Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2017, 13:48
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Pohlavné choroby sa nevyhýbajú ani Slovákom. Čím sme ohrození najviac?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Sexuálne aktívny život so sebou prináša aj isté riziká.

Pohlavné choroby trápia ľudí prakticky od nepamäti. Častá promiskuita, nedostatočná ochrana pri sexuálnom styku a uvoľnené sexuálne správanie je v mnohých regiónoch sveta dôvodom ešte stále početného výskytu tohto typu ochorení, ktoré sa v menšej miere nevyhýbajú ani našej malej krajine. V súčasnosti je vhodné používať termín "sexuálne prenášané infekcie" (STI – Sexually Transmitted Infections), nakoľko je všeobecne známe, že infikovať sa môže zdravá osoba jednak od chorého, ktorý trpí príznakmi pohlavnej choroby, ale aj od nositeľa danej infekcie, u ktorého ešte nie sú vyvinuté klinické prejavy choroby. To je typické, napríklad, pre HIV pozitívnych pacientov - tí môžu nakaziť zdravého človeka aj bez toho, aby o svojom ochorení vedeli, pretože sa u nich v tom čase žiadne klinické príznaky nemuseli objaviť. 

Pohlavné choroby sa nevyhýbajú ani Slovákom. Čím sme ohrození najviac?
Zdroj: pexels.com

Medzi najvýznamnejšie skupiny ľudí ohrozených niektorou z STI, patria:

  • muži majúci sex s mužmi (nie každý homosexuálne orientovaný muž má partnera alebo bisexuálnu aktivitu)
  • transexuálni muži
  • sexuálne pracovníčky a pracovníci
  • ľudia využívajúci služby tzv. sexuálnej turistiky

Z pohľadu slovenskej právnej legislatívy sa povinne ohlasuje výskyt štyroch pohlavných chorôb - syfilisu, kvapavky, lymphogranuloma venereum a ulcus molle. V našom zdravotníctve je pritom štandardom ohlasovať aj ďalšie STI, aj keď už nie zo zákona - chlamýdie, infekcie vyvolané vírusom herpes simplex, kvasinkové infekcie či hepatitídu B. V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami sme na tom v tomto smere veľmi zodpovední, nakoľko to v iných krajinách nebýva bežným zvykom. Národné centrum zdravotníckych informácií vo svojej každoročnej správe (posledná zverejnená bilancuje rok 2015) vyhodnocuje výskyt STI na území Slovenskej republiky za predchádzajúci rok. V tomto článku si povieme niečo viac o  najčastejšie sa vyskytujúcich pohlavných chorobách na našom území - syfilise, kvapavke, chlamýdiách. Pridáme aj údaje o ich výskyte na Slovensku. 

Syfilis

Treponema pallidum v elektrónovom mikroskope

Pohlavné choroby sa nevyhýbajú ani Slovákom. Čím sme ohrození najviac?
Zdroj: wikiskripta.eu

Predstavuje chronické infekčné ochorenie prenášané takmer výhradne pohlavným stykom, výnimočne je možný prenos cez placentu alebo krvnou transfúziou. Najčastejšie postihuje sliznicu genitálu, konečníka a ústnej dutiny. Vyvolávateľom infekcie je baktéria Treponema pallidum. Inkubačná doma je v priemere 3 týždne. Prvým príznakom býva vytvorenie tzv. tvrdého vredu, ktorý je nebolestivý a po niekoľkých týždňoch sám odznieva. Po približne piatich týždňoch od vzniku vredu dochádza k zväčšeniu lymfatických uzlín v mieste infekcie a k pozitivite laboratórnych testov. V prípade neliečenia infekcie sa od desiateho týždňa rozvíja pokročilé štádium choroby sprevádzané zvýšenou teplotou, únavou, prejavmi na koži a na slizniciach a postihnutím ďalších vnútorných orgánov. Po 5 - 30 rokoch dochádza k postihnutiu prevažne jedného orgánu, najčastejšie aorty. Syfilis sa taktiež prenáša z matky na plod, u ktorého môže vyvolať nezriedka veľmi vážne následky. Vo všeobecnosti platí, že čím v skoršom štádiu tehotenstva sa matka nakazí, tým je to horšie pre plod. Ochorenie sa lieči antibiotikami. 

Najvyšší výskyt syfilisu bol naposledy zaznamenaný v Bratislavskom kraji, najnižší v Prešovskom kraji. Z celkového počtu chorých (299) išlo v prevažnej väčšine o mužov (213). Najčastejšie nakazenými boli slobodní a nezamestnaní ľudia vo veku 35-44 rokov.

Kvapavka

zápal očných spojiviek vyvolaný kvapavkou

Pohlavné choroby sa nevyhýbajú ani Slovákom. Čím sme ohrození najviac?
Zdroj: wikiskripta.eu

Predstavuje akútny hnisavý zápal primárne močopohlavného ústrojenstva, no môže zasiahnuť aj oblasť očných spojiviek či konečníka a vo výnimočných prípadoch zasiahnuť srdce a pohybové ústrojenstvo. Kvapavka je vo svete suverénne najčastejšie sa vyskytujúcou pohlavnou chorobou. Vyvoláva ju baktéria Neisseria gonorrhoae, vysoko citlivá na kyslík, svetlo a chlad. Najčastejšie sa prenáša pohlavným stykom, u novorodencov môže jej prenosom z matky pri pôrode vzniknúť zápal spojiviek. Inkubačná doba ochorenia je zvyčajne 2-7 dní.  

U muža sa kvapavka podľa oblasti infekcie prejaví pálením a rezaním pri močení sprevádzanými hlienovitým až hnisavým výtokom. Niekedy sa môže objaviť tzv. "ranná kvapka" - nepatrný výtok alebo vo vážnejších prípadoch krvavý moč. Neliečené ochorenie môže viesť až k neplodnosti. U žien sú príznaky prakticky totožné, no miernejšie. Kvapavka sa lieči podaním antibiotík, u každého novorodenca sa preventívne podávajú ihneď po pôrode kvapky do očí. Najvyšší výskyt kvapavky bol naposledy zaznamenaný v Bratislavskom kraji, najnižší v Banskobystrickom kraji. Z celkového počtu chorých (344) išlo v prevažnej väčšine o mužov (259). Najčastejšie nakazenými boli slobodní a nezamestnaní ľudia vo veku 25-34 rokov.

Chlamýdie

Chlamýdie v elektrónovom mikroskope

Pohlavné choroby sa nevyhýbajú ani Slovákom. Čím sme ohrození najviac?
Zdroj: wikiskripta.eu

Chlamydia trachomatis je baktéria s dvojfázovým životným cyklom (v bunke a mimo bunky). Postihuje mužov aj ženy, avšak u mužov vyvoláva viditeľnejšie a silnejšie prejavy. Obe pohlavia sa líšia aj spektrom zdravotných problémov súvisiacich s touto infekciou. Pre mužov sú charakteristické zápaly močovej trubice, konečníka, prostaty, nadsemenníkov, kĺbov, očných spojiviek a tzv. Reiterov syndróm (systémové ochorenie mladých ľudí charakteristické zápalom močovej trubice, kĺbov a spojiviek). Približne polovica nakazených pánov je bez vyjadrených príznakov, zvyšok má problémy s močením a hnisavý výtok. Najzávažnejšie je postihnutie nadsemenníkov, ktoré pri zlej liečbe môže vyústiť podobne ako kvapavka v neplodnosť. 

U žien býva infekcia chlamýdiami až v 80 percentách prípadov bezpríznaková, inak sa prejavuje zápalom krčka maternice, sliznice maternice, vajcovodov, panvy, močovej trubice, kĺbov či očných spojiviek. Rovnako ako u mužov sa môže vyskytnúť Reiterov syndróm. Infekcia sa prejavuje hnisavým výtokom, v závažnejších prípadoch bolesťami v panvovej oblasti. Z obliga nie sú ani novorodenci, ktorí sa môžu nakaziť pri prechode pôrodnými cestami počas pôrodu a infekcia sa u nich prejaví najčastejšie v podobe zápalu spojiviek a zápalu pľúc. Liekmi voľby sú do tretice aj v tomto prípade antibiotiká. Na Slovensku bolo v roku 2015 zaznamenaných celkovo 1314 prípadov tohto ochorenia. 

Pohlavné choroby sa nevyhýbajú ani Slovákom. Čím sme ohrození najviac?
Zdroj: army.mil

Najúčinnejšou formou prevencie pred sexuálne prenosnými chorobami je pochopiteľne používanie kondómov a dlhodobý vzťah s jedným neinfikovaným partnerom. Lekári majú zo zákona povinnosť uskutočniť nasledovné preventívne úkony:

  • všetkým novorodencom po pôrode aplikovať do oka kvapky s obsahom kyseliny boritej (prevencia proti kvapavke, tzv. kredeizácia)
  • vykonať sérologické testy u všetkých novorodencov z pupočníkovej krvi a u pacientov hospitalizovaných na kožnom oddelení do 50 rokov vždy, nad 50 rokov pri prvej hospitalizácii v danom kalendárnom roku (prevencia proti syfilisu)
  • vykonať sérologické testy u darcov krvi, spermií a orgánov, u každého pacienta s STI a u tehotných žien v 3. - 4., resp. 7. - 8. mesiaci tehotenstva (prevencia proti AIDS)
Domov
Zdieľať
Diskusia