Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júna 2017, 11:22
Čas čítania 0:00
Martin M.

Čo je to vôbec hnev a akých 5 zaujímavostí si o ňom zrejme ešte nevedel?

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Hnev nemusí byť vždy len na škodu.

Na svete snáď neexistuje človek, ktorý by sa nikdy nestretol s emóciou zvanou hnev. Aj ten najpokojnejší šaolínsky mních, ktorý trávi dlhé hodiny až dni meditovaním, sa nenarodil ako mierumilovný a pokojný človek. Hnev je totiž prirodzenou emóciou každej ľudskej bytosti, rozdiel je len v tom, že niektorí ho dokážu ovládať viac než temperamentnejší jedinci. Pokiaľ sa však človek dostane do nebezpečia, jeho myseľ a telo zareaguje dvoma spôsobmi - útek alebo útok. Keď si tieto dva spôsoby prežitia pridelíme k emóciám, dostaneme buď strach alebo hnev. 

Hnev však nemusí vzniknúť len pri situáciách ohrozujúcich našu vlastnú existenciu. Nakoľko sme emocionálne bytosti, môžu nás rozrušiť názory, s ktorými nesúhlasíme, ľudia, ktorých nemáme radi a podobne. V niektorých situáciach síce môže ísť o prehnané reakcie a zrejme nikto nemá v obľube príliš temperamentných ľudí, ktorých doslova nahnevá akákoľvek neškodná poznámka či pohľad. Na druhú stranu môže byť hnev prospešný, najmä v prípade, že zo seba potrebujeme dostať negatívne emócie alebo sa k niečomu namotivovať. Dosť bolo omáčok, tieto informácie už zrejme poznáš, no poďme sa pozrieť na 5 zaujímavých faktov o hneve, ktoré si možno nevedel.

Čo je to vôbec hnev a akých 5 zaujímavostí si o ňom zrejme ešte nevedel?
Zdroj: praiseworldradio

1. Červená farba a hnev? Áno, emócie a farby majú spojitosť

Podľa štúdie z roku 2013, ktorá skúmala emócie, sa červená farba skutočne podieľa na tom, ako vnímame hnev v určitých situáciách. V štúdii sa ukázalo, že dobrovoľníci oveľa častejšie vnímali hnev na tvárach ľudí, za ktorými sa nachádzalo červené pozadie. Zaujímavé je, že pri iných negatívnych emóciách, ako je strach, sa efekt červenej farby nijak neprejavil, respektíve nebol zistený. 

2. Hnev ovplyvňuje prijímanie politických informácií

Štúdia z roku 2012, publikovaná v Journal of Politics (Ryan, 2012), venujúca sa politickým správam na Facebooku, odhalila, že ľudia oveľa viac klikali na politické reklamy zacielené práve na vyvolanie hnevu. V porovnaní s inými správami, viac-menej neutrálneho charakteru, môžeme povedať, že ľudia doslova vyhľadávajú veci, ktoré v nich môžu vyvolať hnev, aspoň čo sa politických správ týka.

3. Bojovať proti hnevu možno len s humorom

Čo je to vôbec hnev a akých 5 zaujímavostí si o ňom zrejme ešte nevedel?
Zdroj: pixabay

Nejde síce o jediný spôsob boja proti hnevu, no pokiaľ si myslíš, že proti nahnevanému človeku je najlepšie vytasiť rovnakú zbraň, veci iba zhoršíš. A čo sa humoru týka, upozorňujem, že sarkazmus či posmešky taktiež nie sú zrovna ideálny spôsob, ako utíšiť nahnevaného človeka, teda iba za predpokladu, že nie sú namierené proti nemu. Humor sa však ukázal byť najlepšou zbraňou proti hnevu, pretože drvivá väčšina ľudí jednoducho humor obľubuje a zároveň dokáže zmierniť stres a upokojiť myseľ.

4. Nahnevaní ľudia vidia zbrane aj tam, kde nie sú

Čo je to vôbec hnev a akých 5 zaujímavostí si o ňom zrejme ešte nevedel?
Zdroj: Thought Catalog

V roku 2010 prebehla štúdia zameraná na náladu a jej vplyv na identifikáciu zbraní. Nahnevaní dobrovoľníci si oveľa častejšie zamenili tvar zbrane s neškodným a neutrálnym objektom. Výskumníci vyvolali rôzne emócie a nálady a požadovali od dobrovoľníkov rýchlu odpoveď na otázku, či je objekt zbraň alebo nie. Výsledkom bolo, že dobrovoľníci, u ktorých bol vyvolaný hnev, vnímali takéto objekty a ľudí s rôznymi predmetmi na obrázkoch chybne a považovali ich za ozbrojených.

5. Hnev iných nás dokáže učiniť produktivnejšími a kreativnejšími

No a na záver tu máme štúdiu z roku 2010, podľa ktorej nám dokáže hnev iných osôb (napr. kolegov v práci) dodať potrebnú motiváciu k práci a zároveň zvýšiť našu kreativitu, respektíve inšpirovať nás ku kreativnejším riešeniam problémov. Hnev iných ľudí sa dokáže preniesť aj na teba a vďaka tomu nakopneš svoju produktivitu, no výskumníci zistili, že nie každý dokáže na hnev reagovať takýtmto spôsobom. Ide najmä o ambicióznejších a motivovanejších ľudí, ktorí dokážu hnev využiť ku zvýšenej produktivite a kreativite.

Domov
Zdieľať
Diskusia