takmer 200 videí z najrôznejších opustených lokalít po našej krajine a ukazuje ich tak každému pekne do detailu. Jeho tvorba zároveň ponúka veľké množstvo tipov na jednotlivé výlety.

Zdravím Ivan! Vyzerá to, že máte toho pochodeného veľa. Vedeli by ste nám približne povedať, čo všetko ste už stihli počas svojich ciest navštíviť?

Za dva roky som už prešiel skoro celé Slovensko. Väčšinu verejne známych miest mám už preskúmaných, vrátane menej známych a nedávno opustených lokalít. Ostáva mi len západ krajiny, hlavne miesta okolo Bratislavy.

Aké miesta preferujete najviac? Opustené silá, podzemie, nemocnice alebo niečo iné?

Nevyberám si. Zaujíma ma všetko, hlavne nech je to opustené. Najradšej mám podzemie a bunkre, nemocnice či priemyselné centrá. Aj keď sa väčšina z daných objektov v podstate na seba podobá a vyzerá rovnako.

Je takéto objavovanie nebezpečné?

Ako sa to vezme. Treba si dávať pozor, ale to aj napríklad v bežnom obchodnom dome. Bezdomovci sú väčšinou neškodní, narkomani v opustených  budovách sú len mýtusom. Podlaha sa môže kedykoľvek prepadnúť, strecha zrútiť... Pokiaľ preskúmavam s rozumom, nič vážnejšieho by sa s najväčšou pravdepodobnosťou nemalo stať. Keď sa mi niečo nezdá, hoc aj maličkosť, nepokračujem a odchádzam preč.

Aké zážitky vám v hlave utkveli najviac? Zažili ste už situáciu, kedy ste sa v nejakom priestore skutočne báli?

V hlave mi utkvie každé miesto. Všetky si dobre pamätám. Niektoré viac, niektoré menej. Najviac som sa bál, keď som celý, do hlavy až po päty, spadol do vody v jaskyni neďaleko Zvolena. Nebolo mi všetko jedno.

Stretli ste počas chodenia po rôznych miestnostiach a miestach aj cudzie osoby?

Stretol, určite áno. Veľa a často, čím sa nachádzam vo väčšej blízkosti hustejšie obývaného mesta, tým viac ľudí stretávam.

Ktoré miesto bolo doposiaľ vaším najobľúbenejším?

Určite Javorina, bývalý vojenský obvod neďaleko Kežmarku. Stále ide o územie nikoho. Žiadna duša tam nežije, nikto v danej oblasti nemá čo chodiť, ostalo tam veľa vecí a zaujímavostí na preskúmavanie. Väčšie územie u nás na Slovensku nepoznám.  Takým mojím druhým favoritom sú zničené kúpele v Korytnici.

Kam sa chystáte najbližšie týždne?

Ťažko povedať,  neplánujem si veľké veci dopredu, ale dlhší čas som nebol v bani. Takže sa asi vyberiem tam. Ak sa podarí, do konca roka chcem obehať spomínanú Bratislavu a jej zákutia.

Kde získavate tipy na všetky tieto lokácie?

Predtým som si miesta väčšinou vyhľadával prostredníctvom prehliadača Google, rôznorodých internetových fór, výrazne mi pomohol aj Facebook a tak podobne. Teraz mi už stačí prečítať si komentáre pod videom a hneď mám o tipy postarané. Som za to vďačný.

Máte nejaký cestovateľský sen? Aké opustené miesto mimo územia Slovenska by ste najradšej navštívili?

Nemám nejaký výraznejší cestovateľský sen. Sny sú nanič. Čo sa podarí, to sa podarí. Verejne známe miesta sú už len nudnou turistickou atrakciou...

Na záver tradičné odkazy - YouTube, Facebook a osobná webstránka.

Domov
Zdieľať
Diskusia