Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2016, 12:00
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Tesla vraj predvídala nehodu, ku ktorej napokon došlo. Aká je však realita?

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Prítomné radary vedia prediktívne monitorovať okolie aj pred vozidlom, za ktorým Tesla ide. Bol to ale aj tento prípad?

Tesla Motors naozaj často aktualizuje svoj softvér, z čoho sa koniec koncov tešia aj majitelia, ktorí už svoj elektromobil tejto značky majú doma. Samozrejme, nie každá aktualizácia je vhodná pre všetky typy už predaných vozidiel, veď predsa ide do veľkej miery aj o hardvérovú záležitosť. Naposledy nás Elon Musk informoval o tom, že systém Autopilot (ktorý je čoraz viac terčom kritiky kvôli zavádzajúcemu názvu) bol doplnený o ďalšiu fíčurku. Vďaka nej dokážú prítomné radary prediktívne monitorovať okolie aj pred vozidlom, za ktorým samotná Tesla ide, číže vedia vyhodnotiť potenciálne nebezpečenstvo ešte skôr, ako ho uvidí vodič. Dôkazom toho má byť aj priložené autentické video s Modelom X na holandskej diaľnici. Na zázname vidieť, ako pred Corsou brzdí SUV, čo si však vodič Oplu nevšimol dostatočne skoro a pri vyhýbacom manévri ho trafil. Prítomná Tesla však zvukovým signálom varovala posádku elektromobilu ešte skôr, ako k samotnému stretu došlo, čím by sa potvrdila v praxi funkcionalita onej technológie.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Z videa sa nepochybne v sklonku niekoľkých hodín stal veľký hit na internete so slovami, že Tesla doslova predvídala nehodu. Krátko po uverejnení videa sa ale objavilo viacero správ o tom, že opäť raz ide len o zbytočne veľký hype, ktorý túto značku odjakživa sprevádza. Viacero analytikov upriamuje totiž správne pozornosť na to, že aj napriek naozaj špičkovej technológii, skutočnosť nie je až taká úchvatná či nezvyčajná, ako je vykresľovaná. Podstatou je SUV-čko pred Oplom, ktoré i na videu videť, ako už dlhší čas doslova núdzovo brzdí, čím jeho brzdové svetlá a znižujúcu sa vzdialenosť systém Tesly rozpoznal. Ide tak o akt dodržiavania bezpečného odstupu, na ktorý vie reagovať v dnešnej dobe prakticky väčšina adaptívnych tempomatov. V každom prípade, vodič Tesly Frank van Hoesel môže byť systému vďačný, lebo je vidieť, že ani on brzdiace vozidlo cez Opel nezaregistroval, aj keď mohol.

Domov
Zdieľať
Diskusia