Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2017, 16:04
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Audi spája sily so spoločnosťou NVIDIA. Do roku 2020 chcú priniesť plne autonómne vozidlá s umelou inteligenciou

TECH AUDI
Uložiť Uložené

Automobilový priemysel sa mení.

Pravidlo, ktoré hovorilo, že autá nepatria do oblasti spotrebiteľských technológií nebude už čoskoro aktuálne. Keď sa do ich útrob dostanú elektromotory a kokpit ovládne virtuálny asistent s kapacitami takzvaného "hlbokého učenia", tak z nich nakoniec zostanú osobné počítače na štyroch kolesách, čo je zároveň i cieľom netradičnej, no nevyhnutnej spolupráce medzi dvomi gigantmi - Audi a NVIDIA. Tá síce trvá jednu dekádu, zatiaľ sa však tejto oblasti vôbec netýkala. Obe spoločnosti totiž veľmi dobre vedia, že konkurencia každým jedným dňom zrýchľuje, preto majú v pláne do roku 2020 predstaviť spoločné dielo, ktoré zvládne jazdiť aj bez bezprostrednej prítomnosti živého šoféra. Áno, reč tu je o autonómii na úrovni 4, čo už je plnohodnotný autopilot, nie iba nejaký asistent.

Autonómna funkcionalita vyžaduje integráciu nevyhnutného hardvéru (kamery, radary atď.) na získavanie dát o okolí a softvér na ich spracovanie aj využitie pri riadení automobilu. A práve tú druhú oblasť zabezpečí NVIDIA, ktorú mnohí poznajú z herného priemyslu. Americký IT priekopník sa preslávil špičkovými grafickými kartami do viacerých typov elektroniky, pričom mu, samozrejme, nie sú cudzie ani iné oblasti spotrebiteľského trhu. Ako píše web TechCrunch, na momentálne prebiehajúcom podujatí CES 2017 jeho predstavitelia hovorili o sofistikovanom AI systéme na platforme Xavier, kde je okrem iného integrovaný i akýsi vedľajší autopilot slúžiaci na vypomáhanie pri základných úrovniach autonómneho riadenia. Automobilka Audi v Las Vegas navyše už tradične predviedla svoj aktuálny pokrok vo vývoji samojazdiacich vozidiel, a to prostredníctvom SUV modelu Q7 s umelou inteligenciou Audi AI. Najzaujímavejšie na tom celom ale je, že sa to automobil štvorkolesový počítač celé naučil len za pár dní a navyše úplne sám

Domov
Zdieľať
Diskusia