Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2017, 18:23
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Kde nájdeš kúsok Francúzska na tanieri? Bistro Terrine má pre teba pripravené znamenité špeciality

GASTRO FRANCÚZSKO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Dnes nájdeš vo Francúzsku bistro na každom rohu, ale napriek ich rôznym inkarnáciám ich filozofia zostáva rovnaká

Vo svete je známa svojou originalitou. Francúzska kuchyňa je doslova umením na tanieri. Gastro v Bratislave ňou nie je  presýtené, možno aj preto, lebo pripraviť kvalitný francúzsky pokrm nie je bežná vec.

Len dva týždne otvorená prevádzka Bistro Terrine s nenápadným vchodom na Šafárikovom námestí ti na svojom jedálnom lístku ponúka jedlá z prvotriednych surovín, ktoré sú typické pre francúzsku kuchyňu.

Kde nájdeš kúsok Francúzska na tanieri? Bistro Terrine má pre teba pripravené znamenité špeciality
Zdroj: Bistro Terrine

„Bistro je miesto, kde sa každý človek môže tešiť z drobných radostí života. Z dobrého jedla a pitia pri viac či menej vášnivých debatách s priateľmi, o živote, vesmíre a všetkom ostatnom. Na túto tradíciu nadväzujeme“.

Adam Suchoň, majiteľ reštaurácie, tvrdí, že varenie sa stalo jeho koníčkom už pred viac ako desiatimi rokmi. Jedného dňa sa aj s manželkou rozhodli, že si otvoria niečo vlastné a budú sa tomu s vášňou naplno venovať. „Kedysi nebola kuchárčina tak atraktívna, ako je dnes. Pamätám si, keď prišla na Slovensko show Jamieho Oliviera a zrazu bolo varenie zaujímavé, dokonca sexy.“ Za zmienku určite stojí, že majitelia vymenili IT sektor, v ktorom pracovali za gastro, ktoré ich bavilo a odvážne sa pustili do realizácie svojho sna.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Priestor má príjemnú komornú atmosféru, interiér je ladený do teplých zemitých farieb a v pozadí hrá jemná hudba. Na stole je pripravené jednoduché menu, z ktorého ti starostlivá obsluha odporučí špeciality, na ktoré sú v Bistre právom hrdí.

Tri predjedlá v podobe Perfé z kuracích pečienok a klasická Terina buď z bravčového kolena alebo vegetariánska verzia zo sezónnej zeleninky. Všetko si v kuchyni pripravujú sami a dávajú si záležať na tom,  aby pohľad na tanier bol neodolateľný rovnako ako samotný pokrm. Bohaté Parfé, na ktorého prípravu okrem pečienok používajú portské víno, koňak, maslo a čerstvé bylinky podávajú s horúcim chutným pečivom z YEME, ktoré ti žalúdok prichystá na ďalší znamenitý chod.

Špecialitou hlavného menu je bravčová kotleta so sezónnou zeleninou. Pečená na panvici a preliata pravým domácim demi glaceom. Bezmäsitou alternatívou sú typicky francúzske Gnocchi, ktoré sa chuťou približujú zemiakovým kroketám, ale sú lahodnejšie. Dochutené sú syrmi Gruyere a Comté, dijonskou horčicou, zmesou byliniek a podávané buď s čerstvým hráškom, alebo zapečené v syrovej omáčke. Ak máš rád klasiku, ale predsa niečím ozvláštnenú, restované kuracie pečienky na hrozne s bohatou koňakovou omáčkou podávané so zemiakovou kašou ťa nemôžu sklamať.

Nakoľko je Terrine veľmi mladá prevádzka, neustále dolaďujú detaily a pre svojich návštevníkov pripravujú novinky.

Znamenité raňajky, ktoré vraj nenájdeš nikde inde v meste, budú v ponuke čo najskôr. Dovtedy si ráno u nich môžeš objednať Croque Madame, syrové sendviče s dvoma druhmi syru, pravou šunkou a volským okom navrchu. Ak by si prišiel len na kávu a zákusok, určite ťa prekvapí jedinečný kávový porcelánový servis, ktorý zohnali špeciálne pre kávičkárov. Ak si z detstva pamätáš na vtáčie mlieko, tak v Terrine ti pripravia jemné vyšľahané bielka uvarené na pare, preliate karamelom a podávané s vanilkovým krémom z Madagaskaru. Ku každému dobrému jedlu nesmie na stole chýbať aspoň deci kvalitného vína.

„Bistrá servírovali Francúzom dlhú dobu poctivé domáce jedlo s hojným množstvom vína. Bistrá sú väčšinou pomerne malé a cenovo dostupné. Dnes nájdete vo Francúzsku bistro na každom rohu, ale napriek ich rôznym inkarnáciám ich filozofia zostáva rovnaká.“

Okrem bohatých raňajok Bistro Terrine pripravuje donášku piknikových košíkov, ktoré si budeš od nich môcť objednať aj do prírody. Denný špeciál, ktorý je najnovšou novinkou Bistra, si môžeš vychutnať už dnes a narozdiel od klasického "menučka" si ho môžeš dopriať celý deň až do uzávierky.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Ak ťa už omrzela rýchla street foodová kuchyňa, príď spomaliť a vychutnať si kúsok Francúzska na tanieri s dobrým vínom do Bistra, ktoré priam dýcha touto atmosférou. Snažíme sa prezentovať aj tak, že v bistre sa oplatí stráviť čas. Nie je to len miesto, kde sa chodí najesť a potom si dopriať pivo do pivárne alebo víno do vinárne. Je to miesto, kde sa dá užiť si celý večer.“ Preto má Terrine pre teba pripravený výber pív od malých slovenských pivárov a vín od lokálnych overených vinárov, ktorých ponuku chcú neustále rozširovať.

Viac informácií sa dozvieš na ich Facebooku, Instagrame alebo web stránke.

Domov
Zdieľať
Diskusia