Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2017 o 14:10
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Prvé elektrické a autonómne jazdiace auto od Škody sa začína rysovať. Vision E predznamenáva Kodiaq kupé

TECH ŠKODA
Uložiť Uložené

Škoda nám najnovšie poodhalila najnovší koncept z radu Vision.

Pred pár dňami sme vás informovali o tom, že sa Škoda chystá na autosalóne v Šanghaji onedlho predstaviť koncept Vision E. V uplynulých hodinách nás česká automobilka zásobuje ďalšími informáciami a zábermi, takže si poďme zrekapitulovať, čo vlastne po novom vieme. V prvom rade je už viac než jasné, že najnovšia štúdia svojimi tvarmi a rozmermi (4 645 x 1 917 x 1 550 milimetrov) naznačuje budúcu podobu Kodiaqu Coupé. Tento názov je zatiaľ síce len pracovný, no nie je žiadnym tajomstvom, že škodovka v dohľadnej dobre chystá Kodiaq v športovo-štýlovej karosérii. Ako ukazujú nové "fotografie", rozhodne sa máme na čo tešiť. Iste, to, na čo sa pozeráte, je stále len v rovine konceptu, jeho základne tvary, hrany a silueta strechy sú ale do väčšinovej miery pravdepodobne zhodné so sériovou podobou. Ostatne, predošlé koncepty pod názvami Vision a od nich odvodené sériovky sú toho dôkazom. Pripraviť sa tak môžeme na atraktívne tvary, nehovoriac o koncepcii karosérie, ktorá je v šúčasnosti jednoducho trendy.

Odporúčané
Nové auto ťa môže vyjsť lacnejšie, než si myslíš. Stačí ti len 200 eur mesačne Nové auto ťa môže vyjsť lacnejšie, než si myslíš. Stačí ti len 200 eur mesačne 17. mája 2024 o 12:00

Okrem samotného dizajnu sa pozornosť upriamuje na technológie. Ako naznačuje už názov, Vision E je dôležitý míľnik  pre značku Škoda, keďže pod jeho plechmi sa nachádza čisto elektrické pohonné ústrojenstvo. O pohon sa totiž stará až dvojica elektromotorov, ktoré poháňajú obe nápravy. To, aké veľké a ako dlho sa prítomné lítium-ionové akumulátory dobíjajú je na teraz otázne, vieme však to, že sústava disponuje výkonom 225 kW / 306 koní, na jedno nabitie údajne absolvuje až 500 kilometrov, pričom maximálna rýchlosť tohto počinu je 180 km/h. Kedy túto technológiu uvidíme v sériovom aute, nie je úplne známe, Škoda však tvrdí, že "už" v roku 2019 by mal prísť plug-in hybridný Superb, a len rok na to by sa mal ukázať aj prvý produkčný elektromobil. A vraj nebude zďaleka jediný. Kodiaq kupé ako taký však príde skôr, vybavený by mal byť pritom aj akýmsi autonómnym riadením. Vision E sa pýši "autopilotom" na úrovni SAE 3, dokáže teda plne automatický pohyb v kolónach, adaptívne držanie v pruhoch na diaľnici či vyhýbanie sa prekážkam. Za všetkým stoja viaceré radary a kamery, ktoré monitorujú okolie.

Domov
Zdieľať
Diskusia