Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2016, 20:58
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Žuvačkovo ružové jazero v Mexiku láka svojím výzorom všemožných zvedavcov. Čo vlastne stojí za jeho zafarbením?

ZAUJÍMAVOSTI MEXIKO
Uložiť Uložené

Mexiko a jeho žuvačkové jazero.

Azda najznámejšie ružovo zafarbené jazero na svete sme si už pred pár mesiacmi predstavili. Jazero Hillier sa nachádza v Austrálii a aj keď sa nachádza na ťažšie dostupnom mieste, aj tak ročne pritiahne tisíce turistov, čo samozrejme platí aj o dnešnej mexickej nádhere ležiacej pri dedinke Las Coloradas. Neveľká lagúna nachádzajúca sa na pobreží mexického polostrova Yucatán patrí medzi najobľúbenejšie miesta lokálnych obyvateľov, ale ich počty mnohonásobne prevyšujú zvedaví turisti. Človeku sa pri pohľade na ružovú hladinu neobyčajnej lagúny ani nechce veriť, že ľudia doň neprisypali nejaké špeciálne chemikálie, aby pozdvihli cestovný ruch v tejto oblasti, avšak viaceré výskumy ukázali, že nejde o žiadny zásah človeka a za ružovú vodu je zodpovedná samotná príroda. 

Sfarbenie jazera spôsobujú spoločnými silami rôzne druhy planktónu žiabronôžky, čiže kôrovce vyskytujúce sa výhradne v slaných jazerách, ale nie v moriach a táto symbióza potom sfarbuje vodu do odtieňov, aké by jej závideli aj najväčšie milovníčky ružovej farby. Je teda šťastím, že si Mexičania za tento prírodný klenot od turistov ešte nenechali platiť a nevymysleli nejaký spôsob, ako na ňom zarobiť, ale keďže o ružovom jazere nevie až toľko svetových dobrodruhov v porovnaní so spomínaným austrálskym jazerom Hillier, dá sa chápať aj menší nával turistov a menšie príležitosti pre podnikavých miestnych. Aj keď by si možno ružovej hladine nemusel dôverovať, ľudia sa v jazere bez váhania kúpu a ak si do hlavy natlačíš, že ružová voda predsa musí byť aj liečivá, potom ti okúpanie snáď aj pomôže s prípadnými chorobami, či už fyzickými alebo psychickými. 

Domov
Zdieľať
Diskusia