Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2017, 11:52
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami

TECH
Uložiť Uložené

Doručenie objednávky do 30 minút alebo Battlefield 1 stiahnutý za 3 minúty? Aj toho sa možno raz dožijeme.

Predstavte si, že by bola diaľnica z Bratislavy do Košíc dávno splneným snom a naša krajina by bola lídrom v technologickom svete, ponúkajúc tie najlepšie a najdrahšie technológie pre väčšinu obyvateľstva. Dobre, pravdepodobne ste sa hrdelne zasmiali a spadli zo stoličky či postele, každopádne, pozrime sa čisto teoreticky na niekoľko vymožeností, ktoré by nám výrazne uľahčili alebo spríjemnili život na Slovensku. Predstavme si teda futuristickú, až takmer rozprávkovú budúcnosť. Čo všetko by bolo možné?

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút
Fakt, že Japonsko disponuje najrýchlejšími vlakmi na svete, je nám dobre známy, avšak vedeli ste, že takzvaný Maglev premávajúci na dennej báze v Šanghaji, bol uvedený do prevádzky už v roku 2004? Miesto klasických koľajníc využíva silné permanentné magnety uložene v trati, inak povedané magneticky levituje 10 centimetrov nad podlahou. Iba v októbri sa mu podarilo pokoriť svetový rýchlostný rekord, kedy dosiahol závratnú rýchlosť 603 kilometrov za hodinu a počas necelých 11 sekúnd prešiel vzdialenosť 1,8 kilometra. Momentálna komerčná prevádzková rýchlosť je však “iba” 431 kilometrov za hodinu a celkové náklady na prvú otvorenú trať s dĺžkou 30,5 kilometra sa vyšplhali na 1,25 miliardy eur. Pokiaľ však nezvažujeme závratnú cenu tejto technológie, zistíme, že pri spomenutej rýchlosti a dĺžke trati medzi Bratislavou a Košicami 445 kilometrov by mu spolu so zdĺhavým rozbehom a brzdením zabrala jedna cesta približne 65 minút. Nechceme si však ani len predstaviť náklady na cestovné odhliadnuc od samotnej výstavby.

Druhým spôsobom futuristickej dopravy, ktorý je zatiaľ ešte len v plienkach, sa stal Hyperloop One, založený na podobnom princípe magnetickej levitácie, avšak na rozdiel od vlakov sa vozidlo bude pohybovať v hermeticky uzavretej trubici so zníženým tlakom a prúdením vzduchu. Trubica zabezpečí hladký priebeh bez turbulencií aj pri vyšších rýchlostiach, ktoré sú predbežne kalkulované na maximálnu rýchlosť 1126 až 1200 kilometrov za hodinu. Prvá trubica s dĺžkou 3 kilometre vybudovaná v Las Vegas sa začne používať na testovacie účely už čoskoro. Taktiež je predbežne naplánovaná výstavba komerčného spojenia medzi Bratislavou a Viedňou, pričom by ste sa Hyperloopom mali prepraviť z jedného miesta na druhé len za 8 minút. Žeby sa stalo sci-fi skutočnosťou? Kedy sa futuristického cestovania dočkáme a za akú cenu, je zatiaľ hudba budúcnosti.

Dychberúce internetové pripojenie
Máme veľké šťastie, že ako relatívne technologicky nevyspelá krajina sa môžeme hrdiť dostatočne rýchlym optickým internetom, pričom sme sa v rebríčku najrýchlejšieho pripojenia dostali na 21. miesto s priemernou rýchlosťou 11,2 Mbps, zatiaľ čo 1. miesto získala Južná Kórea s ich 20,5 Mbps, čo v zásade nie je až taký veľký skok. Momentálne sa maximálny dostupný ponúkaný balíček na Slovensku pohybuje na úrovni 300 Mbps, avšak predstavte si, ako rýchlo by ste stiahli Battlefield 1 či GTA V s tarifom ponúkaným v Japonsku alebo niektorých amerických veľkomestách. Americký provider Comcast sa rozhodol zacieliť na najvyššiu vrstvu a za závratných 283 eur mesačne obdržíte internet s rýchlosťou 2Gbps, teda viac než šesťnásobok slovenského maxima. Paradoxne, totožnú rýchlosť ponúka japonský Nuro, pričom by vás mesačne vyšiel na smiešnych 38 €. Upload je len o polovicu menší.

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: www.viewqwest.com

Vedľajším sektorom, kde sa určite môžeme zlepšiť, hoci sa opäť aj napriek prvotnému dojmu nachádzame na dostatočne dobrej úrovni, je objem dátových balíčkov u mobilných operátorov, respektíve pomerová cena za 1GB dát. Môže sa vám zdať nemiestne platiť toľko a toľko za niekoľko gigabajtov, vedzte však, že napríklad americkí operátori si za rovnaký obnos dát účtuju neporovnateľne vyššie ceny. Naopak, len susedné Rakúsko je v tomto smere podstatne zhovievavejšie a pre najnáročnejších užívateľov platiacich za paušál pokojne i 50 € je pripravených okolo 30 až 50GB mobilných dát, čo je podľa nášho názoru ideálny objem.

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: wikipedia.org

Doručovanie balíkov

Po prečítaní podnadpisu môžete s nami na malú chvíľu nesúhlasiť, totiž staré známe kuriérske služby ako DHL či UPS ponúkajú aj u nás dostatočne kvalitné a rýchle služby. Nemáme proti tomu žiadne výhrady, no v rámci zaujímavých inovácií nám nedá spomenúť Amazon a ich progresívnu službu s veľkým potenciálom - Prime Air. Dlho očakávaný spôsob dopravy, ktorý využíva miesto dopravných prostriedkov profesionálne drony s navigáciou a všetkým, čo k tomu patrí, bol vo fáze vývoja už od ohlásenia koncom roku 2013. A presne o tri roky neskôr, na konci decembra 2016, bola oficiálne doručená prvá objednávka. Prvou lokalitou, v ktorej si už čoskoro môžete objednať tovar a ten vám bude následne doručený maximálne do 30 minút, sa stal anglický Cambridge. Aj keď má Amazon za sebou iba dve objednávky, veríme, že už čoskoro sa jeho drony stanú populárnou doručovacou službou. A ktovie, možno si raz nemecký Amazon, ktorý má pod svojimi krídlami aj Slovensko, pripraví pár dronov aj pre Bratislavu a ďalšie veľké slovenské mestá. 

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: www.amazon.com

Aplikácie v smartfónoch

Keď si porovnáme možnosti využitia smartfónu doma a v zahraničí, ľahko zistíme, že aj napriek bohatej škále hier, appiek pre sociálne siete, konečne dostupného Netflixu či Uberu ešte stále zaostávame za technologicky vyspelejšími krajinami. Na jednu stranu sa nemusíme toľko viazať na smartfóny, ktoré treba každú chvíľu nabíjať, na druhú by nám táto súčasť každodenného života pomohla uľahčiť si niekoľko pravidelných činností. Jednou zo zaujímavých aplikácií je služba platenia a vyhľadania parkovacích miest. Každé väčšie mesto disponuje platenými parkoviskami a neraz sa stáva problémom, kde a za koľko zaparkovať. Miesto nekonečného blúdenia ulicami by ste si tak bezproblémov vyhľadali, ktoré parkovisko má aktuálne voľné miesto, prípadne by ste si prostredníctvom internetového bakingu zaplatili i poplatky spojené so státím vozidla. V zahraničí žiadna novinka, u nás existuje zatiaľ len pár kandidátov uľahčujúcich platbu parkovacích SMS lístkov.

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: Google Play

Čo sa týka mestskej hromadnej dopravy, vynikajúcou inováciou je projekt CityVerve v Manchestri zdokonaľujúci okrem iného dopravu autobusovými spojmi. Miesto klasického časového harmonogramu a konštantných trás vsadili na premenlivú dobu autobusových liniek a ich plánovaných stanovíšť. Každá zastávka, respektíve počet čakajúcich cestujúcich bude viditeľný v šoférovom smartfóne a záleží len na vzájomnej komunikácii vodičov a ich uvážení ako najoptimálnejšie a najefektívnejšie prepraviť cestujúcich z bodu A do bodu B. 

Ďalším skvelým námetom je skupina aplikácií poskytujúcich dôkladné a hlavne pravidelne aktuálne informácie o mestách z hľadiska organizovaných udalostí, okamžitého počasia, prepravných služieb či samotných možností zábavy alebo odporúčaných miest pre turistov. Kreativite sa medze nekladú a veríme, že by si aj v menších mestách našli pravidelných používateľov. Nechceme tým povedať, že v App Store či Google Play-i žiadne nenájdete, iba  zdôrazňujeme, že za svetovou úrovňou ďaleko zaostávame.

Prierez niekoľkými aplikáciami súvisiacimi s New Yorkom ako hľadanie taxíka v reálnom čase, trasy pre cyklistov, aplikácia pre memoriál padnutých dvojičiek či aktuálne udalosti v meste.

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: App Store

Zber odpadu

Je smutnou správou, že z hľadiska separovania odpadu sa Slovensko nachádza na samotnou chvoste rebríčku s biednymi 10 %. Dokonca i susední Česi sú pred nami o viac než trojnásobok (35 %), pričom prvenstvo obsadilo vyspelé Nemecko a ich 64 %. Prirátajte si k tomu fakt, že do roku 2020 musíme ako krajina Európskej únie dosiahnuť s istotou nemožnú hranicu 50% a je vám jasné, na akej úrovni sa v súčasnosti nachádzame. O celkovom sumáre separovania a kompostovania odpadu si však povieme niekedy inokedy, teraz sa skôr pozrime na technické, prevažne futuristické vychytávky.

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: www.eea.europa.eu

Takzvané odpadové rúry alebo tiež automatizovaný vákuový systém zberu smetí funguje na princípe sieti pneumatického odpadového potrubia zakončeného odsávačom v podobe klasického drobného smetiaku. Po vhodení odpadkov poputujú priamo do skladu, ktorý sa po naplnení rýchlo a jednoducho vyprázdni. Potrubie je rozčlenené a prispôsobené ako všeobecnému odpadu, tak i recyklácií a kompostu. Metóda uľahčujúca celkový proces spracovania je dostupná aj v niektorých častiach európskych veľkomiest, spomenieme Helsinki a Bergen, ktorý zabezpečil 3000 domácností ešte len v roku 2015. Špeciálnym a takpovediac luxusným updatom je zavedenie vákuového potrubia od spoločnosti Envac, ktorá okrem klasických smetných nádob vystavených na ulici ponúka inštaláciu trubicovo-odsávaného odpadu v kuchyniach, na letiskách či v nemocniciach.  

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: us.tomonews.com

Menej sci-fi a viac reálnym cieľom už aj na Slovensku sú šachtové kontajnery. Iba minulý mesiac boli sprevádzkované ďalšie dve miesta (Liptovský Mikuláš a Moldava nad Bodvou), ktoré na rozdiel od klasických smetiakov využívajú železobetónovú šachtu s kontajnerom, ktorý dokáže poňať až 6-krát viac odpadu, pričom jeho vyprázdňovanie vychádza na jedenkrát za tri týždne. Podzemné kontajnery MEVA sú aj napriek vyššej obstarávacej cene úspornejšie z hľadiska celkových prevádzkových nákladov. Problémom bude, že si zrejme budú vyžadovať im prispôsobené smetiarske auto. Alternatívou k nim sú kontajnery MOLOK, aké nájdete napríklad v Nitre.

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: www.nitralive.sk

Elektrické autá za dostupné ceny

Ako by sme len mohli zabudnúť na najčastejšie opakovanému tému v spojení s technologickou budúcnosťou. Elektrické autá sú medzi nami už nejaký ten rok, avšak ako iste viete cena týchto vozidiel, a týmto apelujeme na Teslu, sa pohybuje na úrovni, ktorá je nezlúčiteľná s priemernými, ale aj nadpriemernými slovenskými platmi. Na jednej strane chápeme, že komplikovaný vývoj spolu s marketingom a nákladmi na výrobu niečo stojí, na druhú stranu tu však máme čínsky trh s automobilmi, ktorý tento rok zažije obrovský boom elektrických vozidiel. Iba v novembri bolo ohlásených 5 nových, výhradne elektrických "tátošov" od klasického mestského drobného autíčka, cez sedan, SUV až po elektrickú dodávku!

Dongfeng S50 EV videný na záberoch vyššie sa vám síce môže zadnou časťou karosérie podobať na niektoré bavoráky, no súdenie čínskych výrobcov a ich zaľúby v kradnutí prepožičiavaní dizajnových prvkov si necháme na inokedy. Výkon motora je 120 koní (280 nm) a maximálna rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. S celkovým dojazdom 250 kilometrov síce nedokáže konkurovať americkej Tesle, no vašu priazeň si získa obstarávacou cenou, v prepočte 16 438 €. Dostupnosť v Číne už začiatkom roka, v Európe ho žiaľ nečakajte. Ďalším, kompaktnejším zástupcom, ktorého môžeme označiť za drobné mestské autíčko a jeden z najobľúbenejších dostupných modelov v Ázii, je Changan BenBen EV. S iba 75 koňmi dosiahne maximálku 125 km/h a na jedno nabitie vydrží až 200 kilometrov, čo je na tak malé rozmery úctyhodné číslo. Nechýbajú parkovacie senzory, cúvacia kamera, panoramatická strecha, internetové pripojenie, vyhrievané spätné sklá a rozmerný centrálny displej. Prekvapivá je však jeho cena, smiešnych 8 143 €! Výstavu, drag race, európske bezpečnostné normy ani maximálnu rýchlosť na diaľnici s ním nepokoríte, no odmenou vám bude plná peňaženka a jazda takmer zadarmo.

Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: www.mobile-solar.eu
Z Bratislavy do Košíc za 65 minút? Elektrické auto za 8000 €? Takto by vyzeral život na Slovensku so zahraničnými technológiami
Zdroj: www.mobile-solar.eu
Anketa:
Ktoré technológie vás zaujali najviac?
Rýchle cestovanie
Rýchlejší internet s väčšími dátami
Doručovanie balíkov dronmi
Pestrejšia využiteľnosť smartfónov
Efektívnejší zber odpadu
Dostupné elektrické autá
Rýchle cestovanie
47 %
391 Hlasov
Rýchlejší internet s väčšími dátami
12 %
97 Hlasov
Doručovanie balíkov dronmi
4 %
36 Hlasov
Pestrejšia využiteľnosť smartfónov
3 %
21 Hlasov
Efektívnejší zber odpadu
15 %
123 Hlasov
Dostupné elektrické autá
20 %
167 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia