Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2017, 18:57
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Švajčiarsku do roku 2100 zmiznú takmer všetky ľadovce. Ich prudké roztápanie sa už pravdepoobne nepodarí zastaviť

ZAUJÍMAVOSTI ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Kopce zostanú, no biela pokrývka ubudne, a to radikálne.

Otepľuje sa, otepľuje a otepľuje. Z médií sa k nám denno-denne dostávajú správy o neutíchajúcom globálnom otepľovaní a my ich berieme už ako samozrejmosť. Bežný Slovák si v duchu povie, že so situáciou vo svete nič nezmôže, a tak ho varovné signály prírody široko obchádzajú. Jedna z najnovších smutných správ sa týka Švajčiarska. Ako isto viete, veľkú časť tamojšieho územia zaberajú Alpy. Najvyššie európske pohorie plné krásnych zákutí pri pohľade z vesmíru pripomína akúsi bielu škvrnu. Zasnežené a zaľadnené vrcholky hôr vidno z veľkých vzdialeností. A práve táto po storočia typická scenéria už nemusí byť o pár desiatok rokov realitou.

Nárast teploty a iné nepriaznivé faktory zapríčiňujú už niekoľkoročné roztápanie švajčiarskych ľadovcov. Ako uvádza portál tyden.cz odvolávajúci sa na zdroj Tages Anzeiger, ešte v roku 1850 zaberali ľadovce plochu až 1735 kilometrov štvorcových. Dnes je táto plocha o polovicu menšia. Nakoľko ide aj o zdroje pitnej vody, miznú aj tie. Podľa súčasných predpokladov by biele plochy vo švajčiarskej časti Álp mali drvivo zmiznúť do konca aktuálneho storočia. Čo bude potom a aký bude mať ich úbytok efekt na samotnú krajinu, sa uvidí.

Švajčiarsku do roku 2100 zmiznú takmer všetky ľadovce. Ich prudké roztápanie sa už pravdepoobne nepodarí zastaviť
Zdroj: commons.wikimedia.org

Tatry, držte sa.

Domov
Zdieľať
Diskusia