Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2016, 14:00
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Čo tak sa nechať premeniť na diamant alebo poslúžiť ako prírodné hnojivo pre strom? Pohreby, ako ich nepoznáte

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Smrť už dávno nemusí znamenať len navštevovanie obyčajných cintorínov.

Smrť je neoddeliteľnou súčasťou života, či sa nám to páči alebo nie. Následné lúčenie sa so zosnulým a pohreb sú udalosti, ktoré nikto nevyhľadáva a najradšej by sme sa im všetci vyhli. Aj v tomto odvetví sa však nájdu inovácie, ktoré posúvajú celý smútočný obrad na novú úroveň. Pohreby tak ako ich poznáme dnes, sa výrazne odlišujú od tých, ktoré zažívali naši dávni predkovia. Rakva je známym pohrebným artiklom asi posledných 500 rokov, kremácie sa dokonca datujú iba 140 rokov naspäť. Mnoho pohrebných služieb sa pokúša posunúť techniky pochovávania na nový level spätý s novou dobou. V súčasnom svete inovatívnych technológii sa tak môžete nechať zmraziť, skvapalniť či sa premeniť na diamant.

Hrobka pod hladinou

Čo sa tak nechať pochovať do večných hlbín mora? Dnes už nič nemožné. Samozrejme, pohreb neprebieha štýlom, hodíme telo zosnulého do mora a ide sa na kar. Osud telesnej schránky by bol po pár dňoch asi nadobro spečatený. Spoločnosti zaoberajúce sa touto metódou majú všetko premyslené do najmenších detailov, keďže nikto nechce na pobreží loviť nebožtíkov nepochováva sa telo, ale len popol v urne. Ďalším dôvodom sú aj hygienické nariadenia a legislatíva s nakladaním ľudských pozostatkov. V niektorých štátoch USA sa dá popol uložiť do betónovej štruktúry, ktorá sa postupným pôsobením korálov stane po čase útesom. Pohrebníctva zachádzajú tak ďaleko, že ponúkajú tvorbu „rodinných útesov“, ktoré simulujú celé hrobky. Štvormiestna hrobka pod hladinou vyjde približne na 7 000 €.

Čo tak sa nechať premeniť na diamant alebo poslúžiť ako prírodné hnojivo pre strom? Pohreby, ako ich nepoznáte
Zdroj: eternalreefs.com

Diamant ako schránka

Kremácie sú doménou najmä anglikánov, evanjelikov a baptistov. V našich končinách už tiež nič nezvyčajné. V rámci myšlienky uchovania si zosnulého nablízku prišli americké pohrebníctva s elegantným spôsobom. Po kremácii sa zoberie pár gramov popola, ktorý sa následným vysokotlakovým spôsobom spracuje do podoby technického diamantu. Pochopiteľne sa nejedná o žiadny balvan veľkých rozmerov, ale len niekoľkokarátový kamienok vhodný na každodenné nosenie. Zosnulý je tak stále s vami a vy ho môžete brat kdekoľvek do spoločnosti. Rozhodne ale nejde o metódu, na ktorú by čakali davy. Jej cena sa totiž v závislosti od počtu karátov a zafarbenia pohybuje rádovo v desiatkach tisíc eur.

Čo tak sa nechať premeniť na diamant alebo poslúžiť ako prírodné hnojivo pre strom? Pohreby, ako ich nepoznáte
Zdroj: pixbay.com

Uchovanie v ľade

Dalšia možnosť je známa predovšetkým zo sci-fi filmov, kde sa využíva najmä pri roky trvajúcich medzihviezdnych presunoch galaxiou. Kryogenické uchovanie tela sa stáva čoraz viac populárne. Potenciálnych zákazníkov láka pre svoju nadčasovosť a myšlienku, že sa možno raz v budúcnosti dočkáme nesmrteľnosti či iných závratných objavov, pre ktoré sa to oplatí risknúť. Ročne sa nechá zamraziť niekoľko desiatok ľudí z celého sveta. Odborníci však zainteresovaných upozorňujú na fakt, že skutočnosť môže byt odlišná ako očakávajú. Ako sami hovoria, zmraziť telo nie je problém, ale dlhodobo ho uchovať v ľadovom stave je už výzva hodná budúcnosti. Prekážkou je jednak biológia, ktorá sa nedá len tak oklamať a aj samotné financovanie, ktoré sa pohybuje do astronomických výšin. Zatiaľ čo obrad, kedy sa telo hĺbkovo zmrazuje vychádza na 25 000 €, uchovať ho v takomto stave po dobu jedného roka vyjde asi na 130 000 €. Suma sumárum, 155 000 € za zmrazenie na jeden rok. Vedci tiež upozorňujú, že prebudiť hlboko zmrazený organizmus je kvôli poškodeným tkanivám extrémne nepravdepodobné.

Čo tak sa nechať premeniť na diamant alebo poslúžiť ako prírodné hnojivo pre strom? Pohreby, ako ich nepoznáte
Zdroj: Doug Coombe

Cesta do vesmíru

Hlboko duchovné, no nie veľmi domyslené. Tak môžeme popísať metódu, pri ktorej sa popol vystrelí do vesmíru. Motto firmy ponúkajúcu túto alternatívu je vskutku trefné, „Z hviezd pochádzame a k hviezdam sa vraciame.“ O nedomyslenosti celého aktu môžeme hovoriť skrz fakt, že ostatky sú gravitáciou ťahané späť k Zemi a počas pádu zhoria v atmosfére. Do dnešného dňa využilo služby vesmírneho pohrebníctva asi 600 rodín, ktoré na orbit vyslali svojich rodinných príslušníkov. Poslednou dobou sa však začali ozývať hlasy nespokojných občanov. Vesmírna alternatíva vyjde záujemcov v prepočte na 10 000 €.

Čo tak sa nechať premeniť na diamant alebo poslúžiť ako prírodné hnojivo pre strom? Pohreby, ako ich nepoznáte
Zdroj: pixbay.com

Lesný cintorín

Reinkarnácia. Aj tak môžeme nazvať Capsula Mundi project od talianskych vynálezcov Anny Cittelli a Raoula Bretzela. V posledných rokoch sa táto alternatíva stala neobyčajne populárna, no v konzervatívnom Taliansku ju ľudia berú s veľkou rezervou. Ľudské pozostatky neskončia totiž v drevenej rakve, ale v prírodnej kapsule, v ktorej budú slúžiť ako hnojivo, substrát pre nové stromy. Organický substrát z tela vášho príbuzného sa uloží do kapsule vo fetálnej pozícii, čo je pozícia zobrazujúca plod v lone matky. Zasadiť si takýto strom môžete kdekoľvek, za domom na záhrade, v lese či pri ceste. Po pár rokoch by mal vyrásť mohutný strom, ktorý vám bude v hĺbky duše pripomínať existenciu zosnulého. Firma Capsula Mundi pôvodne plánovala vystavať touto metódou úplne nové cintoríny. Namiesto stoviek obyčajných kamenných hrobov by sa vytvoril vlastne park. Keďže sa náklady pohybujú v rovine normálneho pohrebu, nápad je to určite hodný zamyslenia .

Čo tak sa nechať premeniť na diamant alebo poslúžiť ako prírodné hnojivo pre strom? Pohreby, ako ich nepoznáte
Zdroj: boredpanda.com

Sterilná priezračná tekutina

Poslednou náhradou bežného pohrebu, ktorú vám odhalíme je biologická kremácia. Proces je síce známy už desiatky rokov, no vôbec prvý pokus prebehol len v roku 2010 na Floride. Odtiaľ sa popularita postupne rozšírila aj do ostatných štátov v USA. A o čo vlastne ide? Namiesto bežnej kremácie, pri ktorej je telo zosnulého vystavené ohňu, ktorý je v niektorých kultúrach považovaný za nečistý a surový, proces pozostáva z pôsebenia chemikálii a obrovského tlaku. Výsledkom je približne 1 liter priezračnej tekutiny. Rušivý dojem môže zanechať fakt, že spolu s ňou dostanete aj krabicu, v ktorej sa nachádzajú neorganické časti tela – umelé kĺby, amalgámové plomby, kardiostimulátor a podobne.

Čo tak sa nechať premeniť na diamant alebo poslúžiť ako prírodné hnojivo pre strom? Pohreby, ako ich nepoznáte
Zdroj: pixbay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia