Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2016, 9:15
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Najstarší žralok na svete sa dožil asi 392 rokov a kým sa začal rozmnožovať, prešlo aj 156 z nich. Stal sa tak najstarším stavovcom vôbec

ZAUJÍMAVOSTI ŽRALOK
Uložiť Uložené

Žralok z oblasti Grónska je novým rekordérom.

Pokroky vo vede a technike prichádzajú z rôznych kútov sveta každučký deň a vďaka práci vedcov z University of Copenhagen sa teraz prišlo na to, že na našej planéte existujú stavovce, ktoré sa vedia dožiť stoviek rokov. Časopis Science zverejnil článok o tom, ako sa vedcom podarilo vďaka rôznym testom zistiť, že jeden jedinec z druhu ospalcov grónskych, čo je druh žraloka, sa dožil zrejme až 392 rokov. Skúmaný žralok zomrel už pred pár rokmi, ale vďaka jeho pozostatkom vedci predpokladajú, že sa mohol narodiť niekedy okolo roku 1620 a aj keď o tom ani netušil, zažil revolúcie aj stovky vojen, o ktorých by sme sa tak veľmi chceli dozvedieť ešte viac. Zaujímavosťou je fakt, že na určovanie veku žralokov sa používala aj metóda hľadajúca v ich telách stopy po rádioaktívnom izotope carbon-14, ktorý sa tam mohol dostať po výbuchoch atómových bômb v testovacích oblastiach na severe niekedy v 50. rokoch minulého storočia.

Napriek celkom spoľahlivej metóde si však vekom nemôžeme byť úplne istí, pretože odchýlka merania dosahuje až 120 rokov, a tak sa pokojne mohol žraločí jedinec narodiť už niekedy okolo roku 1500, ale aj v polovici 18. storočia. Tento konkrétny ospalec grónsky sa tak stal najstarším známym stavovcom, aký bol kedy nájdený, keďže titul doteraz držala veľryba grónska s vekom 211 rokov. Mimochodom, podľa získaných poznatkov vraj tieto grónske žraloky, ktoré ročne narastú len asi o centimeter a plávajú rýchlosťou necelé 2 kilometre za hodinu, čakajú aj 156 rokov na to, kým sa stanu sexuálne aktívnymi a začnú sa rozmnožovať, takže ak si sa niekedy sťažoval na svoj sexuálny pôst, potom by si sa určite nechcel ocitnúť v koži ospalca.   

Domov
Zdieľať
Diskusia