Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2017, 15:52
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Čierne oblečenie nás vraj robí chudšími. Čo je na tom naozaj pravdy?

MÓDA
Uložiť Uložené

Nosíš rád čierne kúsky? Áno, má to svoje výhody, no ani čierna nedokáže zázraky.

Čierna farba patrí medzi najzákladnejšie farby v módnom priemysle a jednoznačne aj medzi tie najobľúbenejšie. Nesie so sebou silnú symboliku, najčastejšie sa spája so smrťou, temnotou, tajomstvom, smútkom, zlom, ale i s eleganciou. História čiernej a ako sa so storočiami menilo jej postavenie, je téma na samostatný článok, v tomto konkrétnom sa chceme venovať trošku inej veci, a to jednému špecifickému tvrdeniu. Určite si už počul, že keď si oblečieš niečo čierne, budeš vyzerať chudšie. Zamyslel si sa však, prečo to ľudia hovoria a či je to pravda? Pravdepodobne nie, tak si to poďme skúsiť trochu rozobrať. 

Čierne oblečenie nás vraj robí chudšími. Čo je na tom naozaj pravdy?
Zdroj: Lionsgate

Keď človek pozoruje nejaký objekt svetlej farby, pri spracovaní obrazu dopadnutého na sietnicu oka dokáže mozog za normálnych okolností rozoznať akékoľvek hrbole či nepravidelnosti na povrchu príslušného objektu. To je spôsobené najmä tým, že svetlé farby dobre odrážajú svetlo, a tak nám umožňujú detekovať kontúry. Pri tmavých farbách, a teda hlavne čiernej, je to trochu problematickejšie. Keďže čierna odráža len minimum svetla, väčšinu pohltí (najtmavší umelý materiál na svete Vantablack pohltí 99,965 % viditeľného svetla, fyzikálna definícia čiernej hovorí o úplnej absorpcii), nie sme schopní efektívne vidieť všetky rysy postavy. Čierna tak dokáže trochu opticky zamaskovať veľkosť brucha, pŕs, no i iných časti tela za predpokladu, že nie je naše oblečenie príliš úzke. Najlepšie funguje spomenutý jav v tlmenom svetle, no, pochopiteľne, ani čierna nedokáže zázraky a nezakryje 50 kilogramovú nadváhu. 

Pravdou je aj to, že v tlmenom svetle sa stráca kontrast medzi čiernymi vecami a okolím, a tak je ťažšie identifikovať siluetu človeka a rozpoznať proporcie jeho postavy. Preto nemajú v televízii radi, keď si hosť do tmavého štúdia oblečie niečo čierne. Ľudia, pozerajúci danú show, ho totiž nemusia dobre vidieť. 

Ďalšou podstatnou informáciou, ktorú treba určite spomenúť, je fakt, že človek prirodzene vníma tmavé objekty na svetlom pozadí ako trochu menšie v porovnaní so svetlými objektmi na tmavom pozadí. Donedávna sme tento fenomén nevedeli vysvetliť, avšak neurovedci zo State University of New York College of Optometry prišli na kĺb tomuto javu, ktorý pozoroval už Galileo Galilei.

Všetko je to o ľudskom mozgu a o fotoreceptoroch v oku. Zatiaľ čo tmavý podnet vyvolal hodnovernú odozvu, svetlý vyvolal prehnanú. Vyskúšať si to môžeš aj sám, a to na tomto obrázku. Môžeme teda tvrdiť, že tmavé predmety na svetlom pozadí, a teda i oblečenie, sa javia menšie než svetlé predmety na tmavom pozadí, hoci podľa uvedenej štúdie je správnejšia skôr formulácia, že svetlé predmety sa javia väčšie, než naozaj sú. Tak či onak, ak budeš mať oblečené niečo čierne a budeš stáť napríklad pred bielou stenou, okolie ťa bude vnímať ako mierne "chudšieho" v porovnaní s tým, keby si oné farby vymenil. 


Predostreté argumenty hovoria v prospech tvrdenia, že čierne oblečenie nás skutočne robí trochu chudšími, čo funguje ešte lepšie v slabom svetle. V porovnaní so svetlými farbami má v tomto ohľade čierna taktiež navrch. Okrem zoštíhľujúcich vlastností čiernej farby však netreba zabúdať ani na iné dôvody, prečo ju ľudia nosia tak radi. Na mysli máme hlavne jej symboliku a asociácie, ktoré v ostatných vyvoláva. Rozhodne ale netreba závery zaháňať do extrémov a tvrdiť či spoliehať sa na to, že čierne kúsky opticky zamaskujú obezitu. Radšej treba navštíviť Fitcult a kúpiť si permanentku do fitka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia